Hypo: Positiivisia merkkejä kuluttajilla

sateenkaari”Kuluttajien luottamusmittari on noussut korkeimmalle tasolle sitten kevään 2012. Nousua on tullut yhtäjaksoisesti jo 6 kuukauden ajan. Erityisen myönteistä on kotitalouksien kohonnut luottamus omaan talouteen, mikä hipoo jo vuoden 2011 tasoja. Koko luottamusmittari on nyt likimain pitkän ajan keskiarvossa”, Hypon ekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin nousseen maaliskuussa lukemaan 11,2, kun se helmikuussa sai arvon 10,6. Samalla elinkeinoelämän keskusliitto julkisti yritysten luottamusindikaattorit maaliskuulta. Teollisuuden luottamus polki likimain paikallaan saaden saldoluvun -7 (tammikuussa -8). Rakennusyritysten luottamus nousi -21 pisteeseen (-24) ja palveluyritysten +2 (+1) pisteeseen, joskin luvut ovat yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon.

”Yritysten luottamusmittarit olivat hienoinen pettymys, sillä teollisuuden vaimeat näkymät eivät lupaa vahvaa vientinäkymää tuleville kuukausille. Näyttääkin siltä, että Suomen kasvutoiveet lepäävät alkuvuoden osalta yllättäen kuluttajien harteilla. Selvästi laskenut öljyn hinta näkyy kuluttajille välittömästi bensapumpuilla ja nollan tuntumassa pysyvä korkotaso helpottaa velallisten elämää. Kestävä nousu vaatii kuitenkin myös vientisektorin elpymistä”, Brotherus toteaa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

19.11.2021

Nuoret muuttavat omilleen historiallisen aikaisin

Korona-aika näyttää jopa helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualojen vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi. − Pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, Hypon pääekonomisti […]

13.5.2022

Hypo: Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää. Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti