Kannattaako lämmitysremonttiin hakea ELY-keskuksen tukea vai kotitalousvähennystä?

Rakentaja.fi-sivusto kertoo artikkelissaan, kuinka omakotiasuja voi hyödyntää remonttiin valtion tukea, kun öljylämmityksestä siirrytään esimerkiksi maalämpöön tai ilma-vesilämmitykseen. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi: joko ELY-keskuksen energia-avustus tai kotitalousvähennys. Molemmilla tukimuodoilla on omat etunsa ja ehtonsa, joiden perusteella hyötyjen vertailua kannattaa tehdä.

ELY-keskuksen avustus

ELY-keskuksen tuki on 4 000 euroa riippumatta projektin kustannuksista, kun siirrytään joko maalämpöön tai ilma-vesilämpöön (tai kaukolämpöön). Hakemuksesta pitää käydä ilmi uuden lämmitysjärjestelmän tyyppi ja hankkeen kustannusarvio, joten tuleva lämmitysmuoto on oltava päätettynä hakemusta tehdessä.

Tukihakemus kannattaa jättää ELY-keskukselle jo ennen projektin alkamista. ELYn tuelle on paljon hakijoita, joten päätöstä on varauduttava odottamaan useita kuukausia. Tällä hetkellä käsittelyaika on noin 9 kuukautta.

Avustusta myönnetään niin pitkään kuin määrärahaa riittää. Syyskuun 2021 loppuun mennessä oli jätetty 16 470 tukihakemusta ja tehty 7 227 myönteistä päätöstä.

Kotitalousvähennys

Tänä vuonna kotitalousvähennystä saa 2 250 euroa henkilöltä, mutta korotettua kotitalousvähennystä öljystä luopumiseen on esitetty vuosille 2022–2027. Vähennys olisi tällöin maksimissaan 3 500 euroa, mutta yhdessä puolison kanssa haettuna jopa 7 000 euroa. Korotettu kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta ja voi kattaa siitä korkeintaan 60 prosenttia.

Mikäli korotettu kotitalousvähennyskokeilu astuu voimaan, pariskunta voi saada öljystä luopumiseen huomattavasti enemmän kotitalousvähennystä kuin ELY-keskuksen tukea. Sen sijaan yksin asuvalle ELY-keskuksen tuki on enemmän säästöä tuova vaihtoehto, kun öljystä siirrytään maalämpöön, ilma-vesilämpöön tai kaukolämpöön.

Koska kotitalousvähennys koskee vain työstä aiheutuvia kustannuksia, se sopii paljon työtä vaativiin kohteisiin. Purku- ja asennustyön lisäksi maalämmön energiakaivon poraamisen tai maapiirin upottamisen työkustannukset voidaan huomioida kotitalousvähennyksessä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.12.2021

Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

13.12.2021

KL: Asuntolainaa voi lyhentää Kelan tuilla

Kauppalehti kertoo artikkelissaan Kelan maksaneen viime vuonna asumistukea omistusasunnossa asuville runsaat 40,5 miljoonaa euroa. Summa on ollut kasvussa, koska omistusasujien asumistukia maksettiin vuonna 2019 vajaat 38,6 miljoonaa euroa. Kelan mukaan 17 112 omistusasunnossa asuvaa ruokakuntaa sai asumistukea vuonna 2020.

1.6.2022

Kielto astui voimaan: Kurtturuusut hävitettävä pihoilta

Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022. Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, joka leviää ympäristöön tehokkaasti ja tappaa muut kasvit ympäriltään. ELY-keskus kutsuu kaikki torjuntatalkoisiin: "Vain yhdessä voimme onnistua tässä".

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti