Kerrostaloyhtiöstä tuli aurinkosähkön tuottaja – ensimmäisiä asunto-osakeyhtiön investoimia järjestelmiä Suomessa

Helsingin Oulunkylässä sijaitsevaan As Oy Hirsipadontie 5:een asennettiin yksi Suomen ensimmäisistä asunto-osakeyhtiön investoimista aurinkosähköjärjestelmistä. Järjestelmä on suurempi kuin tyypillisessä omakotitalossa. Nimellisteholtaan 15 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä käynnistettiin juhlallisesti avajaisissa keskiviikkona 18.5.  Aurinkopaneelisto vähentää kiinteistöliittymän ostosähköä ja sen vuosituotanto on noin 12 000 kilowattituntia.

Päätös hankinnasta tehtiin tämän kevään yhtiökokouksessa, jossa asia sai ainoastaan kannattavia kommentteja. ”Kokouksessa lähinnä ihmeteltiin miksei paneeleita ole asennettu jo aikaisemmin”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Roger Santala toteaa.

Santala päätti ehdottaa paneeleiden hankkimista omalle taloyhtiölleen kuultuaan tietokirjailija, energia-asiantuntija Janne Käpylehdon esityksen aurinkosähköstä HSY:n isännöitsijäpäivillä. Käpylehto päätyi myös hankkeen suunnittelijaksi. ”Aurinkosähkö on taloudellisesti kannattavaa, kun sillä pääosin korvataan verkosta ostettavaa sähköenergiaa”, Käpylehto toteaa.

Taloyhtiön päätöksentekoprosessia pidetään toisinaan haasteellisena, mutta Hirsipadontiellä hankintapäätös oli yksimielinen. ”Osakkailla on halu pitää yhtiö hyvässä kunnossa ja kehittää sitä yhteistyössä isännöitsijätoimiston kanssa vieläkin paremmaksi. Talossa suhtaudutaan positiivisesti hiilijalanjäljen pienentämiseen uutta tekniikka hyväksikäyttäen”, taloyhtiön isännöitsijä Jarko Haanpuu kertoo.

Tärkeä osa oli myös huolellisella valmistelulla. Suunnittelija kartoitti kohteen ja laati yhtiökokoukseen perusteellisen raportin, jossa esiteltiin toteutusehdotusta ja vastattiin tärkeimpiin aurinkosähköä koskeviin kysymyksiin. ”Kattavan raportin pohjalta päätös oli helppo tehdä. Tervetuloa nyt avajaistilaisuuteen kuulemaan taloyhtiön kokemukset ja katsomaan millainen järjestelmä on”, Santala toivottaa.

”Hirsipadontien järjestelmä tuo kaivattuja käyttäjäkokemuksia aurinkosähköstä taloyhtiömaailmassa”, Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen iloitsee. Kokemuksia kerätään aurinkosahkoakotiin.fi-sivuille. Sivuilta löytyy apua myös aurinkopaneeleja tarjoavien yritysten vertailemiseen. Yritysten avaimet käteen –toimitusten hinta- ja laitetietoja esitellään sivustolla toukokuun loppuun asti. ”Esittelystä saa hyvän kuvan markkinoilla olevista järjestelmistä ja niiden hintatasosta”, Kettunen toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

tulisijan oikeaoppinen käyttö

31.8.2022

Tulisijan oikeaoppinen käyttö tuo säästöä

Sähkön hinnan kohoaminen lisää kiinnostusta puilla lämmittämiseen. Tulisija on oikein käytettynä edullinen lämmönlähde sähköön verrattuna. Vinkkejä vähäpäästöiseen lämmittämiseen saa nuohoojalta.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti