Hypon reaktio: Kitulias inflaatio ”uusi normaali”?

Suomi horjuu yhä deflaation rajamailla. Osin hintojen laskussa on mukana ”hyvää deflaatiota”. Öljyn hinnan romahdus entistä runsaamman tarjonnan ansiosta piristää Suomen talouskasvua. Öljyn hinta valahti perjantaina matalimmalle tasolle vuoden 2009 alun jälkeen, kun Iran ilmoitti lisäävänsä öljyntuotantoa.

– Yleisesti nollan tuntumassa pyörivä inflaatio tukee ostovoimaa hetkellisesti, mutta näivettää talouskehitystä levitessään laajemmalti kansantalouteen ja eri toimijoiden odotuksiin. Etenkin asuntomarkkinoille deflaatiokierre ja siihen liittyvä vaisu palkkakehitys olisi vaarallinen yhdistelmä. Hintavakaudesta vastaava Euroopan Keskuspankki (EKP) jatkaa kuitenkin yhä ”liian vähän, liian myöhään” -linjallaan, minkä johdosta markkinoiden inflaatio-odotukset ovatkin jälleen heikentyneet. Edessä näyttää olevan kituliaan inflaation ja kohonneen työttömyyden vuosikymmen, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus varoittaa.

Tilastokeskus kertoi kuluttajahintaindeksin laskeneen 0,2 prosenttia marraskuussa. Eurostat kertoi inflaation jääneen euroalueella 0,1 prosenttiin. Veron muutoksista puhdistettu inflaatio sai arvokseen Suomessa -0.5 prosenttia.

Brotherus ennakoi, että Suomella on edessä nollan tuntumassa oleva inflaatiokehitys useaksi vuodeksi eteenpäin. Viennin vaatimat muuta euroaluetta pienemmät palkankorotukset pitävät hinnat kurissa. Suomen hintakilpailukyvyn korjaantumista ja koko euroalueen taloutta helpottaisi rutkasti euroalueen inflaatiovauhdin nouseminen kohti EKP:n mandaatin mukaista 2 prosentin vauhtia. Valitettavasti keskuspankin johtokunnan yhtenäisyys natisee, eikä uusia toimia ole syytä odottaa lyhyellä aikavälillä.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämmönjakokeskus

26.10.2022

Ota nämä huomioon lämmönjakokeskusta uusittaessa

Kaukolämpöverkoissa siirrytään tulevaisuudessa alhaisempiin lämpötiloihin. Tämä tulee huomioida uutta lämmönjakokeskusta hankittaessa. Lämmönjakokeskuksen voi omaksi ostamisen sijaan vuokrata myös leasing-palveluna.

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti