Ensiasunnon ostajien määrä vähentynyt

Pienet sijoitusasunnot päätyvät Espoossakin sijoittajille, uutisoi Länsiväylä. Talouden epävakaus on saanut nuoret suosimaan vuokralla asumista. Viime vuosina nuoria asunnon ostajia on ollut poikkeuksellisen vähän, vaikka asuntokauppa on muuten vilkastunut.

Helsingin OP-Kiinteistökeskuksen myyntijohtaja Sirpa Lehmuksen mukaan nuoret eivät pidä asuntosäästämistä kiinnostavana vaihtoehtona, sillä pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat nopeammin kuin säästötavoite ehtii toteutua. Myös työttömyys ja pätkätyöt vaikuttavat ensiasunnon hankintaan. Lehmuksen mukaan nuoret arvostavat helppoutta ja vaivattomuutta sekä välttävät riskejä, joten he eivät välttämättä tahdo sitoa rahojaan omistusasuntoon.

Oman asunnon hankintaan kannustavia tekijöitä puolestaan ovat edelleen alhainen korkotaso, muuttoliike maan sisällä, vuokrien jatkuva nousu ja sopivien vuokra-asuntojen vähyys, Lehmus kertoo.

Kiinteistömaailma Espoonlahden Merituulen yrittäjä Hannu Salo kertoo, että Espoossa sijoittajat paikkaavat ensiasunnon ostajien puutetta. Sijoittajat taas vuokraavat asunnot nuorille. Salo pohtiikin, pääsevätkö nuoret koskaan kiinni omistusasumiseen.

Danske Bankin Ensiasunnon ostajat 2016 selvityksen mukaan nuoret selittävät ostamatta jättämistä elämäntilanteellaan, säästöjen puutteella ja vaatimattomalla tulotasolla. Erityisesti Uudellamaalla asuntojen korkeat hinnat ovat muuta maata selkeämmin ensiasunnon hankkimisen esteenä. Jopa 36 prosenttia nuorista kuitenkin harkitsee ensiasunnon ostamista, ainoastaan kuusi prosenttia ei haluaisi omistaa asuntoa.

Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 41 prosenttia vuodesta 2006 vuoteen 2014. Vuosina 2007–2015 alle 35-vuotiaiden asuntovelallisten osuus laski 15 prosenttia, muiden suomalaisten asuntovelallisten osuus sen sijaan nousi hieman.

Linkki lähteeseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.6.2018

Ensiasunnon ostajat hakevat nyt jopa omakotitaloja – pääkaupunkiseudulla asutaan yhä tiheämmin

OP-Kiinteistökeskuksen välittäjät ympäri Suomen eivät ole havainneet merkittävää kasvua ensiasunnon ostajien määrässä. Kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajat etsivät jopa omakotitaloja. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ensiasunnon ostajien määrä laski lähes 30 prosenttia vuosien 2011-2016 välillä.

9.12.2014

Ensiasunnon ostajien väheneminen jarruttaa koko asuntokauppaa

Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt vuodesta 2006 lähes 40 prosenttia. Tämän seuraukset näkyvät koko asuntokauppaketjussa ja erityisesti sen loppupäässä. Tilastokeskuksen tuore tilasto vahvistaa vanhojen omakotitalojen hintojen laskun jatkuvan.

21.3.2019

Muovipakkausten määrä kotien sekajätteessä vähentynyt yli 30 prosenttia

Muovipakkausten määrä sekajätteessä on vähentynyt selvästi viime vuosina. Muissa jätelajeissa ei ole merkittävää muutosta. Sekajätteen kokonaismäärä on sen sijaan vähentynyt.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti