Hypo: Talouskasvu tarttuu työmarkkinoille – aktiivimalli osuu otolliseen aikaan

Talouskasvun jatkumisen paras puoli nähdään tänä vuonna työmarkkinoilla: työttömyys vähenee, työllisyys kasvaa, palkat kääntyvät nousuun ja ostovoima kasvaa. Hallituksella on jopa mahdollisuus yltää mahdottomana pidettyyn 72 prosentin työllisyysasteeseen – osin aktiivimallin ansiosta, kertoo Hypon reaktio -tiedote.

– Aktiivimallin myötä työllisyystilastot kohenevat todellisesti ja keinotekoisesti. Lakimuutos kaunistelee keinotekoisesti työttömyystilastoja, sillä vain yksi tunti töitä viikossa riittää luokittelemaan henkilön työttömästä työlliseksi. Valetyöllisten määrä tilastoissa voi moninkertaistua ja laskea näennäisesti työttömyyslukuja, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus muistuttaa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimus kertoi työttömyysasteen pysyneen joulukuussa kausitasoitettuna 8,4 prosentissa. Suomessa herkästi heiluva kausitasoittamaton työttömyysaste oli sattumalta myös tasan 8,4 prosenttia.

– Aktiivimallin yksi positiivisimpia puolia on onnekas ja oppikirjamainen ajoitus. Patistelu töihin onnistuu parhaiten, kun talous ja työmarkkinat vetävät eli juuri nyt. Joulukuun tiedot työmarkkinoilta kertovat työmarkkinoiden tilan toipuvan myönteisesti. Työttömyysaste ei välttämättä laske yhtä ripeästi, sillä työmarkkinoille palaa moni työnhakuun tuskastunut, Brotherus huomauttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

13.5.2022

Hypo: Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää. Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti