Huoltomiehiksi tekeytyneet tunkeutuivat vanhusten koteihin

Huoltomiehiksi tekeytyneet rikolliset ovat tunkeutuneet ikäihmisten asuntoihin Helsingissä ja Espoossa ja anastaneet heiltä pankkikortteja. Uhrit ovat olleet usein yli 90-vuotiaita. Jätkäsaaressa pankkikortti varastettiin 97-vuotiaalta.

Useissa tapauksissa epäillyt nostivat ikäihmisen tilillä olevat rahat pankkiautomaateista. Yhdessä tapauksessa asunnosta anastetulla pankkikortilla ostettiin eri liikkeistä matkapuhelimia yhteensä lähes 15 000 euron arvosta.

Rikoskokonaisuutta ovat tutkineet Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset. Vangittuna on ollut kuusi henkilöä, joita epäillään noin 30 rikoksesta. Teot on tehty eri kokoonpanoissa viime ja tänä vuonna.

Uhrien asunnoista anastettiin jossain tapauksissa lisäksi myös koruja ja käteistä rahaa. Rikoshyöty on ollut kokonaisuudessaan noin 22 000 euroa.

Naamioitu huoltokäynniksi

Pääosin teot on aloitettu niin, että vanhukselle on soitettu puhelu ja kerrottu tulevasta huoltokäynnistä. Tämän jälkeen uhrin asunnolle on saapunut välillä jopa kolme huoltomiehiksi tekeytynyttä henkilöä, joista yksi on jäänyt jututtamaan uhria ja muut ovat menneet tarkistamaan esimerkiksi asunnon pattereita.

Tarkistusta tehdessään henkilöt ovat penkoneet samanaikaisesti asuntoa löytääkseen uhrin pankkikortteja ja -tunnuksia.

Useissa tapauksissa tekijöillä on ollut mukanaan tekaistu maksupäätelaite. Ikäihmisiltä on pyydetty tarkastuskäynnistä muutaman euron maksu, joka on täytynyt tehdä pankkikortilla. Näin on saatu selville uhrin pankkikortin pin-koodi.

– Ennen asunnosta poistumista uhrin pankkikortti on anastettu. Joissakin tapauksissa on käytetty tekaistua veruketta kortin toimimattomuudesta, ja menty ulos, missä nettiyhteys olisi parempi. Korttia ei tietysti koskaan palautettu, kertoo rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisin mukaan vuosien 2020–2021 aikana pelkästään Helsingissä on tapahtunut yli sata rikosta, joissa ikäihmisten asuntoihin on tunkeuduttu erilaisilla tekaistuilla syillä anastustarkoituksessa.

Rikoskomisario Kari Martikainen muistuttaa, että on tärkeää varmistaa isännöitsijältä tai kiinteistön huollosta vastaavalta yritykseltä, onko huoltomiestä tilattu ennen kuin päästetään tuntemattomia sisään.

– Iäkkäiden ihmisten ja heidän läheistensä olisi keskusteltava aika ajoin turvallisuuteen liittyvistä riskeistä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.10.2020

Vanhusten koteihin pyrkiviä huijareita liikkeellä pk-seudulla

Eri puolilla Helsinkiä asuvien vanhusten koteihin on tultu sepitettyjen kertomusten varjolla ja anastettu omaisuutta. Tiedossa on vastaavia tapauksia muualtakin pääkaupunkiseudulta, Helsingin poliisilaitos tiedottaa. Huijarit ovat esiintyneet esimerkiksi palovaroitintarkastajina, vesivahinkotarkastajina, huoltomiehinä ja pankkitoimihenkilöinä.

21.5.2021

DNA:n laajakaista- ja viihdepalvelut kaikkiin Lumo-koteihin ensi vuonna

DNA:n laajakaista- ja viihdepalvelut tulevat saataville kaikkiin Lumo-koteihin valtakunnallisesti vuoden 2022 aikana. Jatkossa jokaisessa Lumo-kodissa on mahdollista päästä verkossa aina gigan nopeuksiin asti ja käyttää sujuvasti DNA:n kattavia viihdepalveluita. − Nopeat ja laadukkaat yhteydet muuttavat tapaa tehdä työtä, opiskella ja viihtyä.

6.3.2019

Järvenpäähän nousee kristillinen asuinalue

Kristillinen vanhusten asumisyhdistys Laiho ry kokoaa Keski-Uudenmaan kristillisen koulun ja päiväkodin läheisyyteen aktiivisen ja yhteisöllisen asuinalueen, jossa on hyvä asua elämänkaaren kaikissa vaiheissa. Tavoitteena on, että kristillisen koulun ja päiväkodin naapurustoon Lepolaan rakennettaan asuintaloja, jotka soveltuvat sekä tukea tarvitsevien vanhusten että eri-ikäisten ihmisten ja perheiden kodeiksi. Asumisratkaisuilla tuetaan yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä, asukkaiden omien kiinnostusten […]

21.12.2021

Kaupunkilaisten toiveissa oma sauna, lisää säilytystilaa sekä erillinen työhuone

Peräti 56 % suomalaisista kaupunkiasukkaista haluaisi saunan omaan asuntoonsa, vaikka se vie tilaa. Prosenttiosuus on noussut tasaisesti vuodesta 2019, jolloin se oli 50 % ja vuodesta 2020, jolloin se oli 52 %. Suurissa kaupungeissa asuvista 41 %:lla on jo oma sauna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti