Energiapihissä rakennuksessa on myös hyvä sisäilma

Energiatehokkuus on yhdistettävissä hyvään sisäilmaan ja käyttäjien viihtyvyyteen. Tämän todistivat ERA17-vuosipäivässä esitellyt uuden karhea Derby Business Park ja nykyaikaan päivittyvä suojelukohde Aleksi 7, joka pian tarjoaa tilat ympäristöministeriön väelle.

Derby Business Parkin Hiitti oli yksi GBC Finlandin järjestämän Suomen viihtyisin ja energiatehokkain toimitila 2014 -kilpailun voittajista. Taloa arvioitiin kahdella rakennuksen elinkaarimittarilla: energiankulutuksella ja käyttäjätyytyväisyydellä.

Kiinteistösähkön ja lämmitysenergian mitatun kulutuksen lisäksi ratkaisevaa oli käyttäjien tyytyväisyys. Käyttäjiltä kysyttiin kokemuksia sisäilmasta, lämpötilasta, akustiikasta ja valaistuksesta.

Toimitilarakentamisen laatu ja energiatehokkuus kulkevat käsi kädessä

”Hiitissä hyödynnetään maalämpöä ja aurinkokeräimiä. Sisätiloissa lämpöä antavat kattosäteilijät perinteisten pattereiden sijaan”, luettelee Tytti Kuusikko SRV:stä. Hyvään energiatehokkuuteen on päästy panostamalla muun muassa rakennusautomaatiojärjestelmään, vesikalusteisiin ja olosuhdehallintaan.

”Taloteknisten järjestelmien saattaminen suunniteltuun toimintakuntoon, niiden mitoittaminen ja yhteensovittaminen ovat vaatineet paljon työtä. Nyt on päästy siihen, että käyttö- ja ylläpitokustannukset ovat alhaiset”, iloitsee Tytti Kuusikko. Hän kertoi tyytyväisenä, että asennemuutos on tapahtunut hankkeen aikana, ja kaikki osapuolet ovat pikku hiljaa oppineet näkemään myös energiatehokkuuden, hyvän sisäilman ja rakentamisen laadun välisen yhteyden.

”Kiinnitimme työmaan aikana erityisesti huomiota kosteudenhallintaa ja puhtauteen, jotka vaikuttavat suoraan rakennuksen loppulaatuun”, Tytti Kuusikko toteaa.

Suojelukohdekin taipuu ekotoimistoksi

ERA17-vuosipäivässä nähtiin, että ympäristöministeriö näyttää suuntaa oman hallinnonalansa asioissa. Ministeriössä toimii ekovirasto-työryhmä, joka vihertää toimintaa sisältä päin. Päivittäisessä toiminnassa muutoksia on saatu aikaan jo usean vuoden ajan, mutta toimitilat ovat olleet ministeriön heikoin lenkki energiatehokkuuden saralla.

Muuton tullessa ajankohtaiseksi sopiva tila löytyi Helsingin Aleksanterinkadulta, jonne ministeriö siirtyy keväällä 2015. Yhdessä kiinteistönomistajan kanssa määriteltiin, miten Aleksi 7 muuntuu älykkääksi ekotoimistoksi.

Tavoitteet asetettava korkealle

Harri Hakaste ympäristöministeriöstä ja Aimo Hämäläinen Aleksi 7:n omistavasta Helsingin yliopiston tila- ja kiinteistökeskuksesta korostavat, että toivottuun lopputulokseen päästään, kun tavoitteet ovat riittävän kunnianhimoiset, mutta realistiset.

Energiatehokkuus saavutetaan ympäristöministeriön uudessa toimitilassa muun muassa suojelurakennuksessa poikkeuksellisen tiiviiden ikkunoiden, kaukolämmön ja -jäähdytyksen sekä aurinkokeräimien yhdistelmän ja hajautetun ilmastojärjestelmän avulla. Sisäilmariskin taklaamiseksi rakennuksesta poistettiin koko muottilaudoitus, ja tavoitteena onkin ei sen enempää eikä vähempää kuin täydellinen kosteus- ja homevarmuus.

”Tässä kohteessa on osoitettu, että kokonaisvaltaisen tarkastelun kautta ja ennakkoluulottomasti ajatellen vanhakin kohde voi täyttää nykyajan vaatimukset. Tehkää perässä!”, Hakaste ja Hämäläinen kannustivat ERA17-vuosipäivän osallistujia.

Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika – ERA17-toimintaohjelman vuosipäivää vietettiin lokakuussa neljättä kertaa. ERA17-toimintaohjelmaa vievät yhteistyökumppaneidensa kanssa eteenpäin Innovaatiorahoituskeskus Tekes, RAKLI ry, Rakennusteollisuus RT ry, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Kuntaliitto ry ja ympäristöministeriö.

Lisää otteita ERA17-vuosipäivän sisällöstä löytyy netistä

ERA17 sai alkunsa tammikuussa 2010, kun ympäristöministeriö, Sitra ja Tekes kokosivat laajan asiantuntijajoukon kartoittamaan parhaat keinot energiaviisauden edistämiseen. Tämän työn tuloksena syntyi toimintaohjelma ERA17 – Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika 2017. Toimintaohjelmassa esitettiin 31 toimenpide-ehdotusta, joihin tarttuminen mahdollistaisi energiaviisauden parahtamisen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

myönteisiä muutoksia

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

28.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Radonia poistavat korjaustyöt parantavat myös sisäilmaa

Sisäilmassa voi esiintyä hajuton, mauton ja näkymätön vaara: radioaktiivinen radon, joka aiheuttaa keuhkosyöpää. Radonia on mahdollista vähentää korjaamalla rakenteita. Samalla parantuu sisäilma.

Raksystems

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Hyvä suunnittelu takaa hyvän hallintotavan

Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti