Tuo joulu tupaan – turvallisesti ja naapureita ärsyttämättä

Joulu tulee! Miten jouluvalot asetetaan? Saako rappukäytävässä pitää ovikranssia? Mihin taloyhtiön joulukuusi laitetaan? Joulukoristeiden käytössä on tärkeää huomioida sekä naapurit että turvallisuus, muistuttaa Kiinteistöliitto.

Asukas saa lähtökohtaisesti virittää ja sisustaa huoneistonsa sekä parvekkeensa tahtonsa mukaisesti. Koristelussa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon naapurien mielenrauha sekä paloturvallisuus. Erityisesti uudenlaiset valosarjat kirkkaine ja vilkkuvine erivärisine valoineen saattavat aiheuttaa haittaa naapureille.

– Jos naapurin jouluvalot ärsyttävät, hyvä ja avoin keskustelu naapurin kanssa on paras tapa vaikuttaa asiaan. Taloyhtiö voi myös ohjeistaa asukkaita jouluvalojen käytössä. Joulumieltä ja avoimuutta kannattaa käyttää tässäkin, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Ääritilanteessa taloyhtiö voi kieltää valot, jos ne aiheuttavat vaaraa tai meteliä ja asunnon omistaja rikkoo järjestystä.

– Naapuruussuhdelaki kieltää rakennuksen ja huoneiston käytön siten, että naapurille tai muuten lähistöllä asuville aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi valosta, melusta, noesta, pölystä tai haitallisista aineista, toteaa Pynnönen.

Koristelussa tärkeää huolehtia paloturvallisuudesta

Joulukoristeiden ja ovikranssien sijoittaminen rappukäytävään aiheuttaa myös kerrostaloissa päänvaivaa. Taustalla on pelastuslain muutos muutama vuosi sitten, jolloin käytiin kiivasta keskustelua asiasta.

– Pelastuslain tiukin mahdollinen tulkinta kieltää periaatteessa tavaroiden säilyttämisen kerrostalojen kulkureiteillä. Lain soveltaminen on hieman eri asia: Pelastustoimen mukaan säilyttäminen ei terminä kuitenkaan tarkoita tavanomaisia ilmoitustauluja, kynnysmattoja tai ovikoristeita, muistuttaa Kristel Pynnönen.

Rappukäytävässä ei saa säilyttää lastenvaunuja, pulkkia tai muita kulkua haittaavia esineitä. Myös taloyhtiön joulukuusi on sijoitettava pihalle eikä aulaan tai porraskäytävään.

Myös kynttilöiden sekä sähkövalojen kanssa täytyy huolehtia paloturvallisuudesta. Johdotettuja koristeita kannattaa pitää silmällä, jotta muuntajat, johdot tai valot eivät vahingossakaan kuumene liikaa. Vaurioituneita koristevaloja ei pidä käyttää tai yrittää korjata, vaan ne tulee toimittaa niille tarkoitettuun kierrätyspisteeseen.

Asukkaille ja taloyhtiöille tarjolla joulumuistio

Kiinteistöliitto on koonnut turvalliseen ja fiksuun joulunviettoon opastavan joulumuistion, joka voidaan jakaa taloyhtiöissä ilmoitustauluille tai asuntoihin. Joulumuistion voit ladata Taloyhtio.netistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

pesutupa

19.10.2023

Energiatehokkuutta pyykkitupaan

Helsinkiläisen As Oy Kiholinnan pesutupa uusittiin ajanmukaisemmaksi. Seinät ja katto maalattiin ja vanhan pesukoneen rinnalle hankittiin kaksi uutta pesukonetta ja kuivausrumpu. Nyt mahdollisimman moni asukas voi käyttää pyykkitupaa silloin, kun heille sopii.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti