Elämäntilanteet ja asumisen tarpeet muuttuvat – miten olet varautunut?

Esteettömän asunnon tarve koskettaa monia. Ympäristöministeriön laskelmien mukaan Suomessa tarvitaan miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Pääosa näistä saadaan korjaamalla olemassa olevia asuntoja, vain pieni osa uusia asuntoja rakentamalla. Tällä hetkellä esteettömiä asuntoja on noin puoli miljoonaa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää korjausavustuksia taloyhtiöille hissien rakentamiseen ennestään hissittömiin kerrostaloihin ja esteettömyyden parantamiseen, esimerkiksi sisäänkäynnin esteettömyysmuutoksiin sekä olemassa olevan hissin esteettömyyskorjauksiin. Avustusten suuruus on 45 % hyväksytyistä kustannuksista.

ARA myöntää korjausavustuksia yli 65-vuotiaalle tai vammaiselle henkilölle asuntojen korjaamiseksi, jotta kotona asuminen olisi mahdollista pidempään. Avustuksessa on tulo- ja varallisuusrajat. Avustuksen suuruus on 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista tai erityisestä syystä 70 %.

– Jokainen meistä voi pohtia, onko nykyinen asuntomme juuri meille toimiva vai olisiko siinä kehitettävää tulevaisuutta ajatellen. Ennakoimalla asumistarpeitaan voi vaikuttaa oman ja läheisten asumisen laatuun. Jokaisella on oikeus asua hyvin, Invalidiliiton vastaava esteettömyysasiantuntija Marika Nordlund toteaa.

Ainakin nämä asiat kannattaa huomioida:

Liikkumista ja asumista helpottavia ratkaisuja on lukuisia. Invalidiliiton sivuilla kerrotaan niistä laajemmin:

• Portaiden oheen rakennettu loiva luiska mahdollistaa helpon liikkumisen niin lastenvaunuja työntävälle kuin rollaattoria tai pyörätuolia käyttävälle ihmiselle.
• Kuran, hiekan ja kivien kulkeutumista sisätiloihin voi ehkäistä vaikkapa Kurasyöppö-kura-altaalla, jonka avulla esimerkiksi rollaattorin tai pyörätuolin saa putsattua heti sisääntulon yhteydessä.
• Saunan esteettömyyttä voidaan parantaa kevyesti seinälle nostettavilla lauderungoilla ja niiden sijoittelulla.
• Esteettömässä keittiössä on tärkeää, että työpisteet, kuten liesi, työpöytä, tiskialtaat ja -kone tai jääkaappi, on sijoitettu toiminnallisesti oikein ja että keittiössä on riittävästi tilaa liikkumiseen.
• Kaikissa asunnoissa on oltava vähintään yksi esteettömyysvaatimukset täyttävä wc- ja pesutila. Tämä tarkoittaa esteetöntä reittiä tilaan, riittävää tilan kokoa ja sitä, että seinissä on tukikahvojen, suihkuistuimen ja muiden tarvittavien varusteiden kiinnittämisen kestävät rakenteet.
• Esteettömässä makuuhuoneessa on tilaa liikkua apuvälineillä. Makuuhuoneesta on oltava esteetön kulku lähellä olevaan pesu- ja wc-tilaan.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Näillä vinkeillä voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi asumisessa

Asuminen muodostaa suurimman osan suomalaisen hiilijalanjäljestä. Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

21.2.2022

Isännöintiliitto: Valtion energiatukihankkeet ovat taloyhtiöille riittämättömiä

Energia-avustukset koetaan tarpeelliseksi, jotta taloyhtiöiden hankkeet käynnistyisivät. Avustuksella on iso merkitys yhtiökokouksen päätöksenteossa. – Taloyhtiöiden isoissa hankkeissa eurot ohjaavat keskustelua vahvasti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti