Härmälän lentokonetehtaan tilalle uudisrakennus

Vanha Lentokonetehdas Tampereen Härmälänrannassa puretaan kokonaisuudessaan ja korvataan nykyisen asemakaavan hengen mukaisella uudisrakennuksella, jonne suunnitellaan erilaisia palveluja alueen asukkaille.

Härmälänrannan yleissuunnitelman ytimenä on ollut Lentokonetehtaan muoto ja sijainti. Skanska ehdotti asemakaavan laadintavaiheessa, että osa rakennuksesta säästetään muistona alueen teollisuushistoriasta. Lentokonetehtaan rakennus 1:n eli Kantatehtaan suunnittelun yhteydessä on kuitenkin käynyt ilmi, että rakennuksen sijaintipaikalla maaperässä on aiemmin arvioitua enemmän kemikaalijäämiä, joita ei voida puhdistaa vanhaa rakennusta purkamatta.

Tehtaan tontille haetaan toukokuun aikana poikkeamaa nykyisestä asemakaavasta sekä kaavamuutosta, jotka mahdollistavat vanhan rakennuksen purkamisen sekä uuden rakentamisen. Uudisrakennus tarjoaa tiloja alueen palveluille sekä pysäköinnille.

Lentokonetehtaan purkaminen on esitelty Tampereen kaupunkikuvalautakunnassa 3.5.2016, jonka palautteiden perusteella uudisrakennuksen suunnitelma on paikan teollisuushistorian hengen mukainen.

”Riippuen kaavapoikkeamaan ja rakennuksen purkamiseen liittyvien lupien viranomaiskäsittelyn aikataulusta voimme mahdollisesti aloittaa rakennuksen purkutyöt syksyllä 2016, jolloin purku- ja kunnostustyöt kestäisivät loppuvuoden. Toivomme, että uusi asemakaava olisi lainvoimainen keväällä 2017. Tällöin voisimme aloittaa uuden rakennuksen toteuttamisen”, kertoo yksikönjohtaja Toni Tuomola Skanskasta.

Alueen maaperän kemikaalijäämät ovat peräisin ajalta, jolloin alueella harjoitettiin teollista toimintaa. Kemikaalijäämät on poistettu ennen kuin Härmälänrantaa on rakennettu asuntokäyttöön. Tehtaan tontti on viimeinen vielä kunnostamaton alue.

”Kaikki Skanskan Härmälänrantaan rakentamat asunnot on tehty viihtyisille ja turvallisille alueille, jotka viranomaiset ovat hyväksyneet asuntorakentamiseen soveltuviksi. Skanska aloittaa Lentokonetehtaan tilalle tulevan uudisrakennuksenkin rakentamisen vasta, kun kunnostustyöt on ensin toteutettu viranomaisten hyväksymällä tavalla”, sanoo Tuomola.

Skanska järjesti maanantaina 9.5.2016 klo 17 Härmälänrannan asukkaille ja muille aiheesta kiinnostuneille infotilaisuuden, jossa esiteltiin tarkemmin muutoksia ja hankkeen uusia suunnitelmaluonnoksia. Esittelyn yhteydessä tilaisuuden osallistujilla oli mahdollisuus antaa palautetta suunnitelmista ja kertoa toiveitaan uuden rakennuksen toiminnoiksi.

Härmälänrannan ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi vuonna 2007. Toisen vaiheen toteuttaminen on alkanut vuonna 2015, ja se saataneen päätökseen vuonna 2026.

Härmälänrannan asuinalue sijaitsee Tampereella Pyhäjärven etelärannalla Härmälän kaupunginosan naapurissa noin viiden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Härmälänranta kehittyy vähitellen kaupunginosaksi, jossa on useita lähipalveluita sekä tamperelaisille että pirkkalalaisille. Kun Härmälänranta kokonaisuudessaan valmistuu, siellä on arviolta noin 4 500 asukasta. Alue on kooltaan 21 hehtaaria, ja sinne tulee asuntorakentamista kaikkiaan 200 000 kerrosneliömetriä ja toimitiloja 18 000 kerrosneliömetriä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

3.5.2022

Hoitamaton piha lisää kiinteistönpidon kustannuksia

Taloyhtiön pihan hoitamattomuudella on euromääräinen hinta. Se herättelee huomaamaan, että istutuksia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Pihan hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen se vasta maksaakin.

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

sähkölaitteesta

2.3.2023

Sähkölaitteesta alkaneet palot lisääntyivät viime vuonna

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneiden tulipalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Eniten paloja saa alkunsa lieden huolimattomasta käytöstä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti