Energiakriisi vaikuttaa kaukolämmön tuotantoon

Ukrainan sodan käynnistämä energiakriisi vaikuttaa kaukolämmön tuotantoon monin tavoin, kertoo Energiateollisuus. Kaukolämpöä on kuitenkin tarjolla myös tulevana talvena.

Kotimaisten polttoaineiden kysyntä on noussut, kun lämmityspolttoaineiden tuonti Venäjältä on päättynyt. Kysynnän kasvu on nostanut puupolttoaineen hintaa noin neljänneksen. Ensi talven suuria kysymyksiä ovat lämmön toimitusvarmuus, hinta ja päästöt.

– Joillakin yhtiöillä saattaa olla paineita nostaa hintaa, ja joillekin venäläisen hakkeen korvaaminen voi aiheuttaa ongelmia, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotanto tasaa hintojen korotuspainetta aika hyvin, toteaa Energiateollisuus ry:n edunvalvontajohtaja Joona Turtiainen.

Hakkeen heikentynyt saatavuus on nostanut turpeen kysyntää. Turpeen tuotanto ehti viime vuonna romahtaa heikon kysynnän takia, mutta tämänvuotinen energiakriisi on merkinnyt tuotannon varovaista elpymistä.

Huoltovarmuuden kannalta turve on tärkeä polttoaine, koska se on varastoitavissa toisin kuin hake. Energiahakkeen saatavuutta heikentää kilpailu puuaineksesta. Metsäteollisuuden puutähteen saatavuus on lisäksi hyvin suhdanneriippuvaista.

Kylmimpinä talvipäivinä lämpöä on tehty myös kaasulla, jota viime kevääseen saakka tuotiin pitkälti Venäjältä. Kaasun saatavuutta on parannettu erilaisin toimin, mutta sen hinta pysynee korkealla. Tämä korostaa öljyn roolia varapolttoaineena. Myös kivihiili saattaa palata keinovalikoimaan varapolttoaineena.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

27.10.2021

Kaukolämmön kasvavista kustannuksista halutaan eroon maalämmöllä

Isännöintiliiton viime keväänä tekemän kyselyn mukaan kaukolämmön valitsisi enää alle puolet taloyhtiöistä. Taustalla on kaukolämmön kallistuminen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on vuosikymmenessä nostanut kaukolämmön hintaa 75 prosenttia.

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

8.1.2022

Kiinteistöliitto: Lämmöntuotanto rajattava lakon ulkopuolelle

Metsäteollisuuden piirissä oleva työriita uhkaa vaikuttaa Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan kohtuuttomalla tavalla useiden kaupunkien kaukolämmön tuotantoon. Tehtaiden yhteydessä toimivat voimalaitokset ja vedenkäsittely kuuluvat lakon piiriin, mistä johtuen lämpö joudutaan lakon aikana tuottamaan vara- ja huippulaitoksilla. Korvaava lämmöntuotanto on kalliimpaa, mikä vaikuttaa kaukolämmön hintaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti