Hukkatiloille uusi elämä – rahat taloyhtiön korjausurakkaan

Taloyhtiöiden isoja korjaushankkeita voidaan rahoittaa monilla kekseliäillä tavoilla. Kiinteistöliiton mukaan käytetyin keino on talonmiehen asunnon myynti.

”Esimerkiksi talonmiehen asunnon, liiketilojen, varastotilojen ja autotallien myynti tapahtuu suunnatulla osakeannilla eli asunto-osakeyhtiöön merkitään uusia osakkeita. Osakeanteja koskevia toimeksiantoja on tullut Kiinteistöliittoon viime aikoina moninkertaisesti aiempia vuosia enemmän”, kertoi Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarma Korjaushanke haltuun –seminaarissa Vantaalla maanantaina.

Taloyhtiöiden isot korjaushankkeet koskettavat tällä vuosikymmenellä satojatuhansia suomalaisia. Kiinteistöliitto kehottaakin taloyhtiöitä ottamaan pallon haltuun ja näkemään hukkatilat tai vajaakäytössä olevat neliöt uusin silmin, arvokkaana mahdollisuutena.

”Lainan sijasta tai sen lisäksi oivaltava taloyhtiö rahoittaa remontteja muuttamalla tilojen käyttötarkoitusta, myymällä yhtiön tiloja tai vaikkapa tontin osan. On kuitenkin muistettava, että taloyhtiön tilojen myynti eli osakeanti tai osakepääoman korotus edellyttää aina yhtiöjärjestyksen muuttamista, totesi Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kristel Pynnönen.

Taloyhtiön korjaushankkeiden suunnitteluvaiheessa kannattaa pohtia, mitä muuta kiinteistölle on järkevää tehdä samanaikaisesti sekä miten tiloja voisi jalostaa, uudistaa vajaakäytössä olevia tiloja ja toisaalta selvittää tarvittaessa myös lisärakentamismahdollisuudet. Iso osa hankesuunnittelua on myös energiakysymysten tarkastelu.

Vain taivas kattona

Useiden taloyhtiöiden kellarit elävät uutta elämää verstaina, kerhotiloina, myymälöinä, pesutupina, pyykinkuivaushuoneina, pyöräkellareina, neuvottelutiloina tai jopa toimistoina. Samoin taloyhtiöt voivat tarkastella ullakkoakin innovatiivisesti – laajentaako sen alapuolella olevia asuntoja ylöspäin vai rakentaa uusia huoneistoja?

Kun ullakolle on tarkoitus rakentaa uusia huoneistoja, on se usein järkevintä tehdä muun korjaushankkeen kuten putkiremontin yhteydessä. ”Ullakon rakennusoikeuden ostaa ja uudet osakkeet merkitsee tyypillisesti rakennusliike, joka rakentaa tilat ja myy ullakkohuoneistot eteenpäin”, Pynnönen kertoi.

Yksi vaihtoehto on säilyttää tilat taloyhtiön hallinnassa, nähdä ne muuntelukelpoisena mahdollisuutena ja vuokrata niitä tarvitsijoille. ”Taloyhtiön tarkoituksena on tuottaa asumispalveluita osakkeenomistajalle, mutta yhtiön tiloja voidaan vuokrata myös ulkopuolisille. Taloudellisia riskejä on kuitenkin vältettävä ja muistettava, että käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen vaatii yhtiöjärjestyksen lisäksi aina myös rakennusluvan”, Kai Haarma opasti.

Rakennuslupaa käyttötarkoituksen muuttamiseksi haetaan paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta ja lupahakemus tehdään aina taloyhtiön nimissä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

18.12.2019

Pyöräpysäköinnin suunnittelu, päätöksenteko taloyhtiössä ja rakentamisen luvat

Uusien pyöräsäilytystilojen suunnittelu Haettaessa lisätilaa pyöräsäilytykselle kannattaa ensin selvittää nykyisten pyöräsäilytystilojen käyttöaste ja mahdollisuudet tilankäytön tehostamiseen. Kokonaan uutta tilaa saadaan joko ottamalla käyttöön kiinteistön muussa käytössä olevia tiloja tai rakentamalla piha-alueelle kokonaan uusi pyörien säilytyspaikka. Katse kannattaa kohdistaa myös yllättäväntuntuisiin, vailla muuta käyttöä oleviin paikkoihin.

10.11.2016

Taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuut selville helposti

Taloyhtiön osakas on siinä mielessä onnekas, ettei hänen tarvitse maksaa kaikkia asuntonsa korjauksia itse. Tietynlaiset viat ja vauriot korjaa taloyhtiö. Kunnossapito- ja korjausvastuista määrätään asunto-osakeyhtiölaissa mutta vain pääpiirteittäin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti