Noin puolet indeksitalon kustannuksista muodostuu lämmityskuluista. Mitä kaukolämmölle on tapahtumassa Hämeenlinnassa ja Forssassa?
Kaukolämpö ja poistoilmalämpöpumppu ovat toimiva pari
Poistoilmalämpöpumpusta (PILP) on tullut kaukolämmön rinnalle kiinnostava lisä, jonka avulla voidaan parantaa energiatehokkuutta ja säästää kuluissa. Kaikille sopivasta patenttiratkaisusta ei kuitenkaan ole kysymys.
Vanhemmissa kerrostaloissa poistettava lämmin ilma jää usein hyödyntämättä. PILP-järjestelmä ottaa tämän lämmön talteen ja käyttää hyödyksi lämpimän veden ja lämmön tuotannossa. Isännöinti Kuvajan kohteessa Hämeenlinnan Rinkelinmäenkatu 3:ssa tehty remontti vähensi kaukolämmön tarvetta 40 %. Myös lämmön perusmaksua voitiin pienentää saman verran, jolloin säästöä tulee kahdesta suunnasta.
Elenia Lämpö ja Kantaputki ovat tehneet yhteistyötä Rinkelinmäenkadun kohteessa. Kumppanit korostavat, että tehdyt ratkaisut perustuvat huolellisiin ennakkolaskelmiin. Jokainen talo on yksilöllinen, eikä yhtä oikeaa patenttiratkaisua ole olemassa, sanoo Kantaputken toimitusjohtaja Petri Hämäläinen.
Isännöinti Kuvajan toimitusjohtaja Seppo Kuvaja muistuttaa, että kaikkein tärkein asia talon lämmityksessä on varmistaa, että lämpöä riittää myös kylmällä ilmalla. Siinä suhteessa kaukolämpö on todistanut luotettavuutensa, ja hän uskoo sen aseman säilyvän tulevaisuudessakin osana kehittyviä hybridijärjestelmiä.
VAPO siirtymässä Forssassa kaukolämpömittareiden tuntiluentaan
Etäluennan päivitysprojektimme alkaa olla valmiina ja tämän vuoden aikana siirrymme kaukolämmön kulutuksen tuntiluentaan, kertoo kaukolämpöinsinööri Jussi Lehtinen Vapo Oy:stä. Kulutukset saadaan pian tuntitasolle kaikissa Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen alueen taloyhtiöissä Forssan seudulla. Tämä mahdollistaa asiakkaiden tilausvesivirran tarkemman seurannan tulevana talvena. Saatuja tuloksia käytetään tilausvesivirtojen tarkastuksiin. Tavoitteena on että uudet tarkistetut perusmaksut olisivat käytössä seuraavalla lämmityskaudella.
Keskimäärin tilausvesivirrat ovat Lehtisen arvion mukaan aika lailla kohdallaan. Kiinteistökohtaisia heittoja voi olla. Esimerkiksi energiaremonttien yhteydessä lämmitystarve on voinut pienentyä selvästikin.
Hybridihinnoittelu
Kun kaukolämmön energiatarve pienenee energiatehokkuustoimenpiteen esim. poistoilmapumpun (PILP) ansiosta, pienenenee myös perusmaksu. Uuden perusmaksun määrittelyssä käytetään apuna tuntiluennasta saatavia tuloksia. Suhdetta, kuinka paljon perusmaksu pienenee yleispätevästi PILP:n ansiosta, en uskalla varmasti sanoa. Kun kaukolämpö säilyy päälämmitysmuotona, hinnoitteluperusteet säilyvät ennallaan.
Mikäli päälämmitysmuotona on vaikka maalämpö ja kaukolämmöllä tuotetaan vain huipputehontarve, noudatetaan energiamaksussa hybridihinnoittelua (72,53 € ->97 €/MWh). Hybridikohteen perusmaksu määräytyy voimassa olevan tilausvesivirtahinnaston mukaan eli kuinka suuri tilausvesivirta tarvitaan huipputehon tuottamiseen.
Ensi vuodelle ei Lehtisen mukaan ole hinnankorotuspaineita. Tosin hinnan alennuksiakaan ei ole näköpiirissä.
On ilo huomata, että usean vuoden vaikuttamisen jälkeen Vapo on kuunnellut Kiinteistöliittoa ja kehittänyt palveluitaan asiakaslähtöiseen suuntaan, toteaa Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen jäsen Rami Tervomaa. Autamme jäsentaloyhtiöitä tekemään oikeita lämmitysmuotoon liittyviä päätöksiä. Kaukolämpö on ruutukaava-alueilla varteenotettava lämmitysmuoto, kunhan hinnoittelu on kohdallaan. Seuraamme jatkossakin aktiivisesti eri lämmitysmuotojen kustannusvaikutuksia, lupaa Tervomaa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään