Kansainväliselle nopeiden U-arvon mittausten kehityshankkeelle merkittävä tukirahoitus

Energiansäästö ja terveet kiinteistöt ovat tavoitteena, kun nopeiden U-arvon mittausten kaupallistamista kehittävälle hankkeelle on myönnetty huomattava taloudellinen tuki. Business Finland sekä Saksan kauppa- ja energiaministeriö ovat tehneet myönteiset rahoituspäätökset tukirahoituksille. Hankkeen muita tukijoita ovat Suomen ympäristöministeriö, Stiftelsen för teknisk utveckling och forskning, Kiinteistöliitto sekä RAKLI.

Hankkeen koordinaattorina toimii Ammattikorkeakoulu Arcada ja konsortion muut jäsenet ovat Tampereen teknillinen yliopisto/rakennusfysiikka, Raksystems Insinööritoimisto Oy, FIW München ja Deutsches Energieberater-Netzwerk (DEN eV).

Ratkaisu homeongelmiin?

Nopeasti, jopa tunnissa saatavat U-arvon mittaukset ratkaisevat huomattavan osan rakentamiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon liittyvistä ongelmista. Mittaamalla saatuja eli todellisia U-arvoja voidaan hyödyntää esimerkiksi korjausrakentamisen laadukkaammassa suunnittelussa ja taloudellisemmassa toteutuksessa, energiatodistusten laadinnassa, rakentamisen tehokkaammassa laadunvalvonnassa sekä kosteusongelmien ja -vaurioiden kartoituksessa.

– Tähän asti asiantuntijat ovat määrittäneet eri materiaalien U-arvot taulukkoarvoihin perustuvilla laskelmilla, jotka ovat saattaneet aiheuttaa arvoihin suuria, jopa 30-50 %:n heittoja. Näin toteutettujen laskelmien vuoksi korjausten takaisinmaksuajoissa on saattanut olla merkittäviä marginaaleja, kertoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n hankeen vastuullinen johtaja, johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala.

– Todelliset U-arvot saattavat tarkoittaa kiinteistöjen omistajille jopa 50 % pienempiä korjauskustannuksia ja tarvittavaa laadunvarmennusta uudisrakentamisessa. Uudella menetelmällä saamme siis rakennuskannan korjaamiseen tarkkaa kustannusohjaamista, selventää Ammattikorkeakoulu Arcadan Energia-ja materiaalitekniikan yksikön osaston johtaja Mikael Paronen.

Kaksi vuotta kestävän hankkeen päätavoitteena on kehittää seinärakenteiden termiseen hitauteen liittyvien mittausrajoitusten raja-arvoja eli toisin sanoen laatia ohjeita millaisissa sääolosuhteissa eristekykyyn liittyvät nopeat U-arvon mittaukset voidaan tehdä riittävällä tarkkuudella. Hankkeessa kehitetään lisäksi myös teknisiä työkaluja kohteissa suoritettavia mittauksia sekä kirjallista raportointia varten samoin kuin Suomessa kehitetyn koulutuksen pohjalta koulutusjärjestelmää erityisesti Saksan markkinoiden tarpeisiin. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 1,5 M€.

Raksystems Insinööritoimisto Oy on mukana hankkeessa. Hankkeen koordinaattorina toimii Ammattikorkeakoulu Arcada ja konsortion muut jäsenet ovat Tampereen teknillinen yliopisto/rakennusfysiikka, FIW München ja Deutsches Energieberater-Netzwerk (DEN eV).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön ikkunaremontti

5.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Lue vinkit onnistuneeseen taloyhtiön ikkunaremontin toteutukseen

Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.

Pihla-Tiivi

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

energiatehokkuusdirektiivi

15.5.2023

EU:n vaatimuksiin energiatehokkuudesta odotetaan lievennyksiä

Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.

ikkunaremontti

6.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön ikkunaremontista on hyvä tietää

Ikkunaremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Se tuo taloyhtiölle asumismukavuutta sekä usein myös rahallista säästöä arvon nousun ja lämmityskulujen laskun myötä. Miten remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti