Kerrostaloyhtiöstä tuli aurinkosähkön tuottaja – ensimmäisiä asunto-osakeyhtiön investoimia järjestelmiä Suomessa

Helsingin Oulunkylässä sijaitsevaan As Oy Hirsipadontie 5:een asennettiin yksi Suomen ensimmäisistä asunto-osakeyhtiön investoimista aurinkosähköjärjestelmistä. Järjestelmä on suurempi kuin tyypillisessä omakotitalossa. Nimellisteholtaan 15 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä käynnistettiin juhlallisesti avajaisissa keskiviikkona 18.5.  Aurinkopaneelisto vähentää kiinteistöliittymän ostosähköä ja sen vuosituotanto on noin 12 000 kilowattituntia.

Päätös hankinnasta tehtiin tämän kevään yhtiökokouksessa, jossa asia sai ainoastaan kannattavia kommentteja. ”Kokouksessa lähinnä ihmeteltiin miksei paneeleita ole asennettu jo aikaisemmin”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Roger Santala toteaa.

Santala päätti ehdottaa paneeleiden hankkimista omalle taloyhtiölleen kuultuaan tietokirjailija, energia-asiantuntija Janne Käpylehdon esityksen aurinkosähköstä HSY:n isännöitsijäpäivillä. Käpylehto päätyi myös hankkeen suunnittelijaksi. ”Aurinkosähkö on taloudellisesti kannattavaa, kun sillä pääosin korvataan verkosta ostettavaa sähköenergiaa”, Käpylehto toteaa.

Taloyhtiön päätöksentekoprosessia pidetään toisinaan haasteellisena, mutta Hirsipadontiellä hankintapäätös oli yksimielinen. ”Osakkailla on halu pitää yhtiö hyvässä kunnossa ja kehittää sitä yhteistyössä isännöitsijätoimiston kanssa vieläkin paremmaksi. Talossa suhtaudutaan positiivisesti hiilijalanjäljen pienentämiseen uutta tekniikka hyväksikäyttäen”, taloyhtiön isännöitsijä Jarko Haanpuu kertoo.

Tärkeä osa oli myös huolellisella valmistelulla. Suunnittelija kartoitti kohteen ja laati yhtiökokoukseen perusteellisen raportin, jossa esiteltiin toteutusehdotusta ja vastattiin tärkeimpiin aurinkosähköä koskeviin kysymyksiin. ”Kattavan raportin pohjalta päätös oli helppo tehdä. Tervetuloa nyt avajaistilaisuuteen kuulemaan taloyhtiön kokemukset ja katsomaan millainen järjestelmä on”, Santala toivottaa.

”Hirsipadontien järjestelmä tuo kaivattuja käyttäjäkokemuksia aurinkosähköstä taloyhtiömaailmassa”, Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen iloitsee. Kokemuksia kerätään aurinkosahkoakotiin.fi-sivuille. Sivuilta löytyy apua myös aurinkopaneeleja tarjoavien yritysten vertailemiseen. Yritysten avaimet käteen –toimitusten hinta- ja laitetietoja esitellään sivustolla toukokuun loppuun asti. ”Esittelystä saa hyvän kuvan markkinoilla olevista järjestelmistä ja niiden hintatasosta”, Kettunen toteaa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

tulisijan oikeaoppinen käyttö

31.8.2022

Tulisijan oikeaoppinen käyttö tuo säästöä

Sähkön hinnan kohoaminen lisää kiinnostusta puilla lämmittämiseen. Tulisija on oikein käytettynä edullinen lämmönlähde sähköön verrattuna. Vinkkejä vähäpäästöiseen lämmittämiseen saa nuohoojalta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti