Kannattaako lämmitysremonttiin hakea ELY-keskuksen tukea vai kotitalousvähennystä?

Rakentaja.fi-sivusto kertoo artikkelissaan, kuinka omakotiasuja voi hyödyntää remonttiin valtion tukea, kun öljylämmityksestä siirrytään esimerkiksi maalämpöön tai ilma-vesilämmitykseen. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi: joko ELY-keskuksen energia-avustus tai kotitalousvähennys. Molemmilla tukimuodoilla on omat etunsa ja ehtonsa, joiden perusteella hyötyjen vertailua kannattaa tehdä.

ELY-keskuksen avustus

ELY-keskuksen tuki on 4 000 euroa riippumatta projektin kustannuksista, kun siirrytään joko maalämpöön tai ilma-vesilämpöön (tai kaukolämpöön). Hakemuksesta pitää käydä ilmi uuden lämmitysjärjestelmän tyyppi ja hankkeen kustannusarvio, joten tuleva lämmitysmuoto on oltava päätettynä hakemusta tehdessä.

Tukihakemus kannattaa jättää ELY-keskukselle jo ennen projektin alkamista. ELYn tuelle on paljon hakijoita, joten päätöstä on varauduttava odottamaan useita kuukausia. Tällä hetkellä käsittelyaika on noin 9 kuukautta.

Avustusta myönnetään niin pitkään kuin määrärahaa riittää. Syyskuun 2021 loppuun mennessä oli jätetty 16 470 tukihakemusta ja tehty 7 227 myönteistä päätöstä.

Kotitalousvähennys

Tänä vuonna kotitalousvähennystä saa 2 250 euroa henkilöltä, mutta korotettua kotitalousvähennystä öljystä luopumiseen on esitetty vuosille 2022–2027. Vähennys olisi tällöin maksimissaan 3 500 euroa, mutta yhdessä puolison kanssa haettuna jopa 7 000 euroa. Korotettu kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta ja voi kattaa siitä korkeintaan 60 prosenttia.

Mikäli korotettu kotitalousvähennyskokeilu astuu voimaan, pariskunta voi saada öljystä luopumiseen huomattavasti enemmän kotitalousvähennystä kuin ELY-keskuksen tukea. Sen sijaan yksin asuvalle ELY-keskuksen tuki on enemmän säästöä tuova vaihtoehto, kun öljystä siirrytään maalämpöön, ilma-vesilämpöön tai kaukolämpöön.

Koska kotitalousvähennys koskee vain työstä aiheutuvia kustannuksia, se sopii paljon työtä vaativiin kohteisiin. Purku- ja asennustyön lisäksi maalämmön energiakaivon poraamisen tai maapiirin upottamisen työkustannukset voidaan huomioida kotitalousvähennyksessä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.2.2019

Ilmastonmuutos tuo lisää tulvia

Tulvien on arvioitu Suomessa lisääntyvän ilmastomuutoksen myötä. Merenpinnan ennakoidaan nousevan ja vesistöjen talvi- ja syystulvien yleistyvän. Tällä hetkellä Suomessa on 22 maa- ja metsätalousministeriön nimeämää merkittävää tulvariskialuetta, joihin Kymijoen alaosa sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalue kuuluvat.

28.12.2021

Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

15.4.2020

Avustukset taloyhtiön ja asukkaan apuna – ARAn avustukset 2020

Vuodelle 2020 taloyhtiöille tuli haettavaksi kaksi uutta avustusta entisten latausinfra-, hissi- ja esteettömyysavustusten rinnalle. Kriteerit täyttävät osakkaat voivat edelleen hakea tarveharkintaisia korjausavustuksia. Tässä artikkelissa käsittelemme uudet avustukset ja latausinfra-avustuksen muutokset.

28.4.2017

Tupakointi

Tupakointi ja sen rajoittaminen herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Yhtäältä on kyse jokaisen oikeudesta savuttomaan asumiseen ja elämään. Toisaalta tupakointi nähdään henkilökohtaiseen vapauteen ja yksityiselämän suojaan liittyvänä asiana, jonka rajoittaminen koetaan perusoikeuteen puuttumisena.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti