Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella voi olla haasteellista. Vanhat eristeet voivat olla painuneita, liian ohuita tai pahimmassa tapauksessa puuttua kokonaan.
Katteen alapintaan voi muodostua jääpuikkoja, mikäli siihen pääsee tiivistymään kosteutta, joka lopulta lähtee valumaan kohti räystäitä. Tämä voi olla merkki vakavasta ongelmasta mm. rakenteiden tuuletuksessa, jolloin rakenne kannattaa tutkituttaa perusteellisesti.
Kun lämpöä karkaa huonosti eristetystä yläpohjasta, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen ja hukkalämpö alkaa sulattaa lumikerrosta alhaaltapäin. Sulanut lumi valuu vetenä harjalta alaspäin ja jäätyy puikoiksi räystäälle. Mitä komeammat jääpuikot, sitä komeampi lämmityslasku.
Mikäli lämpöhäviö on suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle. Tämä onkin sitten jo suuri riski rakenteille, jos sulanut vesi sattuu pääsemään vesikatteen alle.
Jääpuikot voivat syntyä myös harmittomasti. Kevätauringon paahde peltikatolla saa lunta sulamaan, joka kuitenkin jäätyy pakkasessa heti peltikatteesta päästyään. Aurinko ei välttämättä ole kuitenkaan oikea tai ainoa syyllinen.
Myös takan lämmittäminen voi sulattaa lunta piipun ympäristöstä, jollain piipun kohdalle räystäälle ilmestyy jääpuikkoja. Tässäkin tapauksessa kannattaa varmistaa, että piippu on eristetty oikein ja riittävästi.
Jääpuikko-ongelma kannattaa ratkaista mahdollisimman pian. Katolta putoava jääpuikko tai –kimpale on myös turvallisuusriski ja onnettomuuden sattuessa maksajaksi joutuu kiinteistön omistaja.
Alkuperäiseen artikkeliin pääset tästä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään