Kaamoksessa ei tarvitse tinkiä valaistuksesta

Moni luulee, että valojen sammuttelu on paras keino säästää sähkölaskussa. Todellisuudessa valaistukseen kuluu vain noin 10 prosenttia kodin energiasta.

Energiaa säästävään valaistukseen liittyvät huonot kokemukset ovat pitkälti energiansäästölamppujen syytä. Kun hehkulamput kiellettiin, ei uusi tekniikka ollut vielä tarpeeksi kehittynyttä: energiansäästölamput valaisivat huonosti ja syttyivät hitaasti.

Nykyteknologian ansiosta sähköä säästävä valaistus ei enää tarkoita, että aamun sanomalehti pitäisi tihrustaa läpi kirkkaassa mutta heikkolaatuisessa valossa.

– Vaihtamalla ledeihin voi säästää puolet sähkölaskusta ja tuplata valomäärän verrattuna halogeenilamppuihin. Nykyisten led-valojen syttyvyys sekä värintoisto ovat huippuluokkaa. Led-lamppuja saa myös lämpimissä sävyissä, joissa energiansäästölamppuja ei saanut, vinkkaa Malkus Lindroos, energiayhtiö Vattenfallin energia-asiantuntija.

Näistä syistä kodin valaistus kannattaa päivittää ledeihin:

  1. Vaihtamalla paranee: Led-lamput ovat kymmenen kertaa tehokkaampia kuin hehkulamput: 6 watin led vastaa 60 watin hehkulamppua. Ledien avulla kodin valaistus paranee ja energiaa säästyy!
  2. Valot päällä hyvällä omallatunnolla: Haaveiletko täysin valaistusta kodista kaamosaikaan? Led-valojen avulla energiankulutus säilyy maltillisena, vaikka antaisit niiden loistaa myös vähemmän käytetyissä huoneissa. Erityisesti kirkasvalolamppu auttaa pahimpaan kaamossynkkyyteen.
  3. Säästä sormiasi: Ledit eivät kuumene polttaviksi kuten halogeenilamput. Lamput vaihtamalla säästät sormiasi – ja vähennät samalla kotisi tulipaloriskiä.
  4. Lähes ikuinen valaistuminen: Kun kerran vaihdat valaistuksen ledeihin, on kotisi valaistus turvattu seuraavan 50 000 tunnin, eli lähes kuuden vuoden ajaksi. Käytännössä aika on tuplat pidempi – valot ovat harvoin päällä koko päivää ja kesäaikaan vain iltaisin.
  5. Pimeällä otsalamppu päähän: Led valaisee myös lenkkipolulla: otsalamppu päässä näet, mihin astut. Mikä parasta, myös vastaantulijat erottavat sinut. Sama pätee pihatöihin ja tarvitset vähemmän pihavaloja.
  6. Tunnelmavalaistus kunniaan: Valaistus ei ole enää vain osa sisustusta vaan tärkeässä roolissa kodin toimin­nallisuuksien ja eri tilojen erilaisen tun­nelman rakentajana. Ledejä valitessa voi käydä etukäteen katsomassa liikkeessä miltä ne näyttävät, kun ovat päällä. Tällöin näkee mikä valoväri olisi paras omaan kotiin.
  7. Lastenhuoneen valaistus: Hyvä valaisin ei häikäise vaan jakaa valoa tasaisesti eikä synnytä pintoihin jyrkkiä varjoja. Valaistun alueen koon pitää soveltua hyvin tilan käyttötarkoituk­seen: esimerkiksi lastenhuoneessa leikitään paljon lattialla, eikä valo saa paistaa silmiin alhaal­takaan katsottuna. Lasten käyttämissä tiloissa täytyy huomioida myös valaisi­mien rikkoutumattomuus. Ledeissä tämä ominaisuus on kohdallaan, ja lisäksi ne eivät myöskään kuumene käytössä.
  8. Näin pääset alkuun: Vaihda energiatehokkaat ledit ensiksi huoneisiin, joissa oleskelet eniten. Aloita esimerkiksi keittiön pöydän yläpuolella roikkuvasta kattolampusta tai lempidivaanin vieressä olevasta lukulampusta. Silmät ja sähkölasku kiittävät!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.7.2018

Taloyhtiön putkiremontti tulossa – mitä korjausvaihtoehtoja on tarjolla?

Taloyhtiön vesijohto- ja viemäriputket kestävät käytössä keskimäärin 40–60 vuotta. Tämän jälkeen ne on uusittava. Putkien korjaamista ei kannata lykätä, koska vanhoissa ja huonokuntoisissa putkissa esiintyy esimerkiksi vuotoja normaalia herkemmin.

8.12.2021

Asumistottumuksia muuttamalla sähkölaskuissa voi säästää − Lattialämmitys voi jopa kaksinkertaistaa kulut

Sähkö on nyt niin kallista, että viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten. Tiistaiaamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa Talouselämä- lehdessä, että sähkön säästämiseksi on paljon tehtävissä, jos malttaa perehtyä sähkösopimuksiin ja viilata arjen rutiineja.

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

20.5.2020

Turvallisin mielin hallitustyöhön

Lupauduitko taloyhtiön hallitukseen, mutta et oikein tiedä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja miten taloyhtiön toimintaa pyöritetään? Ei hätää, uutuusopas Taloyhtiön hallituksen ABC (Kiinteistöalan Kustannus) selvittää kootusti kaiken tarvittavan, jotta pääset alkuun. Oppaan luettuasi osaat tehdä päätöksiä, seurata taloudenpitoa, opastaa osakkaita kunnossapitotöissä, ottaa kantaa energiansäästöön ja paljon muuta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti