Kasvukeskusten vuokra-asuntotuotanto ei pysy kysynnän lisääntymisen vauhdissa

RAKLIn vuokra-asuntobarometrin mukaan nyt rakennetaan runsaasti, mutta tarjonnan lisäyksen ei kuitenkaan katsota olevan riittävää suhteessa pääkaupunkiseudun asuntotarpeen kasvuun. Jotta tuotantoa voitaisiin lisätä, vaativat vastaajat lisää tontteja, joustavampia tukimuotoja ja kevyempiä rakentamismääräyksiä.

Barometriin vastanneet vuokra-asuntomarkkinoiden asiantuntijat ennustavat pienten asuntojen vuokrien jatkavan nousuaan. Kaikki vastaajat odottavat pienten asuntojen vuokrien nousevan Helsingissä seuraavan vuoden aikana. Espoossa nousua ennakoi hieman alle ja Vantaalla hieman yli 90 prosenttia vastaajista. Nousu painottuu edelleen voimakkaasti pieniin asuntoihin: kaksi kolmasosaa vastaajista ennakoi suurten asuntojen vuokrien pysyvän pääkaupunkiseudulla ennallaan.

Kaikkien kasvukeskusten pienten asuntojen vuokraodotuksissa nytkähdys ylöspäin

Myös Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Oulussa pienten asuntojen vuokrien nousuodotukset ovat nyt vahvempia kuin kertaakaan aikaisemmin sitten syksyn 2011. Tampereella nousuodotukset ovat suunnilleen pääkaupunkiseudun tasoa, kun yli 90 prosenttia vastaajista arvioi vuokrien nousevan. Oulun näkymät pysyttelevät kasvukeskusten maltillisimpina, mutta myös Oulussa huomattavasti aiempaa suurempi osuus – yli 40 prosenttia – vastaajista odottaa nyt vuokrien nousua. Tampereella suurten asuntojen vuokrien näkymät ovat lievästi parantuneet: enemmistö uskoo niiden pysyvän ennallaan, mutta pientä nousua ennakoiviakin on jo jonkin verran. Muissa pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kasvukeskuksissa suurten asuntojen vuokrien laskuun uskoo useampi vastaaja kuin niiden nousuun.

Vuokra-asuntojen tarjonta kasvaa, mutta ei riittävästi

Vuokra-asuntobarometrin vastaajat odottavat vuokra-asumisen suosion jatkavan kasvuaan. Neljä viidestä arvioi omien vuokra-asuntoinvestointiensa määrän lisääntyvän tulevan vuoden kuluessa. Vastaajista lähes 90 prosenttia odottaa kasvua vapaarahoitteiseen vuokra-asuntotarjontaan, johon etenkin asuntorahastojen, mutta myös instituutiosijoittajien sekä kiinteistösijoitusyhtiöiden arvioidaan investoivan aikaisempaa enemmän.

Valtion tukeman asuntokannan kasvuun uskoo joka toinen asiantuntija. Tämän vuoden loppuun saakka voimassa olevaa omavastuukoron alennusta arvioi hyödyntävänsä alle kolmannes vastaajista. Vastaajat peräänkuuluttavat uudelta hallitukselta joustavampia rahoitusehtoja ja esimerkiksi toimivaa kymmenen vuoden välimallia. Kysyttäessä valtion tukien toimivuudesta kolme neljästä vastaajasta arvioi tuotannon tukemisen olevan kysyntätukia tehokkaampi keino kohtuuhintaisen asuntotarjonnan lisäämiseen.

Rakennuskustannukset nousussa

Huolimatta talouden yleisistä synkeistä tunnelmista barometrin vastaajat ennakoivat rakentamisen kustannusten nousevan seuraavan vuoden aikana. Yleisimmin nousua odotetaan tarvikkeiden ja materiaalien hintoihin. Yli 40 prosenttia vastaajista odottaa myös työvoimakustannusten nousevan. Rahoituskustannusten osalta isompi osuus vastaajista odottaa rahoituksen hinnan nousevan kuin laskevan

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti