Huomioi nämä ilmalämpöpumpun hankinnassa

Kesäkuumalla moni osakkeenomistaja pohtii ilmalämpöpumpun asentamista asuntoonsa. Mikä onkaan helleaaltojen koittaessa mukavampaa kuin ilmalämpöpumpun viilentämä asunto.

Ennen ilmalämpöpumpun ostopäätöstä ja asennuksen tilausta on kuitenkin hyvä palauttaa mieliin taloyhtiöasumisen pelisäännöt, kuten osakkeenomistajan oikeus muutostöihin asunto-osakeyhtiössä. Taloyhtiöasuminen poikkeaa tässä suhteessa merkittävästi omakotiasumisesta, jossa omistaja voi hyvin itsenäisesti päättää asioista. Taloyhtiössä rakennuksen omistaa aina yhtiö, ja naapuri on usein heti seinän takana. Osakkaan toimenpiteet ulottavat siten vaikutuksensa koko yhtiöön ja toisiin osakkaisiin.

Asunto-osakeyhtiölaissa onkin tarkkaan säädetty osakkeenomistajan oikeudesta muutostöihin. Muutostöillä tarkoitetaan paitsi erilaisia huoneistoremontteja, myös esimerkiksi ilmalämpöpumpun asentamista.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.5.2023

Ilmalämpöpumpun asennus vaatii luvan taloyhtiöltä

Ilmalämpöpumpun asentaminen voi vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin rakennusosiin, minkä vuoksi se vaatii taloyhtiön suostumuksen. Taloyhtiö voi myös kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen. Ennen ensimmäisen ilmalämpöpumpun asentamista asiasta olisi hyvä tehdä yhtiökokouksen päätös.

13.3.2023

Täytyykö taloyhtiön huomioida osakkaan muutostyö?

Osakas oli muuttanut liikehuoneistonsa ravintolaksi ja tehnyt sen vuoksi huoneistossa muutostöitä. Taloyhtiön julkisivusaneerauksessa muutokset poistettiin. Osakas haastoi taloyhtiön oikeuteen, sillä hän katsoi yhtiön olevan vastuussa vahingoista.

Tilaajille

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille