Digitalisaatio muuttaa kerrostaloasumista – Kerrostaloasukas voi säätää huoneiden lämpötilaa ja ostaa arkeen palveluita

Kerrostaloasukkaat voivat tulevaisuudessa vaikuttaa asumismukavuuteensa kodin älyratkaisujen ja erilaisten palveluiden avulla. Kaikki eivät halua tehdä säätöjä itse, siksi automatisointi on tarpeen.  

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatio etenee vauhdilla. Tulevaisuudessa yksittäinen kerrostaloasukas voi vaikuttaa asumismukavuuteensa esimerkiksi säätämällä oman asuntonsa lämpötilaa ja ilmankosteutta huone kerrallaan.

– Digitalisaatio antaa asukkaalle vallan tehdä itselleen sopivia valintoja, jolloin rakennuksen omistaja ei sanele asunnon olosuhteita. KIRA-digi on rahoittanut useita hankkeita, joilla on vaikutusta kerrostaloasukkaan arkeen, KIRA-digi-hankkeen digipäällikkö Teemu Lehtinen sanoo.

Kuukausimaksullisia palveluita kerrostaloihin

Liikkuminen on jo kovaa vauhtia muuttumassa palveluksi, jossa koko liikennejärjestelmä rakentuu käyttäjä- ja palvelulähtöisesti. Tulevaisuudessa sama tapahtuu myös asumiselle. Silloin kuluttaja voi valita yhdeksi kuukausimaksulliseksi palveluksi itselleen sopivia palasia, kuten tiettyjä kaupan palveluita, kodinhoitoa, sisustusta ja pihanhoitoa.

– Näiden ratkaisujen bisnesmalleja mietitään juuri nyt kuumeisesti, Lehtinen kertoo.

Jo nyt digitalisaatio on helpottanut muun muassa kerrostalojen kulunvalvontaa esimerkiksi yhteiskäytössä oleviin tiloihin. Toisaalta lähetti voi toimittaa paketin suoraan perille asunnon rajattuun eteistilaan tai kerrostalon yhteistilaan. Uusiin asuntoihin on myös tullut kodin keskusyksiköitä, joiden kautta ääniohjauksella voi laittaa valot päälle, sammuttaa television tai käynnistää vaikkapa robottipölynimurin.

Jopa 20 prosentin energiansäästö

Tampereella viiden kerrostaloyhtiön asukkaat ovat jo päässeet testaamaan asuntonsa lämpötilan säätämistä yksittäinen huone kerrallaan. Asuntoihin on asennettu sensoreita ja älytermostaatteja, ja lämpötilan säätäminen onnistuu älypuhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. Kyseessä on energiaratkaisuihin liittyviä asiantuntijapalveluita tarjoavan Enermixin tutkimushanke, jonka tarkoituksena on lisätä asumismukavuutta ja säästää energiaa. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön kiinteistö- ja rakennusalaa vauhdittavan KIRA-digiltä.

Energiansäästö on ollut huomattavaa: lämmityskustannuksissa on säästetty jopa 20 prosenttia. Se on onnistunut lämmitysjärjestelmien älykkäällä ohjauksella, jossa on hyödynnetty sääennustetietoja ja leikattu kaukolämmön piikkejä.

– Kun asukkaat käyvät suihkussa aamuisin ja iltaisin, se aiheuttaa energiankulutukseen tehopiikin. Olemme leikanneet sitä samaan aikaan lämmitysverkostosta pois, Enermixin toimitusjohtaja Janne Heinonen kertoo.

Automatiikka tarpeen – ohjaus kiinnostaa harvoja

Kyseisessä hankkeessa päätöksen älykkäästä lämmitysjärjestelmästä on tehnyt taloyhtiö tai kiinteistön omistaja. Tulevaisuudessa kuluttajille suunnitellaan palvelua, jonka myös yksittäinen asukas voisi hankkia ilman taloyhtiön päätöstä.

Hankkeessa on huomattu, että vain noin kymmenen prosenttia asukkaista on kiinnostunut ohjaamaan asuntonsa lämmitystä.

– Palvelut tulee kehittää niin, että ne toimivat täysin automaattisesti ja tekevät älykkäitä ratkaisuja taustalla. Jos joku haluaa vaikuttaa lämmitykseensä, hänelle annetaan siihen mahdollisuus. Muuten taloyhtiö ja yksittäiset asukkaat vain hyötyvät säästöstä energiankulutuksessa, Heinonen sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiö palvelut kiinteistöala

27.5.2022

Mitä taloyhtiön kannattaa muistaa palveluita ostaessa?

Taloyhtiöt tarvitsevat monia ulkopuolisten tuottamia palveluita muun muassa kiinteistön ylläpitoon ja korjaushankkeisiin. Siksi ne ovat merkittävä kiinteistöalan työllistäjä. Mutta mitä palveluita ostaessa on hyvä muistaa?

15.12.2021

Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia. Palvelutalo vai hoivakoti? Kunnallinen tai yksityinen?

Monet ikäihmiset ovat pysyneet virkeinä esimerkiksi omakotitalon ylläpitämisen vaatimien askareiden ansiosta, mutta vanhana lumenluonti, ruohonleikkuu ja muut pikkutyöt alkavat tuntua rasitteilta. Tilaakin on todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mikä olisi sopiva asumisratkaisu juuri itselle?

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Helsinkiläisessä taloyhtiö As Oy Oskelantie 5:ssä oli jo pidemmän aikaa painittu monelle taloyhtiölle tutun haasteen kanssa: energiankulutusta haluttiin tarkastella ja pienentää, mutta asuntojen lämpötiloja säädettäessä asukkailta tuli nopeasti kipakkaa palautetta. ”Lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa törmäsimme tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti […]

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti