Hissin jälkirakennus kannattaa

Ostaisitko itse kolmannen tai neljännen kerroksen asunnon yhtiöstä, jossa ei ole hissiä?

Hissittömissä yli kolmekerroksisissa kerrostaloissa asuu tätä nykyä Suomessa noin sata tuhatta yli 65-vuotiasta. Hissistä ei ole hyötyä ainoastaan ikäihmisille, vaan vähintään yhtä suurta hyötyä niistä saavat esimerkiksi lapsiperheet. Hissin rakentaminen mahdollistaa monen ikäihmisen asumisen kotonaan pidempään, minkä lisäksi hissi helpottaa myös muiden asukkaiden elämää ja hyödyttää koko yhtiötä vähintään sen arvonnousun muodossa.

Hissin jälkiasennuksen kustannukset kuitenkin mietityttävät monia osakkeenomistajia, eikä syyttä. On selvää, että kaikki asukkaat eivät saa hissistä täsmälleen samaa hyötyä. Mitä ylempänä rakennuksessa asunto sijaitsee, sitä suuremman hyödyn asukas lähtökohtaisesti hissin rakentamisesta saa. Tämä hyötysuhde on otettu asunto-osakeyhtiölaissa huomioon hissin kustannusten jaossa. Laki nimittäin määrää tarkasti, miten hissin jälkiasennuksen kustannukset osakkaiden kesken jaetaan. Säännösten tarkoituksena on ollut helpottaa päätöksentekoa hissien jälkiasennuksista ja samalla turvata osakkaiden yhdenvertainen kohtelu.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Annika Luhtanen

Kirjoittaja on asianajaja, sekä asumisen ja rakentamisen juridiikan asiantuntija
Lexia Asianajotoimistossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.