Hallitusohjelman asuntopolitiikka: paljon hyvää ja mahdollisesti yksi raju isku rakennusalan työllisyydelle

Rinteen hallitusohjelman asuntopoliittinen osio sisältää paljon hyviä tavoitteita. Yksityisten vuokranantajien merkittävää panosta tarvitaan, jotta tavoitteet voidaan saavuttaa. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva löytää hallitusohjelmasta paljon hyvää ja yhden suuren kysymysmerkin.

Hyvät kohdat:

1. Pääomatuloverotus ei kiristy

– Pääomatuloverotuksen kiristymisen ja vuokrasääntelyn estäminen on koko vuokraustoiminnan kannattavuuden ja toimivien asuntomarkkinoiden a ja o. Verotuksen pitäminen sellaisena, että investoinnit ovat mahdollisia, on elinehto asuntotuotannolle, kansankapitalismille ja toimiville vuokra-asuntomarkkinoille, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva painottaa.

2. Ei vuokrasääntelyä

– On erinomaisen tärkeää, että vuokrasääntely jäi hallitusohjelmasta pois, vaikka sitä vasemmiston vaaliohjelmissa väläyteltiinkin. Ekonomistipiireissä tavataan sanoa, että vuokrasääntely on tehokas tapa tuhota kaupunki. Alan itsesääntely toimii tässä suhteessa hyvin ja on positiivista, että hallitusohjelmassa siihen myös luotetaan, Koro-Kanerva huomauttaa.

3. Kahdeksan vuoden pitkäjänteinen asuntopoliittinen ohjelma

– Asuntopolitiikan pitkäjänteisyys on erittäin hyvä tavoite. Tärkeää on, että yksityisten toimijoiden rooli asuntomarkkinoilla tunnistetaan ja sitä tuetaan pitkäjänteisesti, Koro-Kanerva sanoo.

4. Ratkaisuja ilmastonmuutokseen
– Olemme iloisia, että energiatehokkuuteen ja uusiin energiaratkaisuihin haetaan uusia näkökulmia. Rakennetun ympäristön rooli on keskeinen ilmastonmuutoksen torjumisessa ja se vaatii myös valtiolta täsmätoimia”, Koro-Kanerva tuulettaa.

5. Asunnottomuuden poistaminen

– Asunnottomuus on yhteiskunnan isoimpia haasteita. On selvää, että asunnottomuuden vähentäminen ei onnistu ilman, että hyödynnetään myös yksityisissä vuokranantajissa oleva potentiaali. Tarvitsemme entistä tiiviimpää yhteistyötä julkisten toimijoiden, yksityisten vuokranantajien ja kolmannen sektorin välille sekä uusia malleja välivuokraukseen ja yhteistyöhön. Myös verotuksen keinoin voimme saada lisää yksityisiä vuokranantajia ja asuntoja asunnottomuustyöhön, alleviivaa Koro-Kanerva.

Suuri kysymysmerkki:

Hallitusohjelman kirjaus: ”Selvitetään mahdollisuutta uudistaa asuntosijoittamisen verotusta siten, että laissa rajoitetaan oikeutta vähentää yhtiölainan lyhennyksen osuus vuokratuotosta”.

– Kirjaus on harmillisen epäselvä ja aiheuttanut paljon epätietoisuutta. Käytännössä toteuttaminen tarkoittaisi poikkeuksia verolakeihin, epäselvempää ja epäreilumpaa verotusta ja asuntotuotannon hidastumista, mikä tarkoittaisi asumisen hinnan ja vuokrien selvää nousua, Koro-Kanerva suomii.

– Toteuttaminen olisi raju isku rakennusalan työllisyydelle, mikä on ristiriidassa kunnianhimoisten työllisyystavoitteiden kanssa. Kotitalouksien velkaantumisen ehkäisyyn on parempiakin keinoja, kuten taloyhtiölainojen lainaosuuden rajaaminen ja lyhennysvapaiden sääntely. Olen luottavainen, että selvityksissä tunnistetaan nämä, huomauttaa Koro-Kanerva.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

maalämpöhanke

20.10.2023

Huolellinen suunnittelu vei maalämpöhankkeen maaliin

Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva As Oy Melkonkatu 5 vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. Projekti vei monta vuotta ja vaati huolellista suunnittelua ja hallituksen puheenjohtajan tiivistä valvontaa. Se oli kuitenkin kaiken vaivan arvoista, sillä yhtiö on nyt lähes nollaenergiatalo.

29.12.2022

Asuntojen ja toimitilojen rakentaminen laskussa Helsingin seudulla

Asunto- ja toimitilarakentamisen arvioidaan hidastuvan pääkaupunkiseudulla vuonna 2023. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu sekä asumisen energia- ja hoitokustannusten nousu. Asuinrakennusten aloitusten ja rakennuslupien volyymit ovat kääntyneet selvään laskuun jo vuonna 2022.

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti