Epävarmuus lisää kiinnostusta vuokra-asumiseen

epävarmuus

Vuokra-asuntojen kysyntä vahvistui viime vuoden loppua kohden pandemian väistyessä ja taloudellisen epävarmuuden kasvaessa, selviää Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin markkinakatsauksesta. Tämä näkyi sekä vuokrien nousun vauhdittumisena että vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentymisenä.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat loka-joulukuussa vuodentakaisesta 1,4 prosenttia koko maassa. Vuokrien vuosikasvu oli suurinta Rovaniemellä ja Tampereella, joissa vuokrat nousivat noin kolme prosenttia.

Vuokrien nousu vauhdittui myös monessa sellaisessa kaupungissa, jossa pandemian aikana vuokrat olivat laskusuunnassa. Heikointa vuokrakehitys oli puolestaan Raumalla ja Porissa, joissa vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan.

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa. Pääkaupunkiseudullakin kysyntä piristyi ja vuokra-asuntojen markkinointiajat kääntyivät laskuun, mutta varsinkin voimakas rakentaminen yhdistettynä pandemiavuosina hidastuneeseen väestönkasvuun pitivät asuntotarjonnan korkealla.

Loppuvuonna vuokrien nousu kiihtyi pääkaupunkiseudulla erityisesti Vantaalla. Vuokrat nousivat vuodentakaisesta Helsingissä 0,6 prosenttia, Vantaalla 1,7 prosenttia ja Espoossa yhden prosentin.

Vuokrakolmiot ja sitä suuremmat asunnot kiinnostavat yhä

Pandemiavuosina kasvanut kiinnostus suurempiin vuokra-asuntoihin näyttää säilyneen myös koronan väistyttyä. Vuonna 2022 vuokrat nousivat eniten kolmioissa ja sitä suuremmissa vuokra-asunnoissa.

Vuokraovi.comin tilastot kertovat, että myös keskimääräiset markkinointiajat ovat kolmioissa olleet kaksioita lyhyemmät pandemian alusta alkaen. Tilanne ei ole muuttunut pandemian hellitettyä.

– Kiinnostusta suurempia vuokra-asuntoja kohtaan on lisännyt etätyö, nopeasti noussut korkotaso ja yleinen taloudellinen epävarmuus. Asunnon ostamisen sijaan moni kotitalous on katsonut asunnon vuokraamisen olevan joustavampi ja turvallisempi ratkaisu tällä hetkellä. Kovin kysyntäpaine isompia asuntoja kohtaan todennäköisesti hellittää siinä vaiheessa, kun asuntokauppa jälleen piristyy, arvioi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti