Jatkuvaa häiriötä taloyhtiössä? Toimi näin

häiriöt taloyhtiössä

Häiritsevä elämä, kuten toistuva melu öisin, voi olla taloyhtiössä varsin pitkäkestoinen ongelma. Tilanne voi pahimmillaan venyä useiden kuukausien mittaiseksi, jos häiriötä aiheuttava asukas esimerkiksi välttelee tiedoksiantoja ja häätö on vireillä. Siksi tilanne edellyttää kärsivällisyyttä ja yhteistyötä.

Vuokranantajan kannattaa tarttua häiriötilanteiden ilmetessä ripeästi toimeen. Myös häiriöstä kärsivien naapureiden kannattaa olla aktiivisia ja ilmoittaa häiriöistä pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti, ohjeistaa Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Juho Flinck.

Häiriöihin on helpompi puuttua, kun useampi naapuri tekee niistä taloyhtiölle ilmoituksen ja ilmoitukset ovat hyvin dokumentoituja. Lisäksi vuokranantajaa auttaa tieto siitä, että ilmoittajat ovat tarvittaessa valmiita todistamaan häiriöistä oikeudenkäynnissä. Häiriöihin puuttumisen helpottamiseksi kiinteistöalan järjestöt vaativat äskettäin muutoksia lainsäädäntöön.

Aivan ensiksi häiritsevää elämää viettävään naapuriin kannattaa olla yhteydessä ja keskustella asiasta. Akuuteissa uhkaavissa tilanteissa tulee olla yhteydessä viranomaisiin.

Häiritsevyyttä arvioidaan kokonaisuutena

Kaikki taloyhtiössä seinien läpi kantautuva ääni ei ole oikeuden silmissä sellaista häiritsevää elämää, joka oikeuttaa toimenpiteisiin. Häiritsevältä elämältä edellytetään jonkinasteista jatkuvuutta ja toistuvuutta. Merkitystä on niin häiriön tyypillä, vuorokaudenajalla kuin häiriön ajallisella kestollakin. Erityisesti yöaikaan tapahtuvaa metelöintiä voidaan pitää häiritsevänä. Yksittäiset juhlat eivät vielä riitä näytöksi häiritsevän elämän viettämisestä.

– Hankalampia tilanteita ovat sellaiset, joissa häiriöt tapahtuvat päiväsaikaan tai johtuvat muuten sinänsä hyväksyttävästä toiminnasta. Esimerkiksi useita tunteja päivässä kestävä musiikin soittaminen tai jatkuva koirien haukkuminen voivat muodostua häiritseväksi elämäksi. Asukkailla on kuitenkin velvollisuus sietää normaaleja elämisen ääniä kohtuullisissa määrin, Flinck sanoo.

Vuokranantajan ensiaskeleena varoituksen antaminen

Vuokranantajan aktiivisuus asian hoitamisessa ehkäisee myös taloyhtiön halukkuutta ryhtyä huoneiston hallintaanottoon.

Ensimmäiseksi vuokranantajan kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään ja pyytää päivätyt häiriöilmoitukset. Häiriöilmoitusten perusteella vuokranantaja voi harkita, onko tilanteessa aihetta antaa vuokralaiselle vuokrasopimuksen purkamisvaroitusta. Varoitus tulee lain mukaan antaa todistettavasti tiedoksi vuokralaiselle.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos vuokralaista ei saada tavoitettua varoituksen toimittamista varten, voidaan viime kädessä joutua käyttämään haastemiehen palveluja tiedoksiannon toimittamisessa. Sama tilanne voi olla edessä purkamisilmoituksen toimittamisessa.

Jos vuokralainen sopimuksen purkamisesta huolimatta edelleen pitää asuntoa hallinnassaan ja häiriöt jatkuvat, joudutaan vuokralaiselle vielä hakemaan häätöä käräjäoikeudesta. Häiriöt saadaan loppumaan viimeistään, kun ulosottoviranomainen toimittaa häädön.

Taloyhtiön hallintaanottovaroitus kannattaa ottaa vakavasti

Taloyhtiö saattaa antaa sekä osakkaalle että vuokralaiselle huoneiston hallintaanottovaroituksen häiritsevän elämän perusteella. Hallintaanotolla yhtiö pyrkii ratkaisemaan asian itse. Tarkoituksena on myös saada vuokranantaja puuttumaan häiritsevään elämään.

– On hyvä pitää taloyhtiö ajan tasalla ja tehdä yhteistyötä asian selvittämiseksi, sillä tavoite on yhteinen. Kaikista helpointa on, jos tilanteeseen löydetään ratkaisu yhdessä häiriöitä aiheuttavan asukkaan kanssa, Flinck neuvoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

palovaroitin

26.11.2022

Pidä palovaroitin ajan tasalla

Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.

talousarviossa

9.3.2023

Taloyhtiön toiminnantarkastajalle apua tarjolla

Kevään yhtiökokouksissa valitaan taloyhtiöille toiminnantarkastajia. Osalle heistä voi valinnan hetkellä olla epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää.

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti