Jääpuikot räystäällä varoittavat lämpövuodosta

Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella voi olla haasteellista. Vanhat eristeet voivat olla painuneita, liian ohuita tai pahimmassa tapauksessa puuttua kokonaan.

Katteen alapintaan voi muodostua jääpuikkoja, mikäli siihen pääsee tiivistymään kosteutta, joka lopulta lähtee valumaan kohti räystäitä. Tämä voi olla merkki vakavasta ongelmasta mm. rakenteiden tuuletuksessa, jolloin rakenne kannattaa tutkituttaa perusteellisesti.

Kun lämpöä karkaa huonosti eristetystä yläpohjasta, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen ja hukkalämpö alkaa sulattaa lumikerrosta alhaaltapäin. Sulanut lumi valuu vetenä harjalta alaspäin ja jäätyy puikoiksi räystäälle. Mitä komeammat jääpuikot, sitä komeampi lämmityslasku.

Mikäli lämpöhäviö on suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle. Tämä onkin sitten jo suuri riski rakenteille, jos sulanut vesi sattuu pääsemään vesikatteen alle.

Jääpuikot voivat syntyä myös harmittomasti. Kevätauringon paahde peltikatolla saa lunta sulamaan, joka kuitenkin jäätyy pakkasessa heti peltikatteesta päästyään. Aurinko ei välttämättä ole kuitenkaan oikea tai ainoa syyllinen.

Myös takan lämmittäminen voi sulattaa lunta piipun ympäristöstä, jollain piipun kohdalle räystäälle ilmestyy jääpuikkoja. Tässäkin tapauksessa kannattaa varmistaa, että piippu on eristetty oikein ja riittävästi.

Jääpuikko-ongelma kannattaa ratkaista mahdollisimman pian. Katolta putoava jääpuikko tai –kimpale on myös turvallisuusriski ja onnettomuuden sattuessa maksajaksi joutuu kiinteistön omistaja.

Alkuperäiseen artikkeliin pääset tästä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

1.9.2023

Näin laadit kunnossapitotarveselvityksen

Asunto-osakeyhtiön tilinpäätöskokouksessa on esitettävä kunnossapitotarveselvitys. Selvityksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota pitkäjänteisen kiinteistön hoidon tarpeeseen ja tulevien toimenpiteiden rahoituksen järjestämiseen.

huoneistotietojärjestelmä

17.2.2023

Venäjän valtion omistus ei estä taloyhtiön lainansaantia

Lainan myöntämiselle ei ole estettä, jos Venäjän valtio omistaa usean huoneiston taloyhtiössä vain joidenkin huoneistojen hallintaan oikeuttavat osakkeet, mutta ei osakkeiden enemmistöä.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti