Energiatehokas ympäristö ei ole mystiikkaa eikä edes rakettitiedettä. Energiatehokkuuden tärkeyttä painotettiin eilen 12. lokakuuta ERA17 -ohjelman vuosipäivässä Helsingin Messukeskuksessa, FinnBuild-tapahtuman yhteydessä.
Ministeri Kimmo Tiilikainen kannusti tervehdyspuheessaan suomalaisia yrityksiä hyödyntämään puuta rakennusmateriaalina, sen sijaan että puutavaraa viedään ulkomaille, jossa siitä tehdään rakennustelineitä tiilitalojen rakentamiseen.
Energiatehokkuuden vaatimuksiin liittyviä huolia ja pelkoja hälvensi teollisuusneuvos Timo Ritonummi (kuvassa) työ- ja elinkeinoministeriöstä. Asuinkiinteistöiltä suuri askel eteenpäin energiatehokkuusvaatimusten saavuttamiseksi on jo patteriverkoston säätäminen kuntoon.
– Kun tähän vielä lisätään lämmön talteenotto, myös jätevedestä, ollaan jo pitkällä. Suomessa asia on jo huomattu, manner-Euroopassa siitä ei juuri tunnuta välittävän, Ritonummi kertoi.
Tuuli Rantala WSP Groupista ja Jouni Wallander Innostosta herättelivät osallistujia rennon räväkässä puheenvuorossaan siihen, että monet liikenteessä tehdyt tai suunnitellut toimet ympäristön parantamiseksi ovat lähinnä näennäisiä.
Konkreettisia esimerkkejä Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta
Saara Vauramo, Lahden ympäristöjohtaja, esitteli vuosipäivässä Lahden kokemuksia julkisten rakennusten monikäyttöisyyden parantamisesta.
– Koko julkinen rakentaminen on rajussa murroksessa, Vauramo sanoi viitaten esimerkiksi korjausrakentamisen tarpeisiin ja väestön ikääntymiseen. Muutosten myötä myös vaatimukset rakennusten muuntojoustavuudelle kasvavat. Tässä yhteydessä on mahdollista saavuttaa myös energiatehokkuuden saralla tuloksia.
Smart&Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö puolestaan kertoi, että uuden säätiön tavoitteena on tehdä pääkaupunkiseudusta ja Lahdesta maailmanluokan testialue ja näyteikkuna puhtaissa ja älykkäissä ratkaisuissa. Säätiö hakee uusia kumppanuuksia asiassa, ja Kähö kehoittikin alan toimijoita olemaan yhteydessä uusien ideoiden ja hankkeiden tiimoilta.
Arkeen tähtääviä tekoja tarvitaan – Energiahukka-kampanja esimerkkinä
Myös kuluttajien ja ihmisten arkisten tekojen rooli korostui puheenvuoroissa. Vuosipäivässä intoa herätti Energiahukkajahti, jota yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä esitteli. 10-15% rakennetun ympäristön säästöpotentiaalista on jo olemassa olevassa rakennuskannassa. Energiahukka-jahti tämän takia käynnissä: tavoitteena on saada taloyhtiöt vähentämään energiahukkaa arkisin toimenpitein.
ERA17 on toimintaohjelma Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017. Ohjelma päättyy ensi vuonna, Suomen täyttäessä 100. Viimeiseksi vuodeksi vetovastuu siirtyi Suomen Kiinteistöliitolle. Viestikapulan otti vastaan Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään