Hangon asuntomarkkinoilla on nyt imua

Asuntomarkkinat jatkuvat kuumana tänäkin vuonna Hangossa, jossa kohteita on myynnissä selvästi vähemmän kuin on kysyntää. Koronapandemia toi etätyöläiset Hankoon jo yli vuosi sitten, mikä on myös näkynyt asuntokaupassa. Etenkin omakotitalojen kysyntä on merkittävästi kasvanut.

Asuntopulaa helpottamaan Hangossa on käynnistetty useita rakennusprojekteja, osa Itäsataman alueella, osa Hangonkylässä sekä kaupunkialueella. Esimerkiksi Sibeliuspuiston viereen Chydeniuksenkadulle on valmistumassa townhouse-tyyppisiä asuintaloja.

Hangon ja Suomen eteläisimpään kärkeen Kuningatarniemeen rakennetaan useita nelikerroksisia asuintaloja. Ensimmäisessä on jo asukkaita.

Vanhoja kohteitakin on tarjolla. Esimerkiksi Etuovi.comissa myydään vanhaa jugendkirkkoa keskeltä kaupunkia 995 000 eurolla. Vuonna 1913 rakennettu kivilinna on Pelastusarmeijan entinen kirkko.

Hankolaisen Hima & Huvila kiinteistönvälityksen yrittäjä Nana Hyry kertoo Kauppalehdelle näkevänsä rakennuksessa uudiskohdepotentiaalia, esimerkiksi ullakko on yhä rakentamatta. Kohdetta ovat käyneet katsomassa grynderityyppiset ostajat ja myös ravintolatoimija.

− Hangon asuntomarkkinoiden tyypillisin ostaja on kuitenkin yksityishenkilö pääkaupunkiseudulta, joka haluaa itselleen kakkoskodin kesäidyllistä. Tämä ilmiö on ollut käynnissä jo kymmenen vuotta. Välillä kohteista käydään veristä taistoa. Hyry sanoo.

Pandemia on kiihdyttänyt kysyntää

Hyryn mukaan kaupankäynti oli ennen talvella hiljaisempaa, mutta nyt kauppaa tehdään tasaisesti ympäri vuoden. Kevät on silti edelleen kiivain sesonki. Loppukesällä on toinen aalto, kun Hangossa ensimmäistä kesää viettävät ovat saaneet kipinän.

Himoitumpia kohteita ovat vanhojen puutalo-osakkeiden asunnot. Kun sellainen tulee myyntiin, yhtä asuntoa saattaa havitella satakin innokasta ostajaa.

− Näitä tulee ehkä kymmenen vuodessa myyntiin ja ne menevät heti, Hyry sanoo.

Korona-ajan ilmiö on Hyryn mukaan se, että vanhat omakotitalot ovat alkaneet kiinnostaa. Remontoitavatkin kohteet kelpaavat.

Hyry iloitsee myös siitä, että viime vuonna Hangon asukasluku lähti 30 vuoden tauon jälkeen nousuun.

− Osa kakkosasuntojen ostajista on siirtänyt kirjansa tänne. Ylipäätään kakkoskotilaisten merkitys Hangon palveluyrittäjille on iso. Ilman heitä Hangon palvelutarjonta olisi aika erilainen.

Unelman hinta

Välillä helmikuu 2021 – helmikuu 2022 Hangon asuntojen pyyntihinnat neliöltä ovat Kauppalehden tekemien vertailujen mukaan aaltoilleet. Helmikuussa 2021 pyyntien keskineliöhinta oli 2087 euroa ja helmikuussa 2022 ne olivat 2744 euroa. Korkeimmillaan keskineliöhinnat kävivät toukokuussa 2021, jolloin ne olivat 3 439 euroa.

Hangossa myynnissä olevien asuntojen pyyntihinnoissa on suuria eroja. Helmikuussa 2022 pyyntien neliöhinnan mediaani oli 1915 euroa eli myynnissä olevista asunnoista puolet oli neliöhinnaltaan alle 2000 euroa. Radan eteläpuoli on halutuinta aluetta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

1.4.2022

Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

Viime vuonna vanhoja omakotitaloja ostettiin 17 443 kappaletta, mikä oli 9,5 % enemmän kuin vuonna 2020. Vanhoja omakotitaloja ovat kaikki muut paitsi juuri valmistuneet. – Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä.

5.10.2022

Kiinteistönvälittäjät: Asuntomarkkinat hiljenevät odotetusti

Asuntomarkkinat hiljenevät syksyä kohti, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste. Kiinteistönvälittäjien mukaan se on normaalia. Hiljaisen hetken jälkeen on taas odotettavissa vilkkaampi vaihe.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti