Kaukolämpö kallista Hämeenlinnassa ja Forssassa

Noin puolet indeksitalon kustannuksista muodostuu lämmityskuluista. Mitä kaukolämmölle on tapahtumassa Hämeenlinnassa ja Forssassa?

Kaukolämpö ja poistoilmalämpöpumppu ovat toimiva pari

Poistoilmalämpöpumpusta (PILP) on tullut kaukolämmön rinnalle kiinnostava lisä, jonka avulla voidaan parantaa energiatehokkuutta ja säästää kuluissa. Kaikille sopivasta patenttiratkaisusta ei kuitenkaan ole kysymys.

Vanhemmissa kerrostaloissa poistettava lämmin ilma jää usein hyödyntämättä. PILP-järjestelmä ottaa tämän lämmön talteen ja käyttää hyödyksi lämpimän veden ja lämmön tuotannossa. Isännöinti Kuvajan kohteessa Hämeenlinnan Rinkelinmäenkatu 3:ssa tehty remontti vähensi kaukolämmön tarvetta 40 %. Myös lämmön perusmaksua voitiin pienentää saman verran, jolloin säästöä tulee kahdesta suunnasta.

Elenia Lämpö ja Kantaputki ovat tehneet yhteistyötä Rinkelinmäenkadun kohteessa. Kumppanit korostavat, että tehdyt ratkaisut perustuvat huolellisiin ennakkolaskelmiin. Jokainen talo on yksilöllinen, eikä yhtä oikeaa patenttiratkaisua ole olemassa, sanoo Kantaputken toimitusjohtaja Petri Hämäläinen.

Isännöinti Kuvajan toimitusjohtaja Seppo Kuvaja muistuttaa, että kaikkein tärkein asia talon lämmityksessä on varmistaa, että lämpöä riittää myös kylmällä ilmalla. Siinä suhteessa kaukolämpö on todistanut luotettavuutensa, ja hän uskoo sen aseman säilyvän tulevaisuudessakin osana kehittyviä hybridijärjestelmiä.

VAPO siirtymässä Forssassa kaukolämpömittareiden tuntiluentaan

Etäluennan päivitysprojektimme alkaa olla valmiina ja tämän vuoden aikana siirrymme kaukolämmön kulutuksen tuntiluentaan, kertoo kaukolämpöinsinööri Jussi Lehtinen Vapo Oy:stä. Kulutukset saadaan pian tuntitasolle kaikissa Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen alueen taloyhtiöissä Forssan seudulla. Tämä mahdollistaa asiakkaiden tilausvesivirran tarkemman seurannan tulevana talvena. Saatuja tuloksia käytetään tilausvesivirtojen tarkastuksiin. Tavoitteena on että uudet tarkistetut perusmaksut olisivat käytössä seuraavalla lämmityskaudella.

Keskimäärin tilausvesivirrat ovat Lehtisen arvion mukaan aika lailla kohdallaan. Kiinteistökohtaisia heittoja voi olla. Esimerkiksi energiaremonttien yhteydessä lämmitystarve on voinut pienentyä selvästikin.

Hybridihinnoittelu

Kun kaukolämmön energiatarve pienenee energiatehokkuustoimenpiteen esim. poistoilmapumpun (PILP) ansiosta, pienenenee myös perusmaksu. Uuden perusmaksun määrittelyssä käytetään apuna tuntiluennasta saatavia tuloksia. Suhdetta, kuinka paljon perusmaksu pienenee yleispätevästi PILP:n ansiosta, en uskalla varmasti sanoa. Kun kaukolämpö säilyy päälämmitysmuotona, hinnoitteluperusteet säilyvät ennallaan.

Mikäli päälämmitysmuotona on vaikka maalämpö ja kaukolämmöllä tuotetaan vain huipputehontarve, noudatetaan energiamaksussa hybridihinnoittelua (72,53 € ->97 €/MWh). Hybridikohteen perusmaksu määräytyy voimassa olevan tilausvesivirtahinnaston mukaan eli kuinka suuri tilausvesivirta tarvitaan huipputehon tuottamiseen.
Ensi vuodelle ei Lehtisen mukaan ole hinnankorotuspaineita. Tosin hinnan alennuksiakaan ei ole näköpiirissä.

On ilo huomata, että usean vuoden vaikuttamisen jälkeen Vapo on kuunnellut Kiinteistöliittoa ja kehittänyt palveluitaan asiakaslähtöiseen suuntaan, toteaa Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen jäsen Rami Tervomaa. Autamme jäsentaloyhtiöitä tekemään oikeita lämmitysmuotoon liittyviä päätöksiä. Kaukolämpö on ruutukaava-alueilla varteenotettava lämmitysmuoto, kunhan hinnoittelu on kohdallaan. Seuraamme jatkossakin aktiivisesti eri lämmitysmuotojen kustannusvaikutuksia, lupaa Tervomaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämmönjakokeskus

26.10.2022

Ota nämä huomioon lämmönjakokeskusta uusittaessa

Kaukolämpöverkoissa siirrytään tulevaisuudessa alhaisempiin lämpötiloihin. Tämä tulee huomioida uutta lämmönjakokeskusta hankittaessa. Lämmönjakokeskuksen voi omaksi ostamisen sijaan vuokrata myös leasing-palveluna.

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

lämpöpumppu

1.11.2022

Lämpöpumppu korvasi kaukolämmön

Runosmäen aluelämpöverkolla oli kattiloiden ikääntyessä edessä päätös tulevaisuuden energianlähteestä. Asukkaat halusivat säilyttää itsenäisyytensä, joten ratkaisuksi keksittiin iso lämpöpumppu, joka ottaa energiaa ulkoilmasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti