Helsingin asuntotuotanto hyvässä vauhdissa

Alkuvuonna myönnettyjen rakennuslupien määrä on ennätyksellisen suuri.

Helsingin asuntotuotanto on hyvässä vauhdissa. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana Helsingissä valmistui 2 366 asuntoa, aloitettiin 2 532 asunnon rakentaminen ja myönnettiin rakennuslupa 3 934 asunnolle. Rakenteilla oli kesä-heinäkuun vaihteessa 6 924 asuntoa.

Myönnettyjen rakennuslupien asuntomäärä on reilusti korkeampi kuin vastaavana ajanjaksona aikaisempina vuosina. Puolen vuoden aikana on myönnetty 2000-luvun vuosikeskiarvoa enemmän rakennuslupia.

Helsingin asuntotuotantotavoite on 6 000 asuntoa vuodessa. Tämänhetkisestä asuntotuotannosta sääntelemättömien omistus- ja vuokra-asuntojen osuus on hieman yli puolet. Helsingin asumisen pitkäjänteistä suunnittelua ohjaavassa Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelmassa määritellynhallintamuotojakaumatavoitteen suhteen lievää vajausta on erityisesti välimuodon tuotannossa. Välimuodolla tarkoitetaan muun muassa Hitas- ja asumisoikeusasuntoja.

Alueellisesti vilkkainta asuntotuotanto on suurilla projektialueilla. Suurin rakenteilla olevien asuntojen keskittymä on edelleen Jätkäsaaressa. Kalasataman asuntorakentaminen on vilkastumassa. Kalasatamaan on myönnetty rakennuslupia sekä Kalasataman keskuksen eteläpuolella sijaitsevaan Sompasaareen että keskuksen pohjoispuolella sijaitsevaan Verkkosaareen. Eniten asuntojen rakentamista aloitettiin Kuninkaankolmion alueella, erityisesti Kuninkaantammessa. Myös täydennysrakentaminen jatkuu vilkkaana eri puolilla Helsinkiä. Yli puolet rakenteilla olevasta asuntotuotannosta tulee eri puolille kaupunkia olemassa olevaa kaupunkirakennetta täydentäen.

Toimitilojen rakennusluvat kovassa kasvussa

Myös toimitilarakentamisessa tämän vuoden huhti-kesäkuu oli edellisvuoden toisen vuosineljänneksen tapaan yksi 2010-luvun vilkkaimmista myönnettyjen rakennuslupien osalta. Lupa myönnettiin uustuotantona ja laajennuksina 170 427 kerrosneliön rakentamiselle. Tämä on 71 prosenttia enemmän kuin viitenä edellisenä vuotena keskimäärin toisen neljänneksen aikana.

Aloitettujen toimitilojen rakennustöiden kerrosala (56 258 k-m2) puolestaan oli 13 prosenttia pienempi kuin vuosina 2012–2016 keskimäärin huhti-kesäkuussa. Tämän vuoden huhti-kesäkuussa valmistui 36 153 kerrosneliötä toimitilarakennuksia. Rakenteilla kesäkuun lopussa oli toimitilakerrosalaa liki 500 000 kerrosneliömetriä.

Toisen vuosineljänneksen aikana valmistuneiden rakennusten kerrosalasta 81 prosenttia oli liike-ja toimistorakennuksissa, 14 prosenttia julkisissa palvelurakennuksissa, 3 prosenttia varastorakennuksissa ja loput muissa rakennuksissa.

Lisätietoa huhti-kesäkuun asunto- ja toimitilarakentamisesta löytyy tuoreesta tilastojulkaisusta Rakentaminen Helsingissä vuoden 2017 toisella neljänneksellä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Pieniä vuokra-asuntoja

7.6.2023

Pieniä vuokra-asuntoja rakennettu yhä enemmän

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on viime vuosina rakennettu ennätysmäärin asuntoja, jotka ovat valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita. Rakentaminen keskittyy Suomessa yhä enemmän Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Tampereelle.

18.4.2023

Asuntosäätiö: Pula kohtuuhintaisista asunnoista pahenee

Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Tämä uhkaa kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa, varoittaa yleishyödyllinen Asuntosäätiö. Hiipumisen syynä on rakennuskustannusten ja korkojen nousu.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

25.9.2023

Taloyhtiötapahtuma 2024

Vuoden 2024 Taloyhtiötapahtuman suunnittelu on työn alla. Tapahtuma on taloyhtiöiden asiantuntijoiden seminaari-, neuvonta-, sekä näyttelytapahtuma, joka järjestetään 44:ttä kertaa vuoden 2024 huhtikuussa Helsingin Messukeskuksen Siivessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti