Jätteiden lajitteluvelvollisuus laajenee

Ympäristöministeriön työryhmä ehdottaa biojätteen ja pakkausjätteiden erilliskeräyksen laajentamista kaikissa taajamissa viiden huoneiston ja sitä suurempiin kiinteistöihin.

Yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen erilliskeräys halutaan laajentaa kaikkiin kiinteistöihin. Samat jätteen erilliskeräysvelvoitteet on tarkoitus asettaa myös liike- ja yrityskiinteistöille.

Muutokset pohjautuvat EU:n ns. jätesäädöspakettiin. Yhdyskuntajätteen kierrätysasteen tulee vuonna 2025 olla 55 prosenttia, kun se vuonna 2017 oli 41 prosenttia. Vuoteen 2035 mennessä kierrätysasteen tulisi nousta 65 prosenttiin. Työryhmän ehdotuksessa esitetään myös Euroopan komission Suomea koskevan suosituksen mukaisesti jätehuollon järjestämisvelvoitteiden selkeyttämistä. Kunnan tulisi jatkossa järjestää kiinteän jätteen kuljetus keskitetysti, kun nykyinen järjestelmä on antanut kunnalle mahdollisuuden päättää siitä, että jokainen kiinteistön haltija tilaa itse jätteen kuljetuksen.

Työryhmän ehdottamien jätteen erilliskeräystä koskevien laajennusten on määrä tulla voimaan viimeistään heinäkuussa 2020. Biojätteen erilliskeräysvelvoitteen toteuttamiselle kaikissa yli 10 000 asukkaan taajaman kiinteistöissä on tarkoitus tulla neljän vuoden siirtymäaika.

Lue lisää ympäristöministeriön tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

MolokDomino-jätesäiliö on ekologinen ja tyylikäs

Molok on päivittänyt kestosuosikki-jätepisteensä MolokDominon. Uusi MolokDomino on ekologinen ja tyylikäs, mutta myös miellyttävä ja helppo käyttää. Siihen voidaan integroida myös älyominaisuuksia.

Molok

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

5.4.2022

Siivottomat roskikset houkuttelevat jyrsijöitä

Pääkaupunkiseudulla on arvioitu olevan rottia yhtä paljon kuin ihmisiä eli noin 1,5 miljoonaa. Rotta löytää ruokapaikalle hajun perusteella. Se voi kulkea ruuanhakumatkalla 3–4 kilometriäkin saadakseen 30–40 grammaa ruokaa.

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti