Espoo tarjoaa avointa dataa käyttöön uudella tavalla

Espoon karttapalvelusta löytyy nyt uusi kokonaisuus Avoin data, jonka kautta kuntalaiset pääsevät tutustumaan avoimiin aineistoihin ja lataamaan mm. kaupungin 3D-rakennusmalleja.

Espoo avaa kaupunkilaisten käyttöön avointa dataa uudella tapaa karttapalvelussaan. Karttapalvelusta löytyy nyt ’Avoin data’ -osio, josta voi ladata muun muassa 3D-muodossa esitettyjä rakennusmalleja SketchUp-tiedostoina.

”Rakennukset on mallinnettu hyödyntäen rakennus- ja huoneistorekisterin kerroslukutietoa. Tästä aineistosta voisi rakennella esimerkiksi erilaisia teemakarttoja rakennuksen käyttötarkoituksen tai valmistumisvuoden mukaan. Se sopii myös esimerkiksi 3D-pelien tai muiden visualisointialustojen materiaaliksi”, sanoo suunnitteluinsinööri Jani Havukainen kaupunkitekniikan keskuksesta.

Karttapalvelusta tietoa aina citykaneista lähimpiin kirjastoihin

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Espoo tarjoaa avointa dataa yleiseen käyttöön – karttapalvelussa julkaistiin jo 15 vuotta sitten kaikkien nähtäville opaskarttoja ja monia muita aineistoja. Nyt sieltä on saatavissa myös ajantasa-asemakaavoja ja niiden tulkintaan tarvittavia kaavamerkintöjä.

Karttapalvelusta saa tietoa hyvin monen tyyppisistä aiheista: katujen kunnossapitoluokitukset kertovat, milloin oma kotikatu aurataan, citykanialueet paljastavat kanien pesäpaikat ja kaupungin maanomistuksen perusteella voi päätellä, mitkä alueet kuuluvat kaupungin ja mitkä yksityisten tahojen hoidettaviksi.

Lisäksi kartalta voi etsiä myös mm. Espoon liikuntapaikkoja ja muita palveluita, kuten kirjastoja, sairaaloita, terveyskeskuksia, kouluja ja päiväkoteja.

Syntyykö Espoon datalla uusi äppi? Dataa asiantuntijoille

Karttapalvelu sopii kaikkien käyttöön, kun taas osoitteessa https://kartat.espoo.fi/avoindata on tähän saakka julkaistu avointa rajapinta-aineistoa pääasiassa asiantuntijoiden hyödynnettäväksi. Sieltä löytyvät WMS-karttakuva- ja WFS-vektorirajapinnat – näistä saadaan tietoa mm. asemakaavoista, katualueista ja rakennuksista.

”Nämä materiaalit on suunnattu esimerkiksi sovelluskehittäjille – ne ovat vapaasti uusien sovellusten raaka-aineeksi hyödynnettävissä. Olemme valinneet rajapintapalveluun sellaista aineistoa, jonka arvioimme kiinnostavan kehittäjiä”, Havukainen sanoo.

Espoon on avannut avoimia rajapinta-aineistoja vuodesta 2010 lähtien tähän päivään saakka. Halutessaan lisätietoja saa kaupunkitekniikan keskuksen karttatuotannosta (https://kartat.espoo.fi/karttatuotanto).

3D:llä tulevaisuuden kaupunkimalleja

Espoo kehittää edelleen 3D- aineistoja paitsi kuntalaisten ja ulkoisten asiantuntijoiden käyttöön, myös omiin tarpeisiinsa.

”3D-mallinnusta tehdään, jotta voisimme tukea tietomallipohjaista suunnittelua ja käyttää myöhemmin rakentamisessa koneohjausta sekä edelleen luoda uutta aineistoa asiantuntijoiden, päätöksentekijöiden ja kuntalaisten käyttöön”, Havukainen kertoo.

Suunniteltavan alueen hahmottaminen kolmessa ulottuvuudessa helpottaa suunnittelijan työtä, kun hän näkee alueen monessa eri tasossa. Uutta Espoon mallissa on se, että 3D-mallissa näkyvät myös maanalaiset rakenteet, eli katujen alla kulkevat johdot ja kaapelit. Myös rakennusvaihe helpottuu, kun tiedetään jo etukäteen tarkalleen, missä kaapelit kulkevat.

”Tekniikka on nyt kehittynyt siihen pisteeseen, että tietoa voidaan tarjota tässä muodossa ja sitä on järkevää julkaista. Nyt voimme samalla ylläpitoprosessilla tuottaa sekä suunnittelua, rakentamista ja kaavoitusta palvelevaa paikkatietoaineistoa että tulevaisuuden kaupunkimallia”, sanoo Havukainen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

9.12.2021

Tarkista jouluvalojen kunto ennen käyttöönottoa – rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon

Tukes kehottaa tarkistamaan silmämääräisesti valosarjojen kunnon ennen niiden käyttöönottoa. Varmista myös, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, kun ne säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostaloyhtiö Espoossa tiputti kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älylämmityksen avulla

Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana. Älylämmitysjärjestelmän käynnistys Wattisen kanssa ylitti vuonna 2005 valmistuneen espoolaistaloyhtiön odotukset. Taloyhtiön hallituksen tekemässä kartoituksessa arvioitiin investoinnin olevan kannattava, mikäli se onnistuisi tuomaan lämmityskustannuksiin vähintään 10 prosentin […]

Wattinen

DNA Taloyhtiönetti

20.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kun taloyhtiössä on DNA Taloyhtiönetti – miten se toimii?

Taloyhtiöön on hankittu DNA Netti taloyhtiösopimuksella, mutta miten asukkaan pitäisi nyt toimia? Mikä taloyhtiönetti käytännössä oikein on ja kuinka se otetaan käyttöön? Taloyhtiönetti on nopea kiinteä nettiyhteys Kun taloyhtiö on tehnyt huippudiilin DNA:n kanssa, koteihin on saatavilla nopea ja edullinen DNA Taloyhtiönetti, joka on selvästi edullisempi kuin yksittäiseen talouteen tilattu laajakaista.

DNA

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti