Eroon kylpyhuoneen laattasaumojen täplistä

Tummat läiskät kylpyhuoneen laattasaumoissa ovat merkki mikrobikasvustosta. Saumojen pinnalla olevat mikrobit lähtevät pesemällä, syvemmällä olevat vaativat järeämpiä keinoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Yleensä laattasaumoissa olevista mikrobien aiheuttamista täplistä ei ole syytä huolestua, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäinen artikkelissa. Täpliin tehoaa yksinkertainen keino: pesu saumaharjalla ja kloriitin tapaisella pesuaineella. Vaikka saumoissa olisi tummentumia, on hyvin epätodennäköistä, että rakenteissa olisi vakava kosteusvaurio, Hännikäinen sanoo.

Jos mikrobit ovat ajan kuluessa ehtineet kaivautua syvemmälle saumoihin, ei niistä välttämättä pääse enää eroon pelkällä pesulla, vaan edessä voi olla saumojen vaihto. Mitään pakkoa vaihtoon ei kuitenkaan ole, sillä tummentumista johtuva minkäänlainen terveyshaitta on äärimmäisen epätodennäköistä, Hännikäinen sanoo.

Kylpyhuoneen saumat pitäisi puhdistaa vähintään kahdesti vuodessa, tarvittaessa useammin. Mikrobikasvusto on usein merkki liian vähäisestä puhdistamisesta. Myös riittämätön ilmanvaihto voi olla syynä. Mikrobit kerääntyvät helposti paikkoihin, jotka eivät kuivu kunnolla ja joissa on rasva- ja saippuajäämiä. Lattialämmitys ja huolehtiminen riittävästä ilmanvaihdosta siivoamisen ohella ehkäisevät mikrobikasvustoa.

Saumoihin ja laattojen reunoihin ilmestyvät valkoiset kalkkisaostumat saa ehkäistyä kuivaamalla kylpyhuoneen lattiat ja seinät lastalla, kertoo Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku. Jo syntyneet kalkkisaostumat saa Jerkun mukaan irrotettua happamalla puhdistusaineella. Myös etikka voi tehota kalkkiin, mutta etikka täytyy muistaa huuhdella pois huolellisesti, jotta saumat eivät vaurioidu.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

märkätilat

13.7.2023

Märkätilat on syytä tarkastaa säännöllisesti

Kun taloyhtiön märkätilat tarkastetaan säännöllisesti, voidaan välttyä kosteusvauroilta ja kalliilta korjauksilta. Märkätilatarkastus antaa tärkeää ja hyödyllistä informaatiota tilojen kunnosta, riskeistä ja vaurioista sekä korjaustarpeista ja niiden kiireellisyydestä.

toimiva polkupyörävarasto

2.6.2023

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Taloyhtiön koon mukaan mitoitettu, käytännöllisesti toteutettu ja asukkaiden kannalta hyvin toimiva polkupyörävarasto on harvinaisuus. Oululaisesta As Oy Oulun Lyhdystä sellainen löytyy. Pyörävarastoon voi saada lisää tilaa hävittämällä hylätyt pyörät.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti