Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia. 

Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vanhojen asuntojen kauppojen määrä on noussut tammi-lokakuussa edellisvuodesta vajaat 2 prosenttia.

Asuntokaupan vilkkaus kulkee käsi kädessä asuntojen hintojen nousun kanssa. Suomen 13 suurimmassa kaupungissa kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet reilu 3 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna.

Tammi-lokakuussa koko maassa välitettiin yhteensä yli 50450 vanhaa asuntoa

Lokakuussa koko maassa myytiin kiinteistönvälittäjien kautta yhteensä runsaat 5470 käytettyä asuntoa. Lokakuussa 2017 kiinteistönvälittäjän välityksellä vaihtoi omistajaa lähes 2900 vanhaa kerrostaloasuntoa. Vanhoja rivitaloasuntoja myytiin yli 1380 kappaletta. Vanhoista omakotitaloista tehtiin yli 1190 kauppaa.

Lokakuussa vanhojen asuntojen kauppamäärä nousi kaikkiaan lähes 6,5 prosenttia viime vuoden lokakuuhun nähden.Vanhojen asuntojen puolella vilkkain kaupankäynti kohdistui lokakuussa rivitaloihin, joissa kauppaa tehtiin noin 10,5 prosenttia edellisvuotta paremmin. Kerrostalojen kauppa lisääntyi 7,5 prosenttia, mutta omakotitalojen kauppa otti takapakkia puolisen prosenttia.

Kauppa etenee

Asuntokaupan yleistilanne on tällä hetkellä suotuisa. Kauppa on käynyt etenkin suurimmissa kaupungeissa.

”Kauppa etenee uudisasuntokaupan ryydittämänä myönteisesti. Lokakuussa vauhtia on saatu myös käytettyjen asuntojen puolelle. Aktiivisimpia ovat suuret kaupungit Helsingin ja Turun johdolla. Tämä on näkynyt myös hintatason nousuna. Pienemmissä kaupungeissa ja maaseutupaikkakunnilla tilanne on rauhallisempi ja hintakehityskin maltillisempi”, luonnehtii tilannetta KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

”Kuluttajien luottamus talouteen, työllisyyden kehittyminen, muuttoliikkeen jatkuminen ja edelleen jatkuva alhainen korkotaso luovat pohjaa kaupankäynnille jatkossa. Loppuvuoteen katsotaan luottavaisin mielin”, Malila arvioi ja huomauttaa, että Suomen asuntomarkkinoiden viime vuosien melko maltillinen hintakehitys ja vilkas rakentaminen ovat esimerkkejä positiivisista pohjatekijöistä, jotka luovat osaltaan vakautta nykyiseen markkinakehitykseen.

Vanhoja kerros- ja omakotitaloasuntoja myyty aiempaa enemmän – rivitaloissa staattisempaa

Vuoden alusta lokakuun loppuun mennessä on tänä vuonna välitetty yli 26610 vanhaa kerrostaloasuntoa. Se on noin 2,7 prosenttia enemmän kuin tammi-lokakuussa 2016. Myös omakotitalojen myynti on ylittänyt viimevuotisen. Niitä tarkastelujaksolla myytiin runsaat 11460 kappaletta, mikä on reilut  2,2 prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 lokakuun loppuun mennessä. Käytettyjä rivitaloasuntoja on myyty käytännössä saman verran kuin vuosi sitten, yhteensä noin 12380 kappaletta.

Uusien asuntojen puolella vilkkainta on ollut totuttuun tapaan kerrostalojen kaupassa, joka on kasvanut tammi-lokakuun aikana 57 prosenttia viimevuoden vastaavan ajan kauppamäärästä. Myös uusien omakotitalojen kauppamäärä kasvoi tammi-lokakuussa vahvasti. Asuntotyypeistä heikointa kauppamäärän kasvu on ollut rivitaloissa, joiden kauppamäärän kasvu ylsi 9,5 prosenttiin.

”Syyskuussa vanhojen asuntojen kauppa hieman hiipui, mutta lokakuu on tuonut jälleen mukavan kasvun sekä kerros- että rivitaloihin. Kvartaaleittain tarkasteltuna vuoden ensimmäinen kvartaali oli vahva, toinen mentiin miinuksella ja kolmas edettiin plussalla heikohkosta syyskuusta huolimatta. Kauppamäärän kertymänä tammi-lokakuussa saavutettu parin prosentin kasvu on toki maltillinen uusien asuntojen kaupan kasvutahtiin verrattuna”, luonnehtii KVKL:n Malila.

Uusien asuntojen kauppa jatkaa edelleen viime vuotta vilkkaampana. Uusia kerrostaloasuntoja myytiin lokakuussa reilut 5,5 prosenttia enemmän kuin lokakuussa 2016. Myönteisesti kauppa kehittyi myös uusien omakotitalojen osalta. Sen sijaan uusien rivitaloasuntojen myynti vähentyi lievästi lokakuussa edellisvuoden tasosta.

Uudisasuntokaupan voimakkain kasvu on ajoittunut vuoden 2017 alkupuolelle. ”Koska viime vuonna uusien asuntojen kauppa kasvoi voimakkaasti loppuvuotta kohden on luonnollista, että vuoden 2017 loppuvuoden kasvuluvut ovat olleet alkuvuotta 2017 pienemmät”, KVKL:n Malila tarkentaa.

Asuntojen hintakehitys kulkee eri tahtia maan eri osissa

KVKL on aloittanut äskettäin erillisen hintaseurannan, jossa kohteena ovat Suomen 13 suurimman kaupungin toteutuneet käytettyjen asuntojen hinnat. Mukana tarkastelussa ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Pori, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa.

Seurannan mukaan pääkaupunkiseudulla (=Helsinki, Espoo, Vantaa) käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat lokakuussa 1,1 prosenttia syyskuuhun 2017 verrattuna. Vuodentakaiseen lokakuuhun  verrattuna pääkaupunkiseudun hinnat kallistuivat 5,3 prosenttia. Kiivainta hintojen nousu oli Helsingissä, jonka hintojen vuotuinen nousu ylitti edellämainitun pääkaupunkiseudun nousuprosentin.

Pääkaupunkiseudun käytettyjen kerrostaloasuntojen mediaanihinta (=myytyjen asuntojen keskimmäinen hinta) oli lokakuussa 4308 euroa neliöltä. Helsingissä käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppojen mediaanihinta oli 5114 euroa, Espoossa 3537 euroa ja Vantaalla 2487 euroa neliöltä.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolisen eli ns. muun Suomen 10 suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat pysyivät lokakuussa samana kuin syyskuussa. Muun Suomen suurimmissa kaupungeissa hinnat nousivat 1,9 prosenttia, kun niitä vertasi vuodentakaiseen lokakuuhun. Kauppojen lokakuun 2017 mediaanihinta oli 2105 euroa neliöltä.

Yhteisessä tarkastelussa Suomen 13 suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat pysyivät lokakuussa käytännössä samalla tasolla kuin syyskuussa. Vuodentakaiseen lokakuuhun verrattuna nousua kirjattiin 3,1 prosenttia. Kauppojen mediaanihinta oli 2892 euroa neliöltä.

Edellä esitetyt tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valtakunnalliseen KVKL-HSP –kauppatietopalveluun. Siihen listataan kaikkien järjestön jäsenyritysten sekä muiden KVKL:n kauppahintapalvelua käyttävien välitysliikkeiden välittämät kaupat sekä palvelun asiakkaina olevien rakennusliikkeiden toimittamat kaupat. Tiedot ovat epävirallisia ja voivat tarkentua/muuttua laskennan täydentyessä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

13.9.2017

Elokuu toi kaivattua puhtia myös käytettyjen asuntojen kauppaan

Vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli elokuussa edelleen asuntokaupan kasvua ylläpitävä johtorooli. Uusien asuntojen kauppa kävi vilkkaasti myös elokuussa. Kauppatahti oli selvästi viime vuotta vilkkaampaa muuten paitsi rivitalojen osalta.

14.8.2017

Uusien asuntojen kauppa kasvussa

Suomen asuntokauppaa ryyditti tammi-heinäkuussa kaksi päälinjaa: vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli edelleen kasvua ylläpitävä johtorooli. Vanhojen asuntojen kauppa puolestaan polki osapuilleen edellisvuoden tammi-heinäkuun tasolla. Ilman vireää uudisasuntokauppaa Suomen asuntokauppaa leimaisi varsin tasapaksu poljento: käytettyjen asuntojen puolella alkuvuosi on edetty melko lailla edellisvuoden uomissa.

16.4.2018

Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – asuntojen hinnat jatkavat tasaista nousuaan

Asuntokaupan volyymi on hidastunut viime vuoden lukuihin nähden. Maaliskuussa 2018 myytiin -13% vähemmän käytettyjä asuntoja, kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto maaliskuun asuntomarkkinatiedotteessaan. Yhteensä maaliskuussa 2018 myytiin 4748 käytettyä asuntoa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti