Keski-Suomessa korkeimmat kiinteistökustannukset nyt Laukaassa, alimmat edelleen Jämsässä

Kuvituskuva. Kuva: Mervi Ala-Prinkkilä

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen tekemän indeksitalovertailun mukaan kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia maksetaan tänä vuonna eniten Laukaassa, vähiten Jämsässä. Kiinteistökustannukset ovat tarkastelluilla paikkakunnilla keskimäärin 2,64 euroa huoneistoneliömetriltä kuukaudessa. Esimerkiksi 60-neliöisessä huoneistossa tämä merkitsee yhteensä 158 euron kustannuksia kuukaudessa.

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys vertailee vuosittain vakiomuotoisen eli ns. indeksitalon kiinteistöveroja, kaukolämpö-, vesi- ja jätevesi-, kiinteistösähkö- ja jätemaksuja Jyväskylän keskustassa ja Vaajakoskella, Jämsässä, Keuruulla, Laukaassa, Muuramessa, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Laukaassa kustannukset ovat tänä vuonna 2,85 euroa  ja Jämsässä 2,30 euroa huoneistoneliömetriä kohti. Siten 60-neliöisen huoneiston asukas Laukaassa maksaa tällaisia kustannuksia vuodessa lähes 400 euroa enemmän kuin vastaavan huoneiston asukas Jämsässä.

Tarkastelluista paikkakunnista korkein tontin kiinteistövero on Jyväskylässä ja asuinrakennuksen kiinteistövero Laukaassa. Kaukolämpö ja kiinteistösähkö maksavat eniten Keuruulla, vesi ja jätevesi Viitasaarella. Jätehuolto puolestaan on kalleinta Saarijärvellä.

Kiinteistökustannukset laskivat usealla paikkakunnalla

Keskimääräiset kiinteistökustannukset laskivat 0,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Saarijärvellä kustannukset putosivat lähes kolme prosenttia, Äänekoskella, Keuruulla, Vaajakoskella ja Jyväskylän keskustassa yli kaksi prosenttia. Jyväskylässä ja Äänekoskella kustannusten lasku johtui jäteveden käyttömaksun ja Saarijärvellä kaukolämmön energiamaksun muutoksista. Keuruulla kustannukset laskivat, kun jätehuolto kilpailutettiin. Jyväskylän keskustassa, Keuruulla ja Saarijärvellä kustannukset laskivat jo toista vuotta peräkkäin ja ovat nyt laskeneet takaisin vuoden 2014 tasolle.

”Pitkään jatkunut kiinteistökustannusten nousu hidastui jo viime vuonna. Nyt nousu näyttää pysähtyneen useilla paikkakunnilla”, sanoo Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Hannu Mähönen.

Muualla edelleen nousua

Muilla tarkastelluilla paikkakunnilla kiinteistökustannukset jatkoivat kuitenkin edelleen nousua. Suurin nousu oli Laukaassa (2,6 prosenttia), mikä johtui ennen kaikkea kaukolämmön sekä veden ja jäteveden maksujen korotuksista. Tänä vuonna Laukaa ohittikin niukasti Keuruun kuntana, jossa on tarkastelluista kunnista korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset.

Keski-Suomen indeksitalovertailu osoittaa, että eri paikkakuntien kehityksessä on suuria eroja.

”Kunnat näyttävät nyt jakautuvan niihin, joissa pitkään jatkunut kustannusten nousu on saatu pysäytettyä, ja toisaalta niihin, joissa kustannukset jatkavat edelleen nousuaan”, Mähönen toteaa. Paikkakuntien väliset erot kiinteistö- ja asumiskustannusten kehityksessä näyttävät kasvavan huolestuttavasti.”

Keski-Suomen indeksitalovertailun tuloksista kerrotaan Keski-Suomen Kiinteistöviesti -lehdessä nro 4/2017.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää