Ilmalämpöpumpun suodattimet puhdistettava säännöllisesti

Ilmalämpöpumppu ei pelkästään lämmitä ja jäähdytä, vaan käynnissä ollessaan se myös puhdistaa sisäilmaa koko ajan. Siksi sisäyksikön suodattimet on muistettava puhdistaa säännöllisesti. Korona-aikana kotona myös ollaan enemmän, mikä voi lisätä huonepölyn määrää ja puhdistustarvetta.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on puhdistettava sitä useammin, mitä enemmän ilmassa on epäpuhtauksia. Jos pumppu on talvikaudella koko ajan käytössä, on imuria hyvä käyttää kahden viikon välein, mutta vähintään kerran kuukaudessa, lämpöpumppuasiantuntija, Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo.

Säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, sillä likaiset suodattimet voivat heikentää lämmitys- ja jäähdytystehoa sekä aiheuttaa sisäilmaan ylimääräisiä hajuja. Luonnollisesti myös suodatinten ilmanpuhdistusteho heikkenee niiden likaantuessa.

-Talvella ulkoilmasta tulee vähemmän epäpuhtauksia sisälle, mutta korona-aikana kotona ollaan enemmän, jolloin huonepölyä ja esimerkiksi vaatteista irtoavia hiukkasia on sisäilmassa enemmän. Suodatinten puhtaudesta on tarpeen huolehtia etenkin kevään siitepölykauden lähestyessä, Kummu neuvoo.

Tavallisen kuukausittaisen puhdistuksen voi tehdä itse, apuvälineiksi tarvitaan vain imuri ja vettä. Ensin avataan sisäyksikön etupaneeli ja ilmansuodattimet vedetään ulos. Sen jälkeen suodattimet yksinkertaisesti imuroidaan puhtaaksi.

Jos pöly on rasvaista eikä irtoa imurilla, suodattimet voi pestä haaleassa vedessä, jossa on pari tippaa astianpesuainetta tai muuta neutraalia pesuainetta. Suodatinten pitää antaa kuivua kokonaan ennen niiden asentamista takaisin paikoilleen.

Ajoittain tehtävä perusteellisempi puhdistus on syytä antaa ammattilaisen tehtäväksi. Daikin Finlandin myyntipäällikkö Mika Rajakangas korostaa, että etenkään kennoston herkästi vioittuvia lamelleja ei kannata mennä puhdistamaan itse.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.5.2023

Ilmalämpöpumpun asennus vaatii luvan taloyhtiöltä

Ilmalämpöpumpun asentaminen voi vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin rakennusosiin, minkä vuoksi se vaatii taloyhtiön suostumuksen. Taloyhtiö voi myös kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen. Ennen ensimmäisen ilmalämpöpumpun asentamista asiasta olisi hyvä tehdä yhtiökokouksen päätös.

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

ilmalämpöpumpun huolto

18.4.2023

Muista huoltaa ilmalämpöpumppu säännöllisesti

Ilmalämpöpumppu tulee huoltaa säännöllisesti, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Osakkaalle kuuluvat laitteen ylläpitotoimenpiteet, esimerkiksi suodattimien puhdistus ja mahdollinen vaihto. Varsinainen huolto kuuluu ammattilaiselle.

Taloyhtiökupla-podcast

17.6.2022

Taloyhtiökuplan uusimman jakson aiheena ilmalämpöpumput

Kiinteistöliiton Taloyhtiökupla-podcastin uusimassa jaksossa aiheena on ilmalämpöpumpun hankkiminen. Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun haluaa hankkia ilmalämpöpumpun omaan asuntoon?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti