
5 vinkkiä taloyhtiön kevättalkoisiin
Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.
Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet päätyy kierrätykseen. Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut muodostavatkin suuren tulipaloriskin, varoittaa niiden kierrätystä organisoiva Paristokierrätys.
Paristokierrätyksen tekemän tutkimuksen mukaan kahdeksan kymmenestä suomalaisesta täysi-ikäisestä tunnistaa, että käytetyissä akuissa on varastoituina turvallisuusriskejä. Lähes yhtä moni tunnistaa riskin paristoissa.
Silti monet säilyttävät paristoja ja akkuja huolimattomasti, ja vain 36 prosenttia vastaajista teippaa aina niiden virtanavat. Yhdeksän kymmenestä kertoo kierrättävänsä akut ja paristot. Kuitenkin vain puolet myydyistä paristoista ja akuista päätyy kierrätykseen.
Tutkimuksen mukaan yleisimmät paikat säilyttää käytettyjä paristoja ja akkuja kotona on joko keittiön kaapissa tai eteisessä. Kotisäilytyksessä on riskinsä.
– Keinot käytettyjen paristojen ja akkujen aiheuttamien vaaratilanteiden ehkäisemiseksi ovat yksinkertaisia: teippaa aina virtanavat piiloon heti, kun poistat paristot ja akut laitteesta, ja lajittele oikein, sanoo Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.
Tutkimuksen toteutti kesällä 2023 Kantar Public, ja kyselytutkimukseen vastasi 1 840 suomalaista.
Eurooppalaisia sähkö- ja elektroniikkalaitetuottajayhteisöjä edustavan WEEE Forumin laskelman mukaan jopa kuudesosa kaikesta elektroniikkajätteestä on sellaista, mitä ei tunnisteta elektroniikkajätteeksi. Sellaisia ovat esimerkiksi elektroniset lelut, sähkösavukkeet, vilkkuvilla jouluvaloilla koristellut paidat, sähköhammasharjat, kuulokkeet ja kotitalouksien lääketieteelliset laitteet.
Koska monet laitteista toimivat akuilla, niiden joutuminen väärän jätteen sekaan on merkittävä tulipaloriski. Väärään jäteastiaan joutuessaan laitteen sisältämä akku voi muuttua “zombiakuksi” ja syttyä palamaan räjähdysmäisesti esimerkiksi jätteenkeräysautossa tai käsittelylaitoksella puristuksen seurauksena.
Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua akkua tai paristoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin. Akku on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.
Erityisesti litiumioniakut ovat riskissä muuttua zombiakuiksi. Niitä käytetään mobiililaitteissa, sähkökäyttöisissä työkaluissa ja sähköpolkupyörissä. Litiumioniakut ovat vaarallisia väärin säilytettyinä ja lajiteltuina, sillä akun vahingoittuessa niissä tapahtuu kemiallinen reaktio, jolloin ne tuottavat itse itsessään syttymiseen tarvittavan lämpötilan ja hapen.
Paristoista vaarallisimpia ovat neliskanttiset yhdeksän voltin paristot sekä pyöreät nappiparistot.
Paristot ja akut aiheuttavat vuosittain useita tulipaloja. Sähköturvallisuuteen erikoistuneen diplomi-insinööri Vesa Linja-Ahon Paristokierrätykselle tekemän selvityksen mukaan palokunta oli viime vuonna paikalla ainakin 73 tapauksessa, jossa akku tai paristo oli jo sytyttänyt tulipalon.
Lue myös: Mitä tehdä jos litiumioniakku syttyy?
Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.
Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.
Perusteellinen tupatarkastus on tarpeen, kun kesämökki otetaan käyttöön pitkään tyhjillään olon jälkeen. Jyrsijät ja tuhoeläimet aiheuttavat rakennukselle pahimmassa tapauksessa suuriakin vahinkoja.
Kun kahteen taloyhtiöön asennettiin ennakoivasti Bauer-vedenkäsittelylaite, putkistot puhdistuivat ja lämmönkulutus alkoi laskea. Bauerin toiminta perustuu nanokupliin, jotka syntyvät sähkömagneettisen vedenkäsittelyn tuloksena.
Bauer Solutions Oy
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään