Hätiköinti alkusammutuksessa voi tuottaa vahinkoja

alkusammutus

Palavan esineen kuljettaminen toiseen paikkaan tai laskeminen paloherkälle alustalle aiheuttaa usein lisävahinkoja, varoittaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK).

Todennäköisin tilanne, jossa suomalainen kokeilee alkusammutustaitojaan, on ruoanlaitto. Keittiössä ja grillatessa syttyy vuosittain satoja tulipaloja. Tästä huolimatta harva miettii, miten toimisi, jos keittiössä syttyisi tulipalo.

SPEKin tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin LähiTapiolalle ilmoitettuja liesipaloja. Vakuutusyhtiölle ilmoitetut vahingot antavat kuvaa palojen syttymissyistä ja alkusammutustilanteista.

– Niissä tapauksissa, joissa varmuudella tiedetään alkusammutusta yritetyn, tulen leviäminen saatiin estettyä lähes 90 prosentissa tapauksista. Alkusammutukseen kannattaa siis aina ryhtyä, jos sen pystyy tekemään itseään tai muita vaarantamatta, kertoo SPEKin tutkija Laura Kuurne.

Siirrettäessä tapahtuu vahinkoja

Tutkimuksesta kävi ilmi, että onnistuneista alkusammutuksista joka neljäs oli sellainen, jossa oli hätiköinnin takia aiheutunut tarpeettomia vahinkoja.

Vahingot kytkeytyvät usein siihen, että palavaa esinettä lähdetään kuljettamaan toiseen paikkaan tai siirretään paloherkälle alustalle. Tutkimuksessa tuli esiin tilanteita, joissa tulikuuma esine oli tippunut käsistä lattialle tai muulle tasolle ja aiheuttanut palojälkiä. Jos taas palavaa kattilaa lähdetään viemään ulos, tuli voi tarttua esimerkiksi verhoihin tai vaatteisiin.

– Jos ruoka tai muu tavara syttyy liedellä palamaan, sen voi hyvin sammuttaa siinä paikassa. Mahdollisimman pian kannattaa kääntää liesi ja liesituuletin pois päältä, sanoo korvausjohtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta.

Tutkimuksen valossa sammutuspeite on yleisimmin keittiössä käytetty sammutusväline: sillä tuli oli saatu tukahdutettua joka neljännessä liesipalossa. Myös vettä, käsisammutinta tai kattilan kantta oli käytetty useissa tapauksissa. Tarvittaessa matto tai märkä pyyhekin oli auttanut.

– Sammutuspeite kannattaa pitää keittiössä käden ulottuvilla eikä esimerkiksi eteisen kaapissa. Kun on miettinyt ennalta, mitä palon syttyessä voi tehdä, voidaan useimmat palot saada taltutettua, sanoo Kuurne.

Soita tarvittaessa apua paikalle

Keittiössä syttyviin tulipaloihin on olemassa useita sammutuskeinoja. Jos tuli on kattilassa tai pannulla, alkusammutukseen voi käyttää kyseisen astian kantta.

– Sopivan kokoinen kansi on hyvä tapa sammuttaa esimerkiksi pieni ruoka- tai rasvapalo. On tärkeää muistaa, että kannen tulisi olla kuiva eikä sitä saa raottaa, ennen kuin tuli varmasti on talttunut, sanoo Määttänen.

Tutkija Kuurne muistuttaa veden ja rasvapalon riskeistä.

– Vesi voi saada palavan rasvan leviämään jopa räjähdysmäisesti. Siksi sitä ei tule käyttää esimerkiksi öljyn tai voin sammutuksessa.

Jos palon alku ei ole enää turvallisesti sammutettavissa, poistu paikalta ja soita apua hätänumerosta 112. Auta ja varoita mahdollisuuksien mukaan muita. Sulje ovet perässäsi.

Näin voit lisätä paloturvallisuutta keittiössä

  • Pidä alkusammutusväline käden ulottuvilla: sammutuspeite, käsisammutin, kuiva kattilankansi. Opettele alkusammutusvälineen käyttöä ennalta.
  • Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.
  • Älä jätä ruokaa liedelle valvomatta.
  • Älä säilytä liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä mitään ylimääräistä.
  • Harkitse induktiolieden hankkimista tai liesivahdin asentamista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kotivakuutus muutto

29.8.2023

Muista kotivakuutus muuton yhteydessä

Kotivakuutuksen on tärkeää olla voimassa myös muuton aikana sekä vanhassa että uudessa kodissa. Se kattaa sekä asunnon että tavarat, mikäli muutossa hajoaa jotain. Tavaroiden rikkoutuminen on yleisin muutossa tapahtuva vahinko.

7.7.2023

Tuhoeläimet ovat kesämökkien ikävä riesa

Perusteellinen tupatarkastus on tarpeen, kun kesämökki otetaan käyttöön pitkään tyhjillään olon jälkeen. Jyrsijät ja tuhoeläimet aiheuttavat rakennukselle pahimmassa tapauksessa suuriakin vahinkoja.

28.6.2023

Varaudu vahinkoihin kesämökilläkin

Kesämökilläkin voi sattua vahinkoja, minkä vuoksi niihin on syytä varautua ottamalla mökkivakuutus. Vahinkoja voi ennaltaehkäistä noudattamalla vakuutusten ehdoissa mainittuja suojeluohjeita. Jos niitä ei ole noudattanut vahingon syntyessä, korvaus voi olla pienempi.

vuokranantaja vahingonkorvausvastuu

14.8.2023

Vastaako vuokranantaja vuokralaisen aiheuttamista vahingoista?

Vuokralainen on lain nojalla velvollinen korvaamaan vuokranantajalleen aiheuttamansa vahingot. Taloyhtiö ei kuitenkaan voi vaatia vuokranantajalta korvausta vuokralaisen vahingoittaessa yhtiölle kuuluvia rakennuksen osia.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti