Hypo: Vienti ei juhlinut joulukuussa

Joulukuun vientiluvut jäivät pettymykseksi ja ulkomaankaupan suunta pysyi synkeänä.

– Vahvistuneet luvut yritysten luottamusluvut ovat nostaneet odotuksia piristyvästä viennistä, mutta toistaiseksi Suomen talous lepää yhä kotimarkkinoiden varassa kaupunkien rakennusbuumin ja rohkeiden kuluttajien kannatellessa kehitystä, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi.

Tulli julkaisi joulukuun ennakkotilastot Suomen tavaroiden ulkomaankaupasta. Tavaraviennin arvo laski 5 prosenttia edellisvuoden joulukuusta. Tuonnin arvo nousi prosentin. Koko vuonna 2016 vienti supistui 4 prosenttia tuonnin pysyessä ennallaan.

Brotheruksen mukaan viennin vaisuuden voi kiteyttää kolmeen kohtaan: teollisuuden keskeneräinen rakennemuutos, Venäjä ja hintakilpailukyky.

– Vain viimeiseen voimme vaikuttaa suoraan. Samaan aikaan teollisuuden rakennemuutos etenee, mistä on nähtävissä jo huojentavia merkkejä uusien yritysten, tuotteiden ja toimialojen kehittymisenä. Taso ei vain riitä vielä korvaamaan aiempaa vientipalettia. Naapurionnen osalta voi onneksi odottaa parempaa: Venäjälle suuntautuvasta viennistä on kadonnut pyöreästi puolet, mutta nyt suunta on kääntynyt. Tänä vuonna idänkauppa kääntyy vastatuulesta myötäiseksi, Brotherus ennakoi.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntomarkkinoiden nollavuosi

8.12.2023

Hypo-pankki: Edessä asuntomarkkinoiden nollavuosi

Asuntokauppa elpyy, mutta hintakäänne nähdään vasta tarjonnan vähetessä, arvioi Hypo-pankki. Edessä on vuositasolla nollakasvun jakso vuonna 2024, vaikka hinnoissa nähdäänkin nousua jo loppuvuoden aikana.

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti