Käytetyt akut ja paristot aiheuttavat tulipaloriskin

akut ja paristot

Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet päätyy kierrätykseen. Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut muodostavatkin suuren tulipaloriskin, varoittaa niiden kierrätystä organisoiva Paristokierrätys.

Paristokierrätyksen tekemän tutkimuksen mukaan kahdeksan kymmenestä suomalaisesta täysi-ikäisestä tunnistaa, että käytetyissä akuissa on varastoituina turvallisuusriskejä. Lähes yhtä moni tunnistaa riskin paristoissa.

Silti monet säilyttävät paristoja ja akkuja huolimattomasti, ja vain 36 prosenttia vastaajista teippaa aina niiden virtanavat. Yhdeksän kymmenestä kertoo kierrättävänsä akut ja paristot. Kuitenkin vain puolet myydyistä paristoista ja akuista päätyy kierrätykseen.

Tutkimuksen mukaan yleisimmät paikat säilyttää käytettyjä paristoja ja akkuja kotona on joko keittiön kaapissa tai eteisessä. Kotisäilytyksessä on riskinsä.

– Keinot käytettyjen paristojen ja akkujen aiheuttamien vaaratilanteiden ehkäisemiseksi ovat yksinkertaisia: teippaa aina virtanavat piiloon heti, kun poistat paristot ja akut laitteesta, ja lajittele oikein, sanoo Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.

Tutkimuksen toteutti kesällä 2023 Kantar Public, ja kyselytutkimukseen vastasi 1 840 suomalaista.

Kodeissa paljon näkymättömiä akkuja ja paristoja

Eurooppalaisia sähkö- ja elektroniikkalaitetuottajayhteisöjä edustavan WEEE Forumin laskelman mukaan jopa kuudesosa kaikesta elektroniikkajätteestä on sellaista, mitä ei tunnisteta elektroniikkajätteeksi. Sellaisia ovat esimerkiksi elektroniset lelut, sähkösavukkeet, vilkkuvilla jouluvaloilla koristellut paidat, sähköhammasharjat, kuulokkeet ja kotitalouksien lääketieteelliset laitteet.

Koska monet laitteista toimivat akuilla, niiden joutuminen väärän jätteen sekaan on merkittävä tulipaloriski. Väärään jäteastiaan joutuessaan laitteen sisältämä akku voi muuttua “zombiakuksi” ja syttyä palamaan räjähdysmäisesti esimerkiksi jätteenkeräysautossa tai käsittelylaitoksella puristuksen seurauksena.

Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua akkua tai paristoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin. Akku on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.

Erityisesti litiumioniakut ovat riskissä muuttua zombiakuiksi. Niitä käytetään mobiililaitteissa, sähkökäyttöisissä työkaluissa ja sähköpolkupyörissä. Litiumioniakut ovat vaarallisia väärin säilytettyinä ja lajiteltuina, sillä akun vahingoittuessa niissä tapahtuu kemiallinen reaktio, jolloin ne tuottavat itse itsessään syttymiseen tarvittavan lämpötilan ja hapen.

Paristoista vaarallisimpia ovat neliskanttiset yhdeksän voltin paristot sekä pyöreät nappiparistot.

Paristot ja akut aiheuttavat vuosittain useita tulipaloja. Sähköturvallisuuteen erikoistuneen diplomi-insinööri Vesa Linja-Ahon Paristokierrätykselle tekemän selvityksen mukaan palokunta oli viime vuonna paikalla ainakin 73 tapauksessa, jossa akku tai paristo oli jo sytyttänyt tulipalon.

Näin kierrätät akut ja paristot turvallisesti:

  • Kokoa kaappiin unohtuneet käytetyt paristot yhteen ja poista akut kierrätykseen menevistä laitteista. Jos et saa akkua irti, voit palauttaa sen laitteen mukana.
  • Älä ota pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua varomattomasti uudelleen käyttöön, sillä se voi ladatessa muuttua zombiksi.
  • Peitä käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa. Teippi estää oikosulun.
  • Palauta pienet laitteet, sekä kannettavat paristot ja akut ilmaiseksi lähimpään keräyspisteeseen, eli lähimpään paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Kaikissa kaupoissa ei kuitenkaan oteta vastaan isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. Niiden, sekä kaiken kokoisten sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.
  • Akkujen ja paristojen palauttaminen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen virtanavat teipattuna ehkäisee tehokkaasti zombiakut. Kierrättämällä varmistetaan myös, että akkujen ja paristojen sisältämät raaka-aineet voidaan palauttaa uudelleen käyttöön.

Lue myös: Mitä tehdä jos litiumioniakku syttyy?

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.5.2023

5 vinkkiä taloyhtiön kevättalkoisiin

Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

7.7.2023

Tuhoeläimet ovat kesämökkien ikävä riesa

Perusteellinen tupatarkastus on tarpeen, kun kesämökki otetaan käyttöön pitkään tyhjillään olon jälkeen. Jyrsijät ja tuhoeläimet aiheuttavat rakennukselle pahimmassa tapauksessa suuriakin vahinkoja.

putkiremontti lämmitys

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Putkiremontti siirtyi, lämmitys alkoi toimia

Kun kahteen taloyhtiöön asennettiin ennakoivasti Bauer-vedenkäsittelylaite, putkistot puhdistuivat ja lämmönkulutus alkoi laskea. Bauerin toiminta perustuu nanokupliin, jotka syntyvät sähkömagneettisen vedenkäsittelyn tuloksena.

Bauer Solutions Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti