Keski-Suomessa korkeimmat kiinteistökustannukset nyt Laukaassa, alimmat edelleen Jämsässä

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen tekemän indeksitalovertailun mukaan kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia maksetaan tänä vuonna eniten Laukaassa, vähiten Jämsässä. Kiinteistökustannukset ovat tarkastelluilla paikkakunnilla keskimäärin 2,64 euroa huoneistoneliömetriltä kuukaudessa. Esimerkiksi 60-neliöisessä huoneistossa tämä merkitsee yhteensä 158 euron kustannuksia kuukaudessa.

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys vertailee vuosittain vakiomuotoisen eli ns. indeksitalon kiinteistöveroja, kaukolämpö-, vesi- ja jätevesi-, kiinteistösähkö- ja jätemaksuja Jyväskylän keskustassa ja Vaajakoskella, Jämsässä, Keuruulla, Laukaassa, Muuramessa, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Laukaassa kustannukset ovat tänä vuonna 2,85 euroa  ja Jämsässä 2,30 euroa huoneistoneliömetriä kohti. Siten 60-neliöisen huoneiston asukas Laukaassa maksaa tällaisia kustannuksia vuodessa lähes 400 euroa enemmän kuin vastaavan huoneiston asukas Jämsässä.

Tarkastelluista paikkakunnista korkein tontin kiinteistövero on Jyväskylässä ja asuinrakennuksen kiinteistövero Laukaassa. Kaukolämpö ja kiinteistösähkö maksavat eniten Keuruulla, vesi ja jätevesi Viitasaarella. Jätehuolto puolestaan on kalleinta Saarijärvellä.

Kiinteistökustannukset laskivat usealla paikkakunnalla

Keskimääräiset kiinteistökustannukset laskivat 0,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Saarijärvellä kustannukset putosivat lähes kolme prosenttia, Äänekoskella, Keuruulla, Vaajakoskella ja Jyväskylän keskustassa yli kaksi prosenttia. Jyväskylässä ja Äänekoskella kustannusten lasku johtui jäteveden käyttömaksun ja Saarijärvellä kaukolämmön energiamaksun muutoksista. Keuruulla kustannukset laskivat, kun jätehuolto kilpailutettiin. Jyväskylän keskustassa, Keuruulla ja Saarijärvellä kustannukset laskivat jo toista vuotta peräkkäin ja ovat nyt laskeneet takaisin vuoden 2014 tasolle.

”Pitkään jatkunut kiinteistökustannusten nousu hidastui jo viime vuonna. Nyt nousu näyttää pysähtyneen useilla paikkakunnilla”, sanoo Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Hannu Mähönen.

Muualla edelleen nousua

Muilla tarkastelluilla paikkakunnilla kiinteistökustannukset jatkoivat kuitenkin edelleen nousua. Suurin nousu oli Laukaassa (2,6 prosenttia), mikä johtui ennen kaikkea kaukolämmön sekä veden ja jäteveden maksujen korotuksista. Tänä vuonna Laukaa ohittikin niukasti Keuruun kuntana, jossa on tarkastelluista kunnista korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset.

Keski-Suomen indeksitalovertailu osoittaa, että eri paikkakuntien kehityksessä on suuria eroja.

”Kunnat näyttävät nyt jakautuvan niihin, joissa pitkään jatkunut kustannusten nousu on saatu pysäytettyä, ja toisaalta niihin, joissa kustannukset jatkavat edelleen nousuaan”, Mähönen toteaa. Paikkakuntien väliset erot kiinteistö- ja asumiskustannusten kehityksessä näyttävät kasvavan huolestuttavasti.”

Keski-Suomen indeksitalovertailun tuloksista kerrotaan Keski-Suomen Kiinteistöviesti -lehdessä nro 4/2017.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti