Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

huoneistotietojärjestelmä

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat niin jyrkkään laskuun, että vastaavaa on nähty viimeksi 30 vuotta sitten, toteaa asuntoluototukseen erikoistunut Hypo-pankki toukokuun asuntomarkkinakatsauksessaan.

Asuntokauppaa käydään kolmanneksen verran vähemmän kuin vuosi sitten ja viidenneksen vähemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019. Hypo-pankin mukaan kaupankäynnin käänne on jo lähellä, mutta hinnat seuraavat viiveellä.

– Korkea inflaatio ja pitkittyvä korkopaine iskevät kuluvan vuoden hintakehitykseen enemmän kuin vielä vuoden alussa arvioitiin. Tilanne näyttää muuttuvan ensi vuonna, kun uusia asuntoja ei enää valmistu yhtä paljon ja korot vakiintuvat sekä kysynnän ennustetaan kasvavan, pankin ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin koko maahan tälle vuodelle seitsemän prosentin laskua ja ensi vuodelle kahden prosentin nousua. Pääkaupunkiseudulle tälle vuodelle ennustetaan kahdeksan prosentin laskua ja ensi vuodelle kolmen prosentin nousua.

Asuntomarkkinoiden alakulo näkyy myös valtion tuloissa poikkeuksellisesti. Asuntokaupasta kertyvät varainsiirtoverot pienenevät Hypon arvion mukaan yli 200 miljoonaa euroa pelkästään tänä vuonna.

Ensiasunnon ostajalle tarjolla hyviä tilaisuuksia

Asuntomarkkinoiden siirtymävaihe tarjoaa monelle ensiasunnon ostajalle ja asunnonvaihtajalle mahdollisuuksia edullisiin kauppoihin. Äkillisiin heräteostoksiin ei ole tarvetta, koska asuntoja on tarjolla runsaasti ja kaupoilla voi perehtyä ostettavan kohteen tietoihin rauhassa.

Myös hinnasta tinkimiselle on tilaa. Oman tilanteen ja tarpeen mukaan mitoitetut asuntokaupat saattavat osoittautua hyvinkin edullisiksi.

– Ikuiselta tuntunut hintojen nousukausi keskeytyi, mutta valtaosa kasvukeskusten kodinomistajista on yhä ”voitolla”. Vaikka oman asunnon hinta olisi vähän laskenut, vastaavasti uuden, isomman hintakin on todennäköisesti laskenut, jolloin säästön voi itse asiassa saada välirahassa, Keskinen sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti