Katto vuotaa, mutta korvaako vakuutus?

Kattovuotojen määrää vuositasolla on merkittävä eikä vakuutus korvaa niitä automaattisesti. Kattovuodot katsotaan lähes poikkeuksetta huollon puutteeksi tai rakennusvirheestä johtuvaksi ja voivat aiheuttaa suuriakin rahallisia kustannuksia.

Ulkoapäin tulevat vesivahingot kuuluvat hyvin yleisesti vakuutuskorvausten ulkopuolelle. Esimerkiksi tulvan tai rankkasateen aiheuttamat vesivahingot ja vuodot eivät pääsääntöisesti kuulu korvattaviin vahinkoihin.

Kattovuototapauksissa korvauksen saamista estävät muun muassa rakennus- ja korjaustyövirheet. Kosteusvauriot, jotka ovat aiheutuneet rakennusvirheistä jäävät yleensä taloyhtiön eli osakkaiden maksettavaksi.

Jos kattovuoto on jatkunut pitkään ja ehtinyt jo aiheuttaa suurempia vahinkoja muille rakenteille tai muodostanut mikrobikasvustoja, on korvausten saaminen vakuutusyhtiöltä erittäin epävarmaa. Kiinteistövakuutus ei korvaa homevaurioita, jos ne ovat aiheutuneet hoitamattomasta kosteusvauriosta.

Oletuksena on, että katto pitää

Aina ei ole selvää kuuluvatko korvaukset taloyhtiön vakuutuksen piiriin vai osakkaan oman kotivakuutuksen maksettavaksi. Siksi on suositeltavaa käyttää vastuunjakotaulukkoa. Vastuunjakotaulukko antaa osviittaa siitä, kummalle osapuolelle korvaus saattaa kuulua.

Korvattaviin ulkoa päin tuleviin vesivahinkoihin liitetään aina määreet vahingon äkillisyys ja ennalta arvaamattomuus. Suomessa katon katsotaan ja oletetaan kestävän ankaratkin olosuhteet ja säät. Ainoastaan katon päälle kaatuneet puut tai muut äkilliset ja ennalta-arvaamattomat tapahtumat kuuluvat lähes poikkeuksetta vakuutuskorvauksen piiriin. Edes laajat vakuutusturvat eivät korvaa kuitenkaan esimerkiksi asennusvirheestä aiheutuneita vuotovahinkoja.

Katon kunto on siis hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin ja mitä vanhempi taloyhtiö ja katto, sen tärkeämpää tarkastustoimien ylläpitäminen on. Pienetkin hälytysmerkit katolla kannattaa ottaa vakavasti ja suunnitella kattoremontin teko ajoissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.2.2022

Kiinteistövakuutuksissa huimia korotuksia – vakuutusyhtiöt sanovat silti seuraavansa vain yleisiä indeksejä

Helsinkiläinen paritaloyhtiö sai tammikuussa vakuutusyhtiö Pohjolalta uudet vakuutusehdot. Nousua oli 21,3 prosenttia. Taloyhtiölle kerrottiin, että laskenta oli tehty yleisindeksikorotusten perusteella, vaikka yleiskorotukset jäävät noin kymmeneen prosenttiin.

31.12.2021

Pidä kattoikkuna puhtaana lumesta!

Kattoikkunan talviaikaiset ongelmat johtuvat lähes aina siitä, että jossain vaiheessa, sulamisveden normaalin poistumisen estää jokin syy. Loivilla katoilla syynä on tyypillisesti ikkunan alapuolelle muodostunut jääpato, joka voi seisottaa sulamisvesiä ikkunan alareunassa. Jääpato voi muodostua kattoikkunan ympärille monesta eri syystä.

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kestääkö katto varmasti talven yli?

Talveen voi valmistautua varmistamalla, että vesikatto on kunnossa. Katon toimivuus voidaan varmistaa asianmukaisilla tarkastuksilla, huolloilla ja ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla. Myös lumenpudotukset voidaan sopia nyt jo.

Kattotutka Oy

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti