Käänteinen asuntolaina tarjoaa mahdollisuuden jatkaa asumista omassa kodissa

Suomessa toimivia pankkeja edustavan Finanssiala ry:n johtava lakimies Antti Laitila toteaa Kiinteistöposti-lehdelle, että käänteinen asuntolaina ei ole juridinen termi vaan yhden luottotuotteen markkinointinimi.

Käänteinen asuntolaina on asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, josta säädetään kuluttajansuojalaissa. Käänteisessä asuntolainassa ei ole juridisesti mitään erityistä muihin asuntovakuudellisiin kuluttajaluottoihin verrattuna.

– Käänteisessä asuntolainassa on ideana, että henkilölle myönnetään luotto, jonka vakuutena on velaton tai lähes velaton asunto. Käänteiselle asuntolainalle on tyypillistä kertalyhenteisyys, eli laina maksetaan pois kerralla, Antti Laitila toteaa.

Käänteisen asuntolainan markkinoinnin kohderyhmänä ovat eläkeiässä olevat ja asuntonsa jo maksaneet. Lainan saannin ehdot melko samanlaisia eri pankeissa.

Laina vain puolet asunnon arvosta

Lainan voi nostaa kerralla tai erisuuruisina erinä tarpeen mukaan, luottosopimuksessa sovitulla tavalla esimerkiksi juokseviin kuluihin, hoivan maksuihin tai peruskorjauksen rahoitukseen.

Lainaa ei lyhennetä laina-aikana, vaan siitä maksetaan vain korkoja. Laina-ajan päätyttyä laina maksetaan takaisin asunnon myynnistä saatavilla rahoilla.

– Jos lainan ottaja on jostain saanut ylimääräistä rahaa lainan takaisinmaksuun, asuntoa ei tarvitse myydä, Laitila toteaa.

Finanssialan tietojen mukaan käänteisen asuntolainan tyypillinen laina-aika on 10 vuotta. Pankin kanssa tehtävällä sopimuksella laina-aikaa voi olla mahdollisuus pidentää.

Useimmat pankit tarjoavat käänteistä asuntolainaa enintään 50 prosenttia asunnon arvosta.

– Käänteisessä asuntolainassa asunnon vakuusarvot ovat alempia kuin yleensä asuntoluototuksessa, koska hakija on yleensä iäkkäämpi ja laina maksetaan takaisin asunnon myynnillä, toisin kuin asuntoluotoissa muutoin. Alempi vakuusarvo tekee lainasta vähäriskisemmän lainan myöntäjälle; asunnon arvon pieni laskukaan laina-aikana ei aiheuta lainan myöntäjälle suurta vahinkoa, Antti Laitila kertoo.

Finanssialan mukaan käänteinen asuntolaina voi olla ihan järkevä palvelu henkilölle, jolla on riittävä vakuus. Se voi mahdollistaa asumisen omassa kodissa ja oman kodin omistamisen.

Lue pankkien kommentit Kiinteistöpostin sivuilta!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

energiayhteisö

26.9.2023

Energiayhteisö tuo säästöä osakkaan sähkölaskuun

Vantaalaisen As Oy Rautaluhdin katoille rakennettiin aurinkovoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään taloyhtiön sähkönkulutuksen kattamiseen. Ylijäämäenergia jaetaan osakkaiden kesken. Jakaminen onnistuu paikallisen verkkoyhtiön perustaman virtuaaliverkon kautta.

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti