Jääpuikot räystäällä varoittavat lämpövuodosta

Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella voi olla haasteellista. Vanhat eristeet voivat olla painuneita, liian ohuita tai pahimmassa tapauksessa puuttua kokonaan.

Katteen alapintaan voi muodostua jääpuikkoja, mikäli siihen pääsee tiivistymään kosteutta, joka lopulta lähtee valumaan kohti räystäitä. Tämä voi olla merkki vakavasta ongelmasta mm. rakenteiden tuuletuksessa, jolloin rakenne kannattaa tutkituttaa perusteellisesti.

Kun lämpöä karkaa huonosti eristetystä yläpohjasta, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen ja hukkalämpö alkaa sulattaa lumikerrosta alhaaltapäin. Sulanut lumi valuu vetenä harjalta alaspäin ja jäätyy puikoiksi räystäälle. Mitä komeammat jääpuikot, sitä komeampi lämmityslasku.

Mikäli lämpöhäviö on suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle. Tämä onkin sitten jo suuri riski rakenteille, jos sulanut vesi sattuu pääsemään vesikatteen alle.

Jääpuikot voivat syntyä myös harmittomasti. Kevätauringon paahde peltikatolla saa lunta sulamaan, joka kuitenkin jäätyy pakkasessa heti peltikatteesta päästyään. Aurinko ei välttämättä ole kuitenkaan oikea tai ainoa syyllinen.

Myös takan lämmittäminen voi sulattaa lunta piipun ympäristöstä, jollain piipun kohdalle räystäälle ilmestyy jääpuikkoja. Tässäkin tapauksessa kannattaa varmistaa, että piippu on eristetty oikein ja riittävästi.

Jääpuikko-ongelma kannattaa ratkaista mahdollisimman pian. Katolta putoava jääpuikko tai –kimpale on myös turvallisuusriski ja onnettomuuden sattuessa maksajaksi joutuu kiinteistön omistaja.

Alkuperäiseen artikkeliin pääset tästä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.3.2022

Ammattisijoittajat varoittavat sijoitusasuntokuplasta

Vuokrat ovat nousseet finanssikriisin jälkeen paljon nopeammin kuin asuntojen hinnat tai suomalaisten tulot. Nyt tilanne on muuttunut. Saton toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo Helsingin Sanomissa, että pitkällä tähtäimellä vuokra-asunnoista on edelleen pulaa.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

11.3.2022

Hiekoituskiviaineksesta pulaa Etelä-Suomessa

Kuntalehti kertoo keravalaisesta isännöintiyrityksestä, joka oli ilmoittanut taloyhtiöasiakkailleen hiekoituskiviaineksen loppuneen koko Etelä-Suomen alueelta. – Pihoja hiekoitetaan sitä mukaa, kun hiekkaa saadaan. Tästä johtuen pyydämme noudattamaan erityistä varovaisuutta pihalla kulkiessa, viestissä kerrottiin.

30.11.2021

Millainen on asunto-osakeyhtiön hyvä toimintakertomus ja tilinpäätös?

Tilinpäätöspaketilla Tapio Tikkanen tarkoittaa artikkelissaan informaatiokokonaisuutta, joka muodostuu toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä. Edellä mainittu senkin uhalla, että ne on nykylainsäädännössä juridisesti erotettu toisistaan ja ovat siten itsenäisiä kokonaisuuksia. Asunto-osakeyhtiöitä on yhden omakotitalon yhtiöistä ja paritaloyhtiöstä useiden satojen huoneistojen ”jättitaloyhtiöihin”.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti