ERA17 kertoi viisaasta asumisesta ja kestävästä liikkumisesta

Energiatehokas ympäristö ei ole mystiikkaa eikä edes rakettitiedettä. Energiatehokkuuden tärkeyttä painotettiin eilen 12. lokakuuta ERA17 -ohjelman vuosipäivässä Helsingin Messukeskuksessa, FinnBuild-tapahtuman yhteydessä.

Ministeri Kimmo Tiilikainen kannusti tervehdyspuheessaan suomalaisia yrityksiä hyödyntämään puuta rakennusmateriaalina, sen sijaan että puutavaraa viedään ulkomaille, jossa siitä tehdään rakennustelineitä tiilitalojen rakentamiseen.

Energiatehokkuuden vaatimuksiin liittyviä huolia ja pelkoja hälvensi teollisuusneuvos Timo Ritonummi (kuvassa) työ- ja elinkeinoministeriöstä. Asuinkiinteistöiltä suuri askel eteenpäin energiatehokkuusvaatimusten saavuttamiseksi on jo patteriverkoston säätäminen kuntoon.

– Kun tähän vielä lisätään lämmön talteenotto, myös jätevedestä, ollaan jo pitkällä. Suomessa asia on jo huomattu, manner-Euroopassa siitä ei juuri tunnuta välittävän, Ritonummi kertoi.

Tuuli Rantala WSP Groupista ja Jouni Wallander Innostosta herättelivät osallistujia rennon räväkässä puheenvuorossaan siihen, että monet liikenteessä tehdyt tai suunnitellut toimet ympäristön parantamiseksi ovat lähinnä näennäisiä.

Konkreettisia esimerkkejä Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta

Saara Vauramo, Lahden ympäristöjohtaja, esitteli vuosipäivässä Lahden kokemuksia julkisten rakennusten monikäyttöisyyden parantamisesta.

– Koko julkinen rakentaminen on rajussa murroksessa, Vauramo sanoi viitaten esimerkiksi korjausrakentamisen tarpeisiin ja väestön ikääntymiseen. Muutosten myötä myös vaatimukset rakennusten muuntojoustavuudelle kasvavat. Tässä yhteydessä on mahdollista saavuttaa myös energiatehokkuuden saralla tuloksia.

Smart&Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö puolestaan kertoi, että uuden säätiön tavoitteena on tehdä pääkaupunkiseudusta ja Lahdesta maailmanluokan testialue ja näyteikkuna puhtaissa ja älykkäissä ratkaisuissa. Säätiö hakee uusia kumppanuuksia asiassa, ja Kähö kehoittikin alan toimijoita olemaan yhteydessä uusien ideoiden ja hankkeiden tiimoilta.

Arkeen tähtääviä tekoja tarvitaan – Energiahukka-kampanja esimerkkinä

Myös kuluttajien ja ihmisten arkisten tekojen rooli korostui puheenvuoroissa. Vuosipäivässä intoa herätti Energiahukkajahti, jota yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä esitteli. 10-15% rakennetun ympäristön säästöpotentiaalista on jo olemassa olevassa rakennuskannassa. Energiahukka-jahti tämän takia käynnissä: tavoitteena on saada taloyhtiöt vähentämään energiahukkaa arkisin toimenpitein.

ERA17 on toimintaohjelma Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017. Ohjelma päättyy ensi vuonna, Suomen täyttäessä 100. Viimeiseksi vuodeksi vetovastuu siirtyi Suomen Kiinteistöliitolle. Viestikapulan otti vastaan  Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.10.2017

ERA17-ohjelma päättyy, työ energiaviisaan Suomen rakentamiseksi jatkuu

Rakennetun ympäristön energiaviisauden edistämiseksi vuonna 2010 käynnistetty toimintaohjelma ERA17 päättyy suunnitellusti Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Rakennetun ympäristön energiankulutus on laskenut tasaisesti koko ohjelman ajan. Myös uusiutuvien energialähteiden osuus energiantuotannosta on lisääntynyt, ympäristömerkittyjen rakennuskohteiden ja paikallisten energiaviisaiden ratkaisujen määrä kasvanut ja yhteistyö alan toimijoiden välillä tiivistynyt.

20.10.2014

Energiapihissä rakennuksessa on myös hyvä sisäilma

Energiatehokkuus on yhdistettävissä hyvään sisäilmaan ja käyttäjien viihtyvyyteen. Tämän todistivat ERA17-vuosipäivässä esitellyt uuden karhea Derby Business Park ja nykyaikaan päivittyvä suojelukohde Aleksi 7, joka pian tarjoaa tilat ympäristöministeriön väelle. Derby Business Parkin Hiitti oli yksi GBC Finlandin järjestämän Suomen viihtyisin ja energiatehokkain toimitila 2014 -kilpailun voittajista.

16.6.2021

Taloyhtiön entinen puheenjohtaja meni yleisavaimilla kutsumatta sisään – tuomittiin sakkoihin

Lahtelaisen taloyhtiön entinen puheenjohtaja tuomittiin sakkoihin kotirauhan rikkomisesta tunkeuduttuaan yleisavaimella huoneistoon, jossa asukas oli paikalla. Jo 80 vuotta täyttänyt ikämies kertoi esitutkinnassa halunneensa ottaa selvää asunnosta kuuluneista remontin äänistä. Eläkeläismies tiesi, että huoneiston asukas oli juuri muuttanut taloon, ja hänellä oli tieto, että kyseessä oli eronnut nainen.

19.4.2022

Inflaatio korkeimmillaan yli 30 vuoteen – vastikkeet nousevat

Suomen inflaatio kohosi maaliskuussa 5,8 prosenttiin. Tämä on korkein luku yli 30 vuoteen. Myös euroalueella inflaatio laukkaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti