Fira ja Tradeka tuovat markkinoille uuden asumisosuuskuntamallin – Osuuskunnassa jäsenet ovat omia vuokranantajiaan

Fira tuo markkinoille uuden asumisvaihtoehdon, asumisosuuskunnan. Osuuskunta Oskun tarkoituksena on tarjota markkinahintoja edullisempaa vuokra-asumista omistusasumisen laatukriteerein. Fira rakentaa kaksi uuden osuuskuntamallin mukaista asuinkerrostaloa: Vantaan Koivuhakaan ja Helsingin Koskelaan. Firan yhteistyökumppani mallin kehittämisessä ja rahoittamisessa on Tradeka.

Firan mallissa asukkaat muodostavat asumisosuuskunnan, joka omistaa rakennettavan kiinteistön. Asumisosuuskunnan jäseneksi pääsee maksamalla 10 prosenttia asunnon rakentamiskustannuksista. Asunnon koosta riippuen liittymismaksut alkavat noin 13 000 eurosta ja liittymismaksu maksetaan kahdessa erässä. Lisäksi asukas maksaa asumisesta noin 10-15 prosenttia alueen markkinahintaa vuokraa matalampaa kuukausivuokraa. Vuokratulot käytetään talon ylläpitoon ja rakennuttamista varten otetun lainan takaisinmaksuun.

Firan mallissa asukkaat ovat omia vuokranantajiaan. He omistavat osuuden asunto-osuuskunnasta ja maksavat vuokraa osuuskunnalle, jonka osakkaita he ovat. Asumisen kustannukset muodostuvat todellisten kustannusten mukaan ja kaikki tuotot käytetään osuuskunnan hyväksi.

Koska asukas on osuuskunnan jäsen, hänen asumisoikeutensa on paremmin turvattu kuin tavallisessa vuokra-asunnossa.  Osuuskunta ei esimerkiksi pysty myymään asuntoa tai irtisanomaan vuokrasopimusta osakkaan tahdon vastaisesti. Osakas saa siis asua vuokaralla niin kauan kuin haluaa ja niin kauan kuin noudattaa osuuskunnan sääntöjä. Osuuskunnan jäsenyydestä pääsee eroon myymällä osuutensa käyvän arvon mukaan, jolloin jäsen myös hyötyy asunnon arvonnoususta.

– Olemme Firassa halunneet kehittää uudenlaisen asukaslähtöisen asumisen mallin, joka on aidosti ihmisten puolella, alentaen asumisen kustannuksia ja lisäten yhteisöllisyyttä. Koen tämän mielenkiintoiseksi uudeksi vaihtoehdoksi ihmisille, jotka haluavat, että rahaa jää muuhunkin kuin asuntolainan maksamiseen, sanoo Fira Groupin toimitusjohtaja Jussi Aho.

Tradeka haluaa edullista asumista

Tradeka lähti mukaan projektiin, koska se haluaa monipuolistaa asumismalleja Suomessa. Tradeka on aikaisemmin ollut mukana projekteissa, joiden tavoitteena on ollut asumisen hintojen kohtuullistaminen.

– Meitä kiinnostavat kaikki uudet ideat ja mallit, joiden avulla asumisen kustannuksia saadaan madallettua. Asumisosuuskunta yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet ja mahdollistaa kohtuuhintaisen asumisvaihtoehdon ja haluamme siksi olla mukana tämän asumismallin kehittämisessä, kertoo Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro.

Yhteistyö on osa Tradekan strategisesta Malta ja toteuta – omistuskategorian ”kärsivällisen rahan” sijoittamista, joissa Tradeka on valmis tinkimään sijoitusten tuotosta jonkin tavoiteltavan ja yhteiskunnallisesti merkittävän päämäärän hyväksi. Tradekan tavoitteena on mahdollistaa asunto-osuuskunta-asuntojen rakentamisen ja mallin kehittäminen.

– Omassa liiketoiminnassamme olemme nähneet, että asumisen hinta voi muodostua esteeksi työvoiman saamiselle isoissa kaupungeissa. Hanke kiinnostaa meitä siis tästäkin näkökulmasta, Puro painottaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2017

Fira etsii startuppeja rakennusalalle

Fira etsii KIRA-digin kanssa rakennusalalle uusia innovaatioita ja auttaa startup-yrityksiä sisään rakennusalalle. Urban Starters tapahtumassa innovaatio löytyi Proximi.io:n alustasta, joka voisi auttaa älyrakennuksia viestimään käyttäjilleen. Rakennusalaa uudistava Fira järjesti yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota vauhdittavan KIRA-digi hankkeen kanssa Urban Starters -tapahtuman.

1.7.2015

Muista vakuus!

Vuokranantajan on tärkeää sopia uuden vuokralaisen kanssa vakuudesta. Vakuus turvaa niin vuokranmaksua kuin asunnon kuntoakin koko vuokrasuhteen ajan. Minkä suuruinen vakuus on riittävä?

28.11.2016

Mitä tarvitaan nopeaan putkiremonttiin?

Fira palvelut toteutti Helsingin Roihuvuoressa putkiremontin kahdessa viikossa. Mitä tähän vaaditaan taloyhtiöltä? Putkiremontteihin erikoistunut Fira Palvelut toteutti Suomen nopeimman putkiremontin saneeraamalla Helsingin Roihuvuoressa sijaitsevan kiinteistön kahdessa viikossa.

28.6.2017

Firan kahden viikon putkiremontti rantautuu Turkuun

Fira Ketterä -putkiremontti laajenee pääkaupunkiseudulta koko maahan. Turku on ensimmäinen etappi. Rakennusalaa uudistavan Fira-konsernin putkiremontteihin keskittynyt tytäryhtiö Fira Palvelut on sopinut ensimmäisestä pääkaupunkiseudun ulkopuolella toteutettavasta Fira Ketterä -putkiremontista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti