Kaupunkien vuokramarkkinat eriytyvät

Suomessa kaupunkien vuokramarkkinoiden kehitys on selkeästi eriytymässä. Vuokrakehitys on voimakkaasti hidastunut monessa keskisuuressa kaupungissa suuriin kaupunkeihin verrattuna. Eriytyminen näkyy myös keskisuurten kaupunkien sisällä. Asuntokuntien pienentyessä yksiöiden vuokrat jatkavat maltillista kasvua, kun taas suuremmissa asunnoissa vuokrakehitys on jopa negatiivista, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi Tilastokeskuksen vuokratilastoja.

Tilastokeskus on julkistanut tuoreet tiedot heinä-syyskuun 2020 vuokrista. Vapaarahoitteisten vuokra-.asuntojen vuokrat nousivat vuodessa koko maassa 1,2 prosentilla. Tilastokeskuksen tiedot kertovat jälleen vuokramarkkinoiden eriytymisestä: Kuudessa suurimmassa kaupungissa vuokrat nousivat 1,5-1,8 prosenttia. Monissa keskisuurissa kaupungeissa vuokrien nousu on puolestaan käytännössä pysähtynyt.

Vuokrien nousu asettui kuudessa suurimmassa kaupungissa Helsingin 1,5 prosentin ja Vantaan 1,8 prosentin väliin. Keskisuurissa kaupungeissa vuokrakehitys on puolestaan ollut hyvin maltillista. Esimerkiksi Jyväskylässä (+0,2 %) ja Lahdessa (+0,1 %) vuokrien nousu on Tilastokeskuksen tietojen mukaan käytännössä pysähtynyt.

Rokkasen mukaan viime vuosien voimakas rakentaminen ja asuntotarjonnan kasvu monissa kaupungeissa on hillinnyt vuokrien nousua. Keskisuurissa kaupungeissa vuokra-asuntojen tarjonta on kehittynyt paikoitellen kysyntää nopeammin. Monessa suuressa kaupungissa taas pieniä asuntoja syntyy edelleen liian vähän kysyntään nähden.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Tampere

26.10.2023

Vuokranantaja-barometri: Tampere nousussa

Tampere nostaa houkuttelevuuttaan asuntosijoittajien silmissä, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokra-asunto-barometri. Myös pohjalaiskaupungit Oulu, Kokkola ja Seinäjoki ovat nostaneet sijoitustaan. Pääkaupunkiseudun houkuttelevuus laski.

18.4.2023

Asuntosäätiö: Pula kohtuuhintaisista asunnoista pahenee

Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Tämä uhkaa kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa, varoittaa yleishyödyllinen Asuntosäätiö. Hiipumisen syynä on rakennuskustannusten ja korkojen nousu.

joustamalla sopimuksessa

8.2.2023

Näin houkuttelet vuokralaisia joustamalla sopimuksessa

Vuokra-asunnon houkuttelevuutta voi lisätä tekemällä joustoja vuokrasopimukseen, sanoo Suomen Vuokranantajat ry. Jos etsii vuokralaista sesongin ulkopuolella, kannattaa kuunnella vuokralaisehdokkaita tarkasti ja selvittää, mitä toiveita heillä on vuokrasopimuksen suhteen.

vuokralaisen häätäminen

24.11.2023

Vuokralaisen häätäminen halutaan nykyistä helpommaksi

Huoneenvuokralainsäädäntöä päivitetään parhaillaan. Suomen Vuokranantajien mukaan vuokralaisen häätäminen on nykyisellään liian vaivalloista ja keinot puuttua häiriöihin puutteellisia. Vuokranantajille kaivataan esimerkiksi oikeutta tyhjentää huoneisto itse.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti