Energiaremonttien kysyntä kasvaa

Kallistunut energia on saanut yhä useamman kiinteistönomistajan harkitsemaan energiaremonttia. Ukrainan tilanne tulee todennäköisesti vielä lisäämään innostusta energiaremontteihin.

Valtio tukee energiaremontteja tänä vuonna 40 miljoonalla eurolla. Aran avustuksella pystyy kattamaan jopa puolet energiansäästöhankkeiden tuottamista kustannuksista.

Aran viime vuoden määräraha loppui kovan kysynnän johdosta kesken, joten hankkeita siirtyi alkaneelle vuodelle. Nyt näyttää siltä, että kuluvankin vuoden määräraha loppuu kesken.

Pääkaupunkiseudulla Helen ilmoitti viime vuoden lopulla, että kaukolämmön kuluttaja-asiakkaiden kokonaishinta nousee yhteensä 15 prosenttia. Kerrostaloyhtiöissä korotus on jonkun verran suurempi. Tämä on lisännyt asunto-osakeyhtiöiden kiinnostusta siirtyä kaukolämmöstä muihin energiamuotoihin.

Kaukolämmön hinnan nousu on kuitenkin paikkakuntariippuvaista ja riippuu energianlähteistä. Helen tuottaa kaukolämmöstään valtaosan kivihiilellä ja maakaasulla. Esimerkiksi Vantaan Energialla ei ole niin suuria hinnannostopaineista jätteenpolttolaitoksesta johtuen.

Erityisesti maakaasusta halutaan eroon

Talouselämä-lehti kertoo artikkelissaan, että taloyhtiöt haluavat nyt eroon erityisesti kallistuneesta maakaasusta. Suomessa on edelleen tuhansia kiinteistöjä, jotka käyttävät kaasua lämmitykseen. Maakaasua käytetään myös kaukolämmön ja sähkön tuotannossa.

Isännöintiliiton helmikuussa julkaiseman Energiabarometrin mukaan kiinnostus myös kaukolämpöä kohtaan on laskenut selvästi.

Vain 43 prosenttia isännöitsijöistä arvioi kyselyssä taloyhtiön valitsevan kaukolämmön lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteiden remontti tulee ajankohtaiseksi. Sen sijaan lähes puolet isännöitsijöistä arvioi taloyhtiön valitsevan seuraavaksi maalämmön. Vuosi sitten sen osuus oli vain 30 prosenttia.

Isojen taloyhtiöiden energiaremontteihin erikoistuneen LeaseGreenin asiantuntija Sami Läntinen sanoo Talouselämä-lehdelle, että maalämmöllä voidaan tyypillisesti puolittaa lämmityskustannukset. Se on suurin yksittäinen kuluerä taloyhtiöissä.

– Joskus säästö on 45 prosenttia, joskus taas jopa 65 prosenttia. Takaisinmaksuaika on yleensä Aran tukien jälkeen kymmenisen vuotta ja ilman tukia 13–14 vuotta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

SKVL: Asuntomarkkinat piristyvät – myös vuokra-asuntojen kysyntä elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo järjestön kevään markkinaennusteen lupaavan selvää käännettä ylöspäin. Vielä kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä kyselyssä välittäjät sanoivat Ukrainan sodan hiljentäneen asuntomarkkinoita. Tilastokeskus kertoo kuitenkin helmikuun olleen pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä.

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti