Energiansäästöä hanoilla

Keskiverto kerrostaloasuja kuluttaa noin 155 litraa vettä vuorokaudessa. Vesikalustevalinnoilla määrää voi vähentää helposti ilman isoja investointeja. Asennetta onkin sitten vaikeampi muuttaa.

Raumalainen perheyritys Oras on monelle ainakin nimenä tuttu, sillä useasta suomalaiskodista yrityksen valmistamat hanat löytyvät. Oras on ollut vesikalusteiden edelläkävijä 1960-luvulta lähtien, jolloin ensimmäiset kaksiotehanat tulivat markkinoille.

– 1970-luvulla tulivat vipuhanat ja 1980-luvulla termostaattihanat. Ensimmäiset kosketusvapaat hanat tulivat markkinoille jo lähes 30 vuotta sitten. Oras on ollut aina edelläkävijä, joka ei kilpaile hinnalla vaan laadulla, toteaa myyntipäällikkö Esa Varho Oras Oy:stä.

– Kaikki Oraksen hanat suunnitellaan niin, että ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän vettä ilman, että tuotteen käyttötarkoitus kärsii, kertoo maajohtaja Marko Sundholm.

Energiaa säästetään myös valmistusprosessissa

Oraksen tehtaat sijaitsevat Euroopassa ja toiminta on sertifioitu, jolloin asiakas voi olla varma siitä, että tuote on laadukas.

– Oras on kiinnittänyt huomiota myös omaan tuotantoonsa ja pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa niin, että tuotantoprosessit säästäisivät vettä ja energiaa, Sundholm huomauttaa.

Raumalla tehtaan vedet puhdistuvat omassa jätevesilaitoksessa, jolloin tuotannossa veteen päätyvät raskasmetallit saadaan talteen ennen kuin jätevedet ohjataan kaupungin jätevesiverkostoon. Tehtaalle onkin myönnetty ympäristösertifikaatti ISO 14001 jo vuonna 1998, ensimmäisenä hanavalmistajana maailmassa.

– Kierrätämme vettä myös tuotantoprosessissa, puhdistamme sen välillä ja käytämme uudelleen, kertoo pääluottamusmies Marko Iltanen.

– Tuotantolaitoksemme sijaitsee asutuksen keskellä, joten meidän on huomioitava naapurimme, Sundholm muistuttaa.

Henkilökuntaa myös kannustetaan antamaan kehitysideoita, miten tehtaalla voitaisiin säästää energiaa.

Hukkajuoksutus kuriin

Hanan takaisinmaksuaika voi olla kohteesta riippuen 2 – 5 vuotta. Kosketusvapaa hana myös lisää hygieniaa ja sitä kautta esimerkiksi vähemmän sairauspoissaoloja. Ja kun hana ei jää vahingossa päälle, vähenee myös vesivahinkojen riski.

– Tuotteisiin lisätty teknologia estää hukkajuoksutuksen, joka on suurin yksittäinen asia veden ja energian säästössä – erityisesti suihkuissa, Sundholm toteaa.

– Jos asenne on ihmisellä kunnossa ja tuotteet ovat nykyaikaisia, niin silloin vettä on vaikeampi säästää enempää eri tuotteiden avulla, Sundholm muistuttaa.

Virtaamaa rajoittamalla saadaan myös säästöjä. Oraksen hanoissa oleva ekonappi vähentää hanan virtaamaa niin, ettei asukas tätä edes huomaa.

– Suihkuissa yleisesti ja sairaalatuotteissa hyödynnetään laminaarista virtausta, Oraksen hanat eivät lisää ilmaa veden joukkoon. Tällöin esimerkiksi Legionella-bakteerin leviäminen hengitysilmaan estetään tehokkaasti, Sundholm huomauttaa.

Taloyhtiön kannattaa myös hankkia vakiopaineventtiili vesijohtoverkostoonsa, joka leikkaa kunnallisen vesipaineverkoston ylipaineen pois, jolloin vettä säästyy.

Laadukas hana kestää pitkään

Hana menee harvemmin rikki ja se yleensä vaihdetaan vain korjaushankkeen yhteydessä.

– Ihmiset voivat sijoittaa jopa vuosittain rahaa uuteen kännykkään, mutta hanaan ei haluta välttämättä satsata, vaikka se kotona onkin katseiden alla vuosikausia, Sundholm sanoo.

– Vanhan hanan vaihtaminen voi tuoda yllättävän paljon säästöjä muihin energiasäästöratkaisuihin nähden, Sundholm jatkaa.

Kodeista löytyykin useita erityyppisiä hanoja.

– Suomalaiset ovat kokeilunhaluisia ja he uskaltavat ottaa erilaisia uusia ratkaisuja käyttöön, Iltanen kiittää.

Moni suomalainen onkin ulkomailla tuskaillut huonosti toimivia hanoja, kun ovat Suomessa tottuneet käyttämään hyvin toimivia hanoja. Milloin muu maailma saataisiin ymmärtämään, että vipuhanat ovat toimiva ratkaisu? Suomessahan niistä on jo yli 40 vuotta kokemusta, joten moni suomalainen on kasvanut vipuhana-aikaan.

Hanaa ei aina osata arvostaa

Harva tulee miettineeksi, että hana on lukko, jonka takana on periaatteessa vesitornillinen vettä.

– Jos tämä lukko pettää, niin vesitornillinen vettä valuu hukkaan ellei kukaan asiaan puutu, Sundholm muistuttaa.

Hanan valmistus vaatii edelleen paljon käsityötä.

– Monilla on se käsitys, että kone tekee hanan valmiiksi. Valmistus on kuitenkin raskas ja monivaiheinen prosessi, Sundholm toteaa.

Usein ihmisille riittää, että hana toimii. Kun kysytään, mitä ominaisuuksia hanaan haluttaisiin, ei siihen osata vastata oikein mitään, sillä nykyinen ratkaisu on toimiva.

– Elektroniikan halventuminen ja kehittyminen lisää erilaisia ratkaisuja hanoihin. Oras onkin tähän puoleen investoinut viime aikoina, Sundholm kertoo.

– Hana voi kertoa suoraan kännykän applikaatiosta, kuinka paljon vettä on kulutettu, Iltanen sanoo.

– Hana voi myös kertoa tulevaisuudessa suoraan huollolle vioista ja milloin paristojen vaihto on ajankohtaista, Varho toteaa.

Pitkään kotimaassa toimineen yrityksen etuna on se, että hanoihin löytyy varaosia ja asennus sekä huolto saavat nopeasti apua.

– Asiakkaat saavat avun jopa tunneissa, Varho kertoo.

Taloyhtiöt valitsevatkin usein korjaushankkeissa sellaiset vesikalusteet, jotka on huollon helppo huoltaa. Toki osakas voi valita myös haluamansa hanan, mutta tällöin kannattaa ottaa huomioon se, että varaosia voi olla hankala saada ja hana voi olla osakkaan vastuulla, jolloin huollosta vastaa osakas.

– Taloyhtiöiden kannattaa ostaa laatutuotteita, hana on vesijohtoverkoston osa. Miten koko verkosto toimii, on kiinni siinä olevissa laitteista. Hanan hinta on vähäinen siihen nähden, miten paljon energiaa ja vettä kiinteistö käyttää elinkaarensa aikana, Sundholm toteaa.

Viikolla 41 vietetään Energiansäästöviikkoa. Lue taloyhtiön energiansäästövinkit: energiansaastoviikko.fi.

Montako litraa vettä minuutissa?

  • Keittiön hana 12
  • Vessan hana 6
  • Suihku 12

Keskiverto kerrostaloasukas kuluttaa 155 litraa vettä vuorokaudessa. Näin sen käyttö jakaantuu:

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Hanna Kosonen / Keskusta

Keskustan Hanna Kososen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti