Käänteinen asuntolaina tarjoaa mahdollisuuden jatkaa asumista omassa kodissa

Suomessa toimivia pankkeja edustavan Finanssiala ry:n johtava lakimies Antti Laitila toteaa Kiinteistöposti-lehdelle, että käänteinen asuntolaina ei ole juridinen termi vaan yhden luottotuotteen markkinointinimi.

Käänteinen asuntolaina on asuntovakuudellinen kuluttajaluotto, josta säädetään kuluttajansuojalaissa. Käänteisessä asuntolainassa ei ole juridisesti mitään erityistä muihin asuntovakuudellisiin kuluttajaluottoihin verrattuna.

– Käänteisessä asuntolainassa on ideana, että henkilölle myönnetään luotto, jonka vakuutena on velaton tai lähes velaton asunto. Käänteiselle asuntolainalle on tyypillistä kertalyhenteisyys, eli laina maksetaan pois kerralla, Antti Laitila toteaa.

Käänteisen asuntolainan markkinoinnin kohderyhmänä ovat eläkeiässä olevat ja asuntonsa jo maksaneet. Lainan saannin ehdot melko samanlaisia eri pankeissa.

Laina vain puolet asunnon arvosta

Lainan voi nostaa kerralla tai erisuuruisina erinä tarpeen mukaan, luottosopimuksessa sovitulla tavalla esimerkiksi juokseviin kuluihin, hoivan maksuihin tai peruskorjauksen rahoitukseen.

Lainaa ei lyhennetä laina-aikana, vaan siitä maksetaan vain korkoja. Laina-ajan päätyttyä laina maksetaan takaisin asunnon myynnistä saatavilla rahoilla.

– Jos lainan ottaja on jostain saanut ylimääräistä rahaa lainan takaisinmaksuun, asuntoa ei tarvitse myydä, Laitila toteaa.

Finanssialan tietojen mukaan käänteisen asuntolainan tyypillinen laina-aika on 10 vuotta. Pankin kanssa tehtävällä sopimuksella laina-aikaa voi olla mahdollisuus pidentää.

Useimmat pankit tarjoavat käänteistä asuntolainaa enintään 50 prosenttia asunnon arvosta.

– Käänteisessä asuntolainassa asunnon vakuusarvot ovat alempia kuin yleensä asuntoluototuksessa, koska hakija on yleensä iäkkäämpi ja laina maksetaan takaisin asunnon myynnillä, toisin kuin asuntoluotoissa muutoin. Alempi vakuusarvo tekee lainasta vähäriskisemmän lainan myöntäjälle; asunnon arvon pieni laskukaan laina-aikana ei aiheuta lainan myöntäjälle suurta vahinkoa, Antti Laitila kertoo.

Finanssialan mukaan käänteinen asuntolaina voi olla ihan järkevä palvelu henkilölle, jolla on riittävä vakuus. Se voi mahdollistaa asumisen omassa kodissa ja oman kodin omistamisen.

Lue pankkien kommentit Kiinteistöpostin sivuilta!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.12.2021

Kiinteistölehti vertaili lainarahan hintaa

Tarjoukset perustuvat pääkaupunkiseudulla asuntolainoja tarjoavien pankkien luottokriteerien mukaisella vakuusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla tehtyihin laskelmiin. Korot on laskettu 1.9.2021 tilanteen mukaan. Todellinen kokonaiskorko sisältää marginaalin, viitekoron, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna.

15.12.2021

Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia. Palvelutalo vai hoivakoti? Kunnallinen tai yksityinen?

Monet ikäihmiset ovat pysyneet virkeinä esimerkiksi omakotitalon ylläpitämisen vaatimien askareiden ansiosta, mutta vanhana lumenluonti, ruohonleikkuu ja muut pikkutyöt alkavat tuntua rasitteilta. Tilaakin on todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mikä olisi sopiva asumisratkaisu juuri itselle?

4.2.2022

OP: Suurimpien asuntolainojen alueilla lainaturvaa otetaan vähiten

Uudellamaalla ovat kooltaan maan suurimmat asuntolainat, mutta lainoja suojataan siellä maakunnista toiseksi vähiten. Vain noin 34 prosenttia lainoista on turvattu takaisinmaksuturvalla tai korkokatolla. Sama ilmiö näkyy muissakin kasvukeskuksissa.

14.2.2022

Asuntokaupan teko voi viivästyä pahastikin pankkien ruuhkan takia

Asuntokaupoilla osa ostajista pystyy lyömään tiskiin koko kauppasumman käteisenä. Silloin kaupanteko käy sutjakasti. Jos ostaja tarvitsee asuntolainaa pankista, hänen on varauduttava pidempään prosessiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti