Kesä – taloyhtiön osakkaan muistilista

Kesäloma alkaa, osa osakkaista siirtyy kesälaitumille ja toinen puolisko jää nauttimaan kesästä kaupungissa. Vaikka kesän vietto mökillä alkaa, ei osakas voi kokonaan unohtaa kaupunkiasuntoa, vaan vastuu asunnosta säilyy kesänkin yli. Ne jotka jäävät kaupunkiin, haluavat viettää rentoja kesäpäiviä – tietysti muut huomioiden!

Muistilista kesäkaudelle

Vedet – muista tarkistaa, että astian- ja pyykinpesukoneen hanat ovat off-asennossa ja muutkin vesihanat tuli varmasti laitettua kiinni. Huomaathan, että laitteiden hanat on syytä pitää suljettuina aina muulloinkin, kun et käytä laitetta!

Vesimaksu – lyhytaikainen tai tilapäinen poissaolo ei oikeuta vielä olemaan maksamatta vesimaksua.

Ikkunat, ovet ja hälytysjärjestelmä – huolehdi, että ikkunat on kunnolla suljettu, ovet takalukossa ja mahdollinen hälytysjärjestelmä on päällä.

Vakuutus – tarkista, että vakuutuksesi ovat voimassa.

Lattiakaivot ja viemärit – jottei ikävä haju yllätä naapuriasi taikka sinua palattuasi lomalta, huolehdi, että joku laskee hanoista vettä viemäriin ja pyttyyn aina silloin tällöin kesänkin aikana. Näin hajulukot eivät pääse kuivumaan.

Ylimääräinen yhtiökokous voidaan pitää kesälläkin – tarkista postisi tai huolehdi, että joku toinen tarkistaa postit puolestasi. Mikäli olet ilmoittanut yhtiölle sähköpostiosoitteen juuri yhtiökutsun lähettämistä varten, varmista, että yhtiöllä on voimassaoleva sähköpostiosoitteesi

Avain – varmistu siitä, että olet jättänyt huollolle avaimesi, mikäli yleisavain ei käy lukkoosi. Yhtiölle voi tulla äkillinen tarve päästä huoneistoosi poissaoloaikanasi esim. äkillisen kunnossapitotarpeen ilmennettyä.

Vastikemaksuvelvollisuus säilyy, vaikka katsoisit, ettet aiheuta menoja yhtiölle kesälomasi aikana. Kiinteät kulut mm. laajakaistamaksuista, jätehuollosta ja siivouksesta erääntyvät yhtiölle lomailustasi huolimatta.

Lämmöt – säädä lämmöt kesäasentoon, jos talosi patteriverkosto ei toimi termostaatilla.

Sähköt – varmista, että olet kytkenyt sähkölaitteet pois päältä. Antennikin on hyvä irrottaa tv:stä, ettei ukkonen pääse vaurioittamaan sähkölaitteita.

Oksat – vaikka naapurikiinteistön puiden ja pensaiden oksat varjostaisivat pihaasi ja estäisivät auringon ottoasi, et saa ryhtyä karsimaan varjostavaa puuta omatoimisesti. Ilmoita asiasta ensin hallitukselle, joka voi kehottaa ystävällisesti naapuria poistamaan taloyhtiön alueelle tulevat häiritsevät oksat – neuvottelu kannattaa! Jotta yhtiö saisi oikeuden harvennuspuuhiin naapurin vitkuttelusta taikka vastustuksesta huolimatta, on oksista aiheuduttava objektiivisestikin arvioiden konkreettista haittaa mm. talon rakenteille tai muulle kasvillisuudelle. Pelkkä auringonoton estyminen tuskin oikeuttaa ottamaan oksasakset käyttöön.

Puut – lähtökohtaisesti hallitus voi päättää yhtiön piha-alueella olevien puiden kaatamisesta, mutta usein asia on syytä viedä yhtiökokoukseen tunnekuohujen välttämiseksi. Varmista tarvitsetko rakennuslupaviranomaisen luvan kaatoasiassa.

Grillit – jos jäät kaupunkiin ja aiot grillata parvekkeella tai pihassa, huomioithan paloturvallisuusmääräykset ja naapurit! Huomaathan, että yhtiön järjestyssäännöt saattavat rajoittaa grillaustasi.

Remontoitko – hallituskin saattaa lomailla, eikä ehkä ole välittömästi paikalla vastaanottamassa muutostyöilmoitustasi taikka käsittelemässä sinun huoneistoasi koskevaa rakennuslupa-asiaa. Varaudu viivästykseen!

Postit – huolehdi, että sanomalehdet ja kirjeet eivät jää pullottamaan postilaatikkoosi. Siirrä posti tarvittaessa kesäasunnon ositteeseen. Tyhjentämätön postilaatikko on varkaille merkki poissaolostasi.

Nurmikko – mikäli sinulla on piha, huolehdi, että nurmikkosi tulee leikatuksi. Rehottava piha on myös merkki varkaille lomailustasi.

Ja vielä, älä faceta tai twiittaa kovaan ääneen lomasuunnitelmistasi, varkaat saattavat etsiä kohteitaan sosiaalisen median kautta.

Huoletonta ja turvallista lomaa!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas sähköjärjestelmät

4.12.2023

Osakas uusii sähköjärjestelmiä – kuinka vastuut jaetaan?

Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölakiin perustuva oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia huoneistossa. Osakas voi muuttaa myös taloyhtiön vastuulle kuuluvia osia, esimerkiksi sähköjärjestelmiä, kunhan tämä ei aiheuta haittaa taloyhtiölle.

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

osakas hyvitys

24.4.2023

Milloin osakas voi saada hyvitystä?

Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti