Katto vuotaa, mutta korvaako vakuutus?

Kattovuotojen määrää vuositasolla on merkittävä eikä vakuutus korvaa niitä automaattisesti. Kattovuodot katsotaan lähes poikkeuksetta huollon puutteeksi tai rakennusvirheestä johtuvaksi ja voivat aiheuttaa suuriakin rahallisia kustannuksia.

Ulkoapäin tulevat vesivahingot kuuluvat hyvin yleisesti vakuutuskorvausten ulkopuolelle. Esimerkiksi tulvan tai rankkasateen aiheuttamat vesivahingot ja vuodot eivät pääsääntöisesti kuulu korvattaviin vahinkoihin.

Kattovuototapauksissa korvauksen saamista estävät muun muassa rakennus- ja korjaustyövirheet. Kosteusvauriot, jotka ovat aiheutuneet rakennusvirheistä jäävät yleensä taloyhtiön eli osakkaiden maksettavaksi.

Jos kattovuoto on jatkunut pitkään ja ehtinyt jo aiheuttaa suurempia vahinkoja muille rakenteille tai muodostanut mikrobikasvustoja, on korvausten saaminen vakuutusyhtiöltä erittäin epävarmaa. Kiinteistövakuutus ei korvaa homevaurioita, jos ne ovat aiheutuneet hoitamattomasta kosteusvauriosta.

Oletuksena on, että katto pitää

Aina ei ole selvää kuuluvatko korvaukset taloyhtiön vakuutuksen piiriin vai osakkaan oman kotivakuutuksen maksettavaksi. Siksi on suositeltavaa käyttää vastuunjakotaulukkoa. Vastuunjakotaulukko antaa osviittaa siitä, kummalle osapuolelle korvaus saattaa kuulua.

Korvattaviin ulkoa päin tuleviin vesivahinkoihin liitetään aina määreet vahingon äkillisyys ja ennalta arvaamattomuus. Suomessa katon katsotaan ja oletetaan kestävän ankaratkin olosuhteet ja säät. Ainoastaan katon päälle kaatuneet puut tai muut äkilliset ja ennalta-arvaamattomat tapahtumat kuuluvat lähes poikkeuksetta vakuutuskorvauksen piiriin. Edes laajat vakuutusturvat eivät korvaa kuitenkaan esimerkiksi asennusvirheestä aiheutuneita vuotovahinkoja.

Katon kunto on siis hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin ja mitä vanhempi taloyhtiö ja katto, sen tärkeämpää tarkastustoimien ylläpitäminen on. Pienetkin hälytysmerkit katolla kannattaa ottaa vakavasti ja suunnitella kattoremontin teko ajoissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kattoremontti

24.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön tulee tietää kattoremontista

Kattoremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Jokainen taloyhtiö kokee sen elinikänsä aikana sekä pienemmässä että isommassa mittakaavassa. Lue tästä, miten tässä tärkeässä remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Raksystems

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

turvallinen katto

8.2.2023

Onko taloyhtiön katto turvallinen?

Taloyhtiöiden katoilla tehdään monenlaisia töitä, muun muassa nuohousta ja lumenpudotusta. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on varmistaa katon työskentelyturvallisuus. Selvitimme, mitä katon turvallisuudesta pitää tietää.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti