ERA17 kertoi viisaasta asumisesta ja kestävästä liikkumisesta

Energiatehokas ympäristö ei ole mystiikkaa eikä edes rakettitiedettä. Energiatehokkuuden tärkeyttä painotettiin eilen 12. lokakuuta ERA17 -ohjelman vuosipäivässä Helsingin Messukeskuksessa, FinnBuild-tapahtuman yhteydessä.

Ministeri Kimmo Tiilikainen kannusti tervehdyspuheessaan suomalaisia yrityksiä hyödyntämään puuta rakennusmateriaalina, sen sijaan että puutavaraa viedään ulkomaille, jossa siitä tehdään rakennustelineitä tiilitalojen rakentamiseen.

Energiatehokkuuden vaatimuksiin liittyviä huolia ja pelkoja hälvensi teollisuusneuvos Timo Ritonummi (kuvassa) työ- ja elinkeinoministeriöstä. Asuinkiinteistöiltä suuri askel eteenpäin energiatehokkuusvaatimusten saavuttamiseksi on jo patteriverkoston säätäminen kuntoon.

– Kun tähän vielä lisätään lämmön talteenotto, myös jätevedestä, ollaan jo pitkällä. Suomessa asia on jo huomattu, manner-Euroopassa siitä ei juuri tunnuta välittävän, Ritonummi kertoi.

Tuuli Rantala WSP Groupista ja Jouni Wallander Innostosta herättelivät osallistujia rennon räväkässä puheenvuorossaan siihen, että monet liikenteessä tehdyt tai suunnitellut toimet ympäristön parantamiseksi ovat lähinnä näennäisiä.

Konkreettisia esimerkkejä Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta

Saara Vauramo, Lahden ympäristöjohtaja, esitteli vuosipäivässä Lahden kokemuksia julkisten rakennusten monikäyttöisyyden parantamisesta.

– Koko julkinen rakentaminen on rajussa murroksessa, Vauramo sanoi viitaten esimerkiksi korjausrakentamisen tarpeisiin ja väestön ikääntymiseen. Muutosten myötä myös vaatimukset rakennusten muuntojoustavuudelle kasvavat. Tässä yhteydessä on mahdollista saavuttaa myös energiatehokkuuden saralla tuloksia.

Smart&Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö puolestaan kertoi, että uuden säätiön tavoitteena on tehdä pääkaupunkiseudusta ja Lahdesta maailmanluokan testialue ja näyteikkuna puhtaissa ja älykkäissä ratkaisuissa. Säätiö hakee uusia kumppanuuksia asiassa, ja Kähö kehoittikin alan toimijoita olemaan yhteydessä uusien ideoiden ja hankkeiden tiimoilta.

Arkeen tähtääviä tekoja tarvitaan – Energiahukka-kampanja esimerkkinä

Myös kuluttajien ja ihmisten arkisten tekojen rooli korostui puheenvuoroissa. Vuosipäivässä intoa herätti Energiahukkajahti, jota yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä esitteli. 10-15% rakennetun ympäristön säästöpotentiaalista on jo olemassa olevassa rakennuskannassa. Energiahukka-jahti tämän takia käynnissä: tavoitteena on saada taloyhtiöt vähentämään energiahukkaa arkisin toimenpitein.

ERA17 on toimintaohjelma Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017. Ohjelma päättyy ensi vuonna, Suomen täyttäessä 100. Viimeiseksi vuodeksi vetovastuu siirtyi Suomen Kiinteistöliitolle. Viestikapulan otti vastaan  Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

hoitovastikkeet kasvussa

28.3.2023

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

Hoitokulujen nousu uhkaa useamman kuin joka viidennen taloyhtiön maksukykyä, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Vastikerästit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eikä valtaosa yhtiöistä ole joutunut perimään ylimääräisiä vastikkeita.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti