Ensiasunnon ostajien määrä vähentynyt

Pienet sijoitusasunnot päätyvät Espoossakin sijoittajille, uutisoi Länsiväylä. Talouden epävakaus on saanut nuoret suosimaan vuokralla asumista. Viime vuosina nuoria asunnon ostajia on ollut poikkeuksellisen vähän, vaikka asuntokauppa on muuten vilkastunut.

Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen myyntijohtaja Sirpa Lehmuksen mukaan nuoret eivät pidä asuntosäästämistä kiinnostavana vaihtoehtona, sillä pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat nopeammin kuin säästötavoite ehtii toteutua. Myös työttömyys ja pätkätyöt vaikuttavat ensiasunnon hankintaan. Lehmuksen mukaan nuoret arvostavat helppoutta ja vaivattomuutta sekä välttävät riskejä, joten he eivät välttämättä tahdo sitoa rahojaan omistusasuntoon.

Oman asunnon hankintaan kannustavia tekijöitä puolestaan ovat edelleen alhainen korkotaso, muuttoliike maan sisällä, vuokrien jatkuva nousu ja sopivien vuokra-asuntojen vähyys, Lehmus kertoo.

Kiinteistömaailma Espoonlahden Merituulen yrittäjä Hannu Salo kertoo, että Espoossa sijoittajat paikkaavat ensiasunnon ostajien puutetta. Sijoittajat taas vuokraavat asunnot nuorille. Salo pohtiikin, pääsevätkö nuoret koskaan kiinni omistusasumiseen.

Danske Bankin Ensiasunnon ostajat 2016 selvityksen mukaan nuoret selittävät ostamatta jättämistä elämäntilanteellaan, säästöjen puutteella ja vaatimattomalla tulotasolla. Erityisesti Uudellamaalla asuntojen korkeat hinnat ovat muuta maata selkeämmin ensiasunnon hankkimisen esteenä. Jopa 36 prosenttia nuorista kuitenkin harkitsee ensiasunnon ostamista, ainoastaan kuusi prosenttia ei haluaisi omistaa asuntoa.

Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 41 prosenttia vuodesta 2006 vuoteen 2014. Vuosina 2007–2015 alle 35-vuotiaiden asuntovelallisten osuus laski 15 prosenttia, muiden suomalaisten asuntovelallisten osuus sen sijaan nousi hieman.

Linkki lähteeseen

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

vastikkeenmaksu

23.10.2023

Vastikkeenmaksu perustuu yhtiöjärjestykseen

Yhtiövastikkeen maksaminen on yksi osakkeenomistajan olennaisimmista velvollisuuksista. On siis sekä osakkeenomistajan että taloyhtiön etu, että vastikkeenmaksuvelvollisuudesta on määrätty yhtiöjärjestyksessä selkeästi. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Tilaajille

yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke

25.9.2023

Mitä toimia yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke edellyttää?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu lunastuslauseke ja taloyhtiö saa tiedon lunastuksenalaisesta osakkeen siirtymisestä, taloyhtiön hallituksen tulee ilmoittaa siirrosta lunastukseen oikeutetuille. Laiminlyönnit voivat johtaa vahingonkorvausvastuuseen.

Tilaajille

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti