Hypon reaktio: Kitulias inflaatio ”uusi normaali”?

Suomi horjuu yhä deflaation rajamailla. Osin hintojen laskussa on mukana ”hyvää deflaatiota”. Öljyn hinnan romahdus entistä runsaamman tarjonnan ansiosta piristää Suomen talouskasvua. Öljyn hinta valahti perjantaina matalimmalle tasolle vuoden 2009 alun jälkeen, kun Iran ilmoitti lisäävänsä öljyntuotantoa.

– Yleisesti nollan tuntumassa pyörivä inflaatio tukee ostovoimaa hetkellisesti, mutta näivettää talouskehitystä levitessään laajemmalti kansantalouteen ja eri toimijoiden odotuksiin. Etenkin asuntomarkkinoille deflaatiokierre ja siihen liittyvä vaisu palkkakehitys olisi vaarallinen yhdistelmä. Hintavakaudesta vastaava Euroopan Keskuspankki (EKP) jatkaa kuitenkin yhä ”liian vähän, liian myöhään” -linjallaan, minkä johdosta markkinoiden inflaatio-odotukset ovatkin jälleen heikentyneet. Edessä näyttää olevan kituliaan inflaation ja kohonneen työttömyyden vuosikymmen, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus varoittaa.

Tilastokeskus kertoi kuluttajahintaindeksin laskeneen 0,2 prosenttia marraskuussa. Eurostat kertoi inflaation jääneen euroalueella 0,1 prosenttiin. Veron muutoksista puhdistettu inflaatio sai arvokseen Suomessa -0.5 prosenttia.

Brotherus ennakoi, että Suomella on edessä nollan tuntumassa oleva inflaatiokehitys useaksi vuodeksi eteenpäin. Viennin vaatimat muuta euroaluetta pienemmät palkankorotukset pitävät hinnat kurissa. Suomen hintakilpailukyvyn korjaantumista ja koko euroalueen taloutta helpottaisi rutkasti euroalueen inflaatiovauhdin nouseminen kohti EKP:n mandaatin mukaista 2 prosentin vauhtia. Valitettavasti keskuspankin johtokunnan yhtenäisyys natisee, eikä uusia toimia ole syytä odottaa lyhyellä aikavälillä.

 

 

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.12.2021

Joulukuusi hankitaan noin 1,4 miljoonaan suomalaiskotiin

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia. Puista noin miljoona tulee viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta ja tuontipuita on reilut 100 000 kappaletta. Suurin tuontimaa on Tanska.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

6.4.2022

Peruskorjatako vai uusia koko hissi?

KITA: Edullisten tai väärin valittujen laitteiden elinkaari saattaa olla lyhyt ja niitä vaivaavat toimintahäiriöt. Hissin hankinnassa ja korjauksissa laatuun kannattaa panostaa ja käyttää tarvittaessa asiantuntijaa, joka tuntee alan uusimmat ratkaisut, olipa kyse vanhan hissin modernisoinnista tai uuden hissin hankinnasta. Asunto-osakeyhtiö voi hakea ARAlta avustusta, kun vanha kääntöovellinen hissi uusitaan automaattiovelliseksi hissiksi tai hissittömään taloon rakennetaan […]

22.11.2021

Taloyhtiöillä valistuksen paikka: Sekajätteisiin päätyy liian usein lajitteluun kelpaavaa jätettä

Uusi jätelaki astui voimaan viime kesänä. Osa uudesta jätelainsäädännöstä tulee voimaan portaittain vuosina 2022–2024. Jätelainsäädännön uudistuksen taustalla on EU:n jätesäädöspaketti, joka tähtää jätteiden määrän vähentämiseen, uudelleenkäytön lisäämiseen ja kierrätykseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti