HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan.

Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan. Hinnoille keskeistä on kriisin kesto ja kehitys.

Aiemmin tällä vuosikymmenellä asuntomarkkinoiden näkymiä heikensi koronakriisin alkaminen. Sota ei heti vaikuta asuntojen hintoihin, koska pakkomyyntitilanne on vain harvalla. Kriisin kesto ja kehitys on keskeistä. Jarruvaihe voi pitkittyä kuukausiksi.

− Jos perheen tulot ja työllisyys ovat kiinni idänkaupasta tai venäläisistä turisteista, on hyvin ymmärrettävää ottaa tuumaustauko ostoaikeissa. Olemme kuulleet kuitenkin jo Suomessa harvinaisia kauppojen perumisia, vaikka hätäily yleensä johtaa vain häviöihin. Asuntomarkkinoilla se tarkoittaa vähintään käsirahan menetystä, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Asuntojen hinnat nousevat edelleen kasvukeskuksissa

Ukrainan sodan takia HYPO:n asuntojen hintaennuste jää maltilliseksi. Koko maan hinnat nousevat tänä vuonna ennusteen mukaan 1,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,0 prosenttia. Viime vuoden hintojen nousuvauhdista 3,7 % ja 5,5 % pudotus on kova, mutta vielä isompi muutos voidaan nähdä kauppamäärissä, jos sota ja epävarmuus laajenevat.

Kotia tarvitaan silti poikkeusoloissakin. Alueelliset erot tulevat kasvamaan Suomen sisällä. Suurten kaupunkien vetoa tukee se, että sijoittajat hakeutuvat turvasatamiin epävarmoina aikoina.

Ukrainan sodan isoin isku kohdistuu idänkaupasta leipänsä saaviin sekä venäläisiä turisteja palveleviin alueisiin. Kriisien hopeareunus asuntovelallisille näkyy jälleen: korkojen odotettu nousu plussalle on siirtynyt syksyltä ensi talveen.

Myynti-ilmoitusten lisääntyminen viestii jo asuntotarjonnan palautumisesta pk-seudulla. Vuokramarkkinoiden syväjään sulamisen merkkejä ei puolestaan näy ja pk-seudun vuokrailmoitukset roikkuvat palstoilla edelleen totuttua pidempään. Tarkoituksella tyhjien arvoasuntojen arvoitus avautuu. Taustalta paljastuvat etenkin eliitin kakkos- ja kolmoskämpät.

Rakentaminen hiipuu

Suurimpiin kaupunkeihin rakennetaan nyt enemmän kuin koko muuhun Suomeen yhteensä. Muttei kauaa: inflaatio nostaa rakennuskustannuksia ja samalla rahoitus kiristyy riskisille yrityksille ja alueille. Kansainväliset sijoittajat pohtivat nyt Suomi-riskiä aivan uusin silmin. Vaikka asuntoaloitukset ovat korkeimmat 30 vuoteen, sota aiheuttaa nyt alituotannon riskin tulevalle rakentamiselle.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi, että aloitetut rakennushankkeet tehdään loppuun, mutta sodan heijastukset voivat näkyä rakentamisen vähenemisessä vuoden 2023 lopusta alkaen.
Sota voi johtaa siihen, että rakennus- tai korjaushankkeita lykätään kohonneiden raaka-aine- ja tarvikehintojen vuoksi, vaikka toisaalta kannustimet ovatkin korkeammat vaihtaa pois kalliista lämmitysmuodoista.

Öljyn ja maakaasun kallistuessa ”voittajia” ovat Hypon mukaan energiatehokkaat remontoidut talot.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2022, lue koko katsaus tästä linkistä –>

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.5.2022

Hypo: Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää. Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

30.3.2022

OP: Ukrainan sota näkyy notkahduksena asuntokaupassa ja haetuissa lainoissa

OP:lta haettujen uusien asuntolainojen määrä on viikosta 8 alkaen notkahtanut alaspäin viikkotasolla noin 25 prosenttia verrattuna vuoden 2021 ennätyskoviin lukemiin. Viimeisen viiden vuoden tarkastelujaksolla haettujen asuntolainojen määrä on kuitenkin helmi-maaliskuussa pysytellyt vuosien 2018–2020 tasolla. – Sodan aiheuttama tilanne on verrattavissa koronapandemian alkuun, jolloin asuntokauppa hidastui mutta elpyi nopeasti, kun epävarmuus tilanteesta hälveni.

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti