Huoneistotietojärjestelmän siirtymäkausi alkaa huomenna

Ennen 1.1.2019 perustetut taloyhtiöt voivat alkaa siirtämään osakeluetteloitaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään 1.5.2019 alkaen. Osakeluetteloiden siirrot tulee tehdä 31.12.2022 mennessä.

Maanmittauslaitos suosittelee, että taloyhtiöt aloittavat siirrot vasta loppuvuodesta, sillä osakeluettelon tietojen siirtoon tarkoitetut sähköiset järjestelmät valmistuvat tämänhetkisen arvion mukaan lokakuussa 2019. Tällöin käyttöön tulevat sähköinen palvelu tietojen siirtoon pienille taloyhtiöille ja tiedonsiirtorajapinnat isännöintijärjestelmien ja huoneistotietojärjestelmän välillä.

Osakeluettelon siirtoa varten huoneistotietojärjestelmään tuodaan pohjatietoja Verohallinnolta, Patentti- ja rekisterihallitukselta sekä Väestörekisterikeskukselta. Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille lähtökohtaisesti maksuton.

Lue lisää Maanmittauslaitoksen ohjeesta Osakeluettelon siirto ja hyväksyminen.

Ks. myös laki huoneistotietojärjestelmää koskevan lainsäädännön voimaanpanosta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti