
Uuden hallituksen toimintatavat selviksi heti hallituskauden alussa
Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.
Taloyhtiön hallitus vastaa viime kädessä siitä, että yhtiön tilinpäätös on laadittu asianmukaisesti ja huolella. Laki antaa määräyksiä tilinpäätöksestä ja sen sisällöstä, mutta koska isännöitsijä tai joku muu ulkopuolinen tekee usein tilinpäätöksen, hallitus tuntee nuo määräykset turhan harvoin.
Suositusta Hallituksen pienestä tilinpäätösoppaasta on ilmestynyt vastikään 2. painos. Oppaassa on huomioitu kirjanpitolain 1.1.2016 voimaan tulleet muutokset.
Opas auttaa lukemaan ja tulkitsemaan taloyhtiön tilinpäätöstä. Se esittelee tilinpäätöksen asiakirjat ja kertoo, mitä ne sisältävät. Jokaisesta asiakirjasta on tehty erillinen tarkistuslista tärkeistä asioista, jotka hallituksen jäsenen tulee niistä tarkastaa. Opas selvittää myös, mitä vaatimuksia laki asettaa tilinpäätökselle. Oppaan avulla lukija pystyy arvioimaan tilinpäätöksen asianmukaisuutta.
Opas on tarkoitettu hallituksen jäsenille ja isännöitsijöille. Se sopii myös osakkaille, jotka haluavat valmistautua hyvin yhtiökokoukseen ja seurata, miten yhtiön varoja käytetään.
Oppaan on kirjoittanut KTM Antti Suulamo, joka työskentelee BDO Oy:ssä verotuksen ja kirjanpidon asiantuntijana. Oppaan on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.
Kun taloyhtiöön on valittu uusi hallitus, se kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Siellä kannattaa sopia pelisäännöistä, viestinnästä ja uusien jäsenten perehdyttämisestä.
Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.
Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.
Kokouskohtainen palkkio on yleisin vaihtoehto hallitustyöskentelykorvaukseksi taloyhtiöissä, selviää Kiinteistöliiton jäsenkyselystä. Hallituksen puheenjohtaja saa keskimäärin sadan euron korvauksen jokaisesta kokouksesta. Toiseksi yleisin vaihtoehto, vuosipalkkio, on mediaaniltaan 370 euroa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään