Energiansäästöviikko hätyyttää hukkakulutusta

Valtakunnallinen energiansäästöviikko käynnistyy maanantaina 8.10.2018. Kampanja osuu merkittävään ajankohtaan, sillä hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisee arviointiraporttinsa maanantaina. Ennakkotietojen mukaan se suosittelee erittäin kiireellisiä päästöleikkauksia ilmastonlämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen.

Kotitalouksien osuus kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä on noin kaksi kolmasosaa. Suomalaisen hiilijalanjälki painaa noin 11 tonnia, mikä on moninkertaisesti globaalisti kestävään tasoon verrattuna. Viimeistään nyt jokaisen pitäisi selvittää, miten omaa elämäntapaansa voi muuttaa vähähiilisemmäksi.

Suomen ympäristökeskuksen raportin mukaan neljän tonnin vähennys on mahdollinen nykyisillä teknologioilla ja ratkaisuilla sekä kulutustottumusten muutoksilla. Pelkästään asumisesta koituvia 4,5 tonnin hiilipäästöjä voi tiputtaa 2,5 tonniin suosimalla uusituvalla energialla tuotettua lämpöä ja sähköä, parantamalla rakennusten energiatehokkuutta, valitsemalla energiapihejä laitteita sekä säästävillä asumistottumuksilla.

Energiansäästöviikolla on asiaa energiasta taloyhtiöille

Taloyhtiöiden hoitokuluista 30-40 prosenttia kohdistuu energiaan: lämmitykseen, kiinteistösähköön sekä vesi- ja jätevesimaksuihin. Tuhlaileva energiankäyttö ja huoleton kiinteistönpito voi johtaa siihen, että jopa 30 prosenttia käytetystä energiasta on hukkakulutusta.

– Lämmön, veden ja sähkön hukkakulutus kannattaa kitkeä pois vikkelästi, sillä se kasvattaa asumiskustannuksia aivan turhaan. Asukkaat voivat itsenäisesti huolehtia huonelämpötiloista, ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä ja varmistaa hyvän ilmanvaihdon pitämällä ilmanvaihtoventtiilit ja suodattimet puhtaina. Apua ja ohjeita saa varmasti huoltoyhtiöltä, isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai toisilta asukkailtakin, jos niitä kaipaa, asiantuntija Harri Heinaro Motivasta kannustaa.

Yli 1,9 miljoonaa suomalaista asuu kerrostalossa. Motiva ja Suomen Kiinteistöliitto muistuttavat, että taloyhtiössä energiahukan häätäminen on koko taloyhtiön yhteinen asia. Säästöjä saavuttaa, kun energiansäästön tavoitteista, energiatehokkuutta parantavista huoltotöistä ja kestävistä asumistottumuksista sovitaan yhdessä.

Energiansäästöviikko tavoittaa suomalaiset

Yli 240 yritystä, työyhteisöä ja taloyhtiötä on ilmoittautunut ennakkoon 8.-14.10. järjestettävään kampanjaan. Osallistujien kautta tavoitetaan yli 360 000 suomalaista. Työpaikoilla ja oppilaitoksissa kannustetaan energiansäästöön sekä järjestetään energiansäästöön liittyviä opastuksia, tempauksia ja kisoja. Myös alakoululaiset viettävät energiansäästöviikkoa energiayhtiöiden tarjoaman Hei, kaikki toimii -opetusmateriaalin ja uuden verkkopohjaisen Agenttiseikkailun avulla.

Valtakunnallisen Energiansäästöviikon järjestää Motiva. Kampanja järjestetään jo 21. kertaa. Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö. Motiva-konserni tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa, ratkaisuja ja palveluja, joiden avulla ne voivat tehdä resurssitehokkaita, vaikuttavia ja kestäviä valintoja.

Motiva ja Energiansäästöviikko verkossa: www.motiva.fi ja www.energiansaastoviikko.fi

Kuluttajien energianeuvonta ja neuvontapalvelu myös Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiaremonttien hinnat

9.10.2023

Energianeuvonta: energiaremonttien hinnat tasaantuneet

Energiaremonttien hinnat ovat tasaantuneet laskeneen kysynnän vuoksi. Taloyhtiössä olisi siksi hyvä aika teettää energiaremontti, joka toisi säästöä pitkällä aikavälillä. Energiaremontti tarkoittaa ennen kaikkea energiatehokkuuden lisäämistä.

15.9.2023

Poistoilmalämpöpumppua voi hyödyntää asunto-osakeyhtiössäkin

PILP on lämpöpumppu, joka ottaa koneellisen poistoilmanvaihdon mukana kulkeutuvasta lämpöenergiasta lämpöä talteen ja siirtää lämmön sen hetkisen tarpeen mukaan lämpimään käyttöveteen ja lämmitysjärjestelmään.

huonelämpötilaa

12.12.2022

Alenna huonelämpötilaa oikein

Huonelämpötilan pienentämiseen ei riitä pelkkä patterin termostaatin pyöräytys pienempään asentoon. Rakennuksessa, jossa on vesikiertoinen patteri- ja lämmitysjärjestelmä, voidaan lämmityksen tehoa säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Tämä tehdään automaattisen säätöjärjestelmän avulla.

20.4.2023

Taloyhtiöt voivat nyt hakea sähköavustusta

Sähkölämmitteiset taloyhtiöt voivat 17. huhtikuuta 2023 alkaen hakea sähköavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Avustusta voi saada niiltä kuukausilta, kun taloyhtiöllä on käytössä pörssisähkösopimus tai jos sähkön myyntihinta on yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti