Jopa 100 000 kiinteistöä tarkastamatta. Sähköturvallisuuslaki edellyttää määräaikaistarkastuksia

Sähköturvallisuuslaki velvoittaa liike-, toimisto-, teollisuus- ja maatalousrakennuksen omistajaa tai haltijaa tekemään sähkölaitteiden määräaikaistarkastuksen kymmenen vuoden välein, jos pääsulake on yli 35 ampeeria.

Lakisääteisiä varmennustarkastuksia ja määräaikaistarkastuksia tekevän Jomine Oy:n mukaan lain laiminlyönti on ”yllättävän yleistä”.

− Kiinteistön omistajat eivät tiedä velvollisuudestaan tarkastuttaa kiinteistöjensä sähkölaitteiden turvallisuutta, toimitusjohtaja Eero Riikonen kertoo Jominen tiedotteessa.

Riikosen mukaan tarkastamattomia liikekiinteistöjä on varovasti arvioiden yli 100 000 kappaletta.

− Onnettomuuden sattuessa kiinteistönomistaja on pulassa, jos ei ole näyttää lakisääteisen määräaikaistarkastuksen asiakirjoja. Vakuutusyhtiöt tuskin korvaavat vahinkoja, joissa syynä on sähköturvallisuuslain laiminlyönti.

Tukesin mukaan määräaikaistarkastukset varmistavat osaltaan sähköasennusten turvallisuuden ja osoittavat mahdolliset kunnossapidon puutteet ennen kuin ne aiheuttavat vakavia vahinkoja.

−Kunnossapidon ja määräaikaistarkastuksen laiminlyönti voivat vahingon sattuessa vaikuttaa vakuutusehtojen mukaisiin korvauksiin, kerrotaan Tukesin ohjeistuksessa.

Asuinrakennuksia velvoite ei Tukesin mukaan varsinaisesti koske.

Määräaikaistarkastus kuitenkin vaaditaan sellaisille asuinrakennuksissa sijaitseville yli 35 ampeerin sulakkeilla suojatuille laitteistoille, jotka eivät ole asuintiloissa. Näitä voivat olla esimerkiksi liiketilat ja toimistot ja julkiset tilat.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiö palvelut kiinteistöala

27.5.2022

Mitä taloyhtiön kannattaa muistaa palveluita ostaessa?

Taloyhtiöt tarvitsevat monia ulkopuolisten tuottamia palveluita muun muassa kiinteistön ylläpitoon ja korjaushankkeisiin. Siksi ne ovat merkittävä kiinteistöalan työllistäjä. Mutta mitä palveluita ostaessa on hyvä muistaa?

taloyhtiösauna

22.6.2022

Taloyhtiösauna pesi kasvonsa

Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

2.9.2022

Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa. Myös sijoitusasuntolainan hinta on nousussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti